kapat

15.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Şaban'a yakın takip
RTÜK, Kemal Sunal filmlerini büyüteç altına aldı. Küfürlü ve argolu Sunal filmleri geç saatlerde yayınlanacak. Programlarda küfür ve argo olmayacak

RTÜK, önceki gün yaptığı ve yayın izleme ve değerlendirme raporlarını ele aldığı toplantıda, "Kemal Sunal filmlerini yakın takibe alma" kararı verdi. Üst Kurul önceki günkü toplantısında Star televizyonunda yayınlanan ve içinde sıkça argo laflar ile küfürler bulunduğu belirtilen Kemal Sunal'ın "Şark Bülbülü" adlı filmiyle ilgili dosyayı görüşürken, Kemal Sunal filmleriyle ilgili genel bir karar aldı.

Üst Kurul, "Sunal'ın filmlerinin çocukların ekran başında olduğu saatlerde yayınlanmamasını ve yine çocukların televizyon izledikleri periyotlarda verilen filmlerin tanıtım bölümlerinde 'küfür ve argo kelimeler içermeyen kısımların' yer alması konusunda yayın kuruluşlarının dikkatinin çekilmesini" kararlaştırdı. Özellikle Kemal Sunal'ın filmlerinde çok fazla küfür ve argo sözler bulunduğu, çocuklar ve gençler üzerinde bu durumun olumsuz etki yarattığı düşüncesinde olan Üst Kurul, bu konuda "sıkı takip" yapacak. RTÜK, uyarılarına uymadığı tespit edilen yayın kuruluşlarını cezalandıracak.

SUNAL'A TAVIR YOK
SABAH'a bilgi veren bir Üst Kurul yetkilisi, RTÜK'ün "bu filmleri yayınlamayın" demediğine dikkat çekere şöyle konuştu: "Amaç, çocukların ve gençlerin olumsuz etkilenmelerinin önüne geçilmesi. RTÜK'ün Kemal Sunal'a karşı bir tavrı da yok. Ancak içinde çok fazla argo ve küfür yer alan Sunal filmlerinin çocukların ekran başında olmadığı zamanlarda yayınlanmasını öngörüyoruz, bu konudaki otokontrolü yayın kuruluşlarına bırakıyoruz. 'Dikkat edin, bu filmlerin yayın saatleri bakımından takip edeceğiz' diyoruz."

Naklen rehine pazarlığına ceza
RADYO ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) önceki gün yaptığı toplantıda geçen hafta İzmir'de Mustafa Burhan'ın "dolandırıldığı" iddiasıyla 3 kişiyi silahla rehin alması olayını canlı yayına taşıyan Kanal D ile ilgili dosyayı da görüştü. Üst Kurul, Defne Samyeli'nin, Mustafa Burhan'la yaptığı ve yayın dünyasında tartışma yaratan canlı yayın için Kanal D'ye bir gün kapatma cezası verdi. Kanal D'ye bir günlük kapatma cezasının, 3984 sayılı RTÜK Yasası'nın, "Yayınlarda adalet ve tarafsız, yasalara saygılı olma esası" ilkesini içeren (ı) bendini ihlalden ötürü verildiği bildirildi.

Küfürleri sansüre takıldı...
RTÜK'TEN dün yapılan yazılı açıklamada, 13 Ekim tarihli Üst Kurul toplantısında, güldürü içerikli bazı Türk filmlerinin televizyon kanalları tarafından sık sık ve tekraren yayınlandığının tespit edildiği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: "Söz konusu filmler her ne kadar izleyici tarafından sempatiyle izleniyor olsa da, içeriğinde argo sözcüklerin kullanıldığı, el ve kol hareketleriyle desteklenen küfürlü konuşmaların yapıldığı görülmektedir. Üstelik ifadeler çoğu zaman filmin güldürü unsurunu oluşturmakta ve yoğun olarak kullanılmaktadır.

4 SAAT TV İZLİYORLAR
Üst Kurul önemli bir tespiti de, söz konusu filmlerin özellikle çocukların ve gençlerin televizyon izledikleri saatlerde ve tekrar tekrar yayınlanmakta oluşudur. Ülkemizde çocukların günde ortalama 4 saat televizyon izledikleri ve televizyondan doğrudan ve dolaylı olarak ciddi şekilde etkilendikleri, televizyon filmlerindeki karakterlerle kendilerini özdeşleştirdikleri, o karakterler gibi konuşmaya çalıştıkları, onlar gibi davrandıkları bilinmektedir.

TELEVİZYONLARIN SORUMLULUĞU
Çocuklarıyla doğrudan doğruya iletişim kurarken bile büyük dikkat ve özen gösteren ebeveynlerin ise, aynı sorumlu davranışı yayın kuruluşlarından beklemeleri en doğal haklarıdır. Bu bakımdan yayın kuruluşlarına görev düşmektedir... Yayıncılarımızın, hiç değilse bu tür yapımları çocukların ve gençlerin televizyon izlemedikleri varsayılan saatlerde yayınlamaları, tanıtım bölümlerini de özenle hazırlamaları kanuni bir zaruret olduğu kadar öz denetimin de bir gerçeğidir. RTÜK, anılan filmlerin erken saatlerde ve sıkça yayınlanmaları nedeniyle, yayıncı kuruluşlar üzerlerine düşen sorumluluğun gereklerini yerine getirnceye kadar konuyu takip altına almayı kararlaştırmıştır. Yayıncı kuruluşların herhangi bir mağduriyete uğramamaları bakımından bu tür filmleri yayınlarken ilgili kanun ve yönetmelik hükümlerini göz önünde bulundurmaya azami dikkat sarfetmeleri önemle duyurulur.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır