kapat

15.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Sorunlar ve çözümler

Leblebinin şekerle kaplanması
Soru: İmal ettiğimiz leblebiyi toptan sattığımızda yüzde 1 KDV uyguluyoruz. Leblebinin şekerle kaplanarak toptan ya da perakende satılmasında KDV'nin oranı değişiyor mu?

Ercan ARMAĞAN/ÇORUM

YANIT: Evet değişiyor. Leblebinin şekerle kaplanarak toptan veya perakende satılmasında KDV oranı yüzde 15 olarak uygulanacaktır.

Aynı işyerinde birden fazla mükellef
Soru: Belge düzenine uymadığım için, üçüncü tespitten sonra işyeri kapatma cezası aldım. Ancak, aynı işyerinde, benden başka 4 ayrı vergi mükellefi daha faaliyette bulunuyor. Bu durumda işyeri kapatma cezası nasıl uygulanacak?

Reha KUMBUL/İZMİR

YANIT: Aynı işyerinin, birden fazla mükellefe ait işletmeler tarafından paylaşıldığı ve işyerinin kapatılmasının, cezaya muhatap olmayan mükelleflerin faaliyetlerinin de engellenmesi sonucunu doğurduğu durumlarda, işyeri kapatılmaz. Yalnızca, özel usulsüzlük cezası kesilir. Maliye Bakanlığı'nın 30.06.1997 tarih ve 30/3026-354-438/27160 sayılı özelge ile yaptığı açıklama da bu yöndedir.

Tasdiksiz amortisman defteri
Soru: Şirketimizin demirbaş ve amortisman defterinin notere tasdik ettirilmediğini farkettik. Muhasebecimiz yıllardır, tasdik ettirmiyormuş. Kendisine sorduğumuzda "önemli değil" deyip geçiştirdi. Şimdi biz ne kadar ceza ödeyeceğiz?

Selim YILMAZCAN/KONYA

YANIT: Ceza ödemeyeceksiniz. Çünkü amortisman defterini tasdik ettirmemenizin, Vergi Usul Yasası yönünden herhangi bir yaptırımı yoktur.

Hazine bonosu faizinin vergisi
SORU: Aralık 1998 ayında alınan hazine bonosu faizini Ekim 1999'da elde ettim. 1999'da çıkan yeni yasaya göre Maliyeye beyan gerekir mi? Toplam tutar net 3 milyar civarındadır. Bu konudaki sınır nedir, yaklaşık ödenecek vergi ne olabilir?

Rafet AKDENİZ/İZMİR

YANIT: Hazine bonosu faiz gelirleri, enflasyondan arındırıldıktan sonra 3,5 milyar lirayı aşarsa beyan edilecektir. Sizin geliriniz 3 milyar lira olduğuna göre beyanname vermeyeceksiniz.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır