kapat

15.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
12 Eylül'ün konsolosu öldü
Kenan Evren'in arkadaşlarından ve 12 Eylül'ün yakın tanıklarından olan dönemin ABD konsolosu Daniel Newberry 77 yaşında Amerika'da öldü

12 EYLÜL'ÜN yakın tanıklarından biri daha hayatını kaybetti. Darbenin olduğu tarihte ABD'nin Türkiye Konsolosu olan Daniel Oliver Newberry 77 yaşında, tedavi gördüğü Georgetown Üniversitesi'nde öldü. Türkiye'de geçirdiği uzun yıllar boyunca tam bir Türk dostu olan Newberry, ABD gibi güçlü bir müttefikin temsilcisi olmasının ötesinde renkli kişiliğiyle de geniş bir çevrenin ilgisini çekmişti. Öyleki Newberry Türk kamuoyunda, Beşiktaş takımına duyduğu aşırı hayranlığı kadar, 12 Eylül'ün yakın tanığı olması ve Kenan Evren Paşa ile olan dostluğu açısından da tanınıyordu.

Adana, Ankara ve İstanbul'da görev yapan Newberry, oturduğu semtte de bakkaldan manava kadar herkesle "ahbap" olmuştu.

TANIMAYAN YOKTU
Newberry'nin ilk yurtdışı resmi görevi Kudüs'teydi. Uzun dışişleri deneyiminden sonra 1980'de ABD'nin Türkiye Konsolosu olan Newberry, 1981 yılında da İstanbul'a geldi. Newberry'nin, öldüğü ana kadar sürecek olan Türkiye sevdası da böylelikle başlamış oldu. İstanbul'a gelir gelmez ilk işi, eskiden beri hayranlık duyduğu Türkiye'yi ve Türk halkını daha yakından tanımaya çalışmak oldu.

Sokaktaki satıcıdan temizlikçisine kadar herkesle samimi olan Newberry, kısa sürede herkesin sevgilisi haline geldi. Artık Taksim Tepebaşı'nda onu tanımayan yoktu. Türklerle kardeş gibi olan Daniel Newberry, Türk erkeğinin en belirgin özelliğini de hemen kaptı: Futbol! Büyükelçi, artık koyu bir Beşiktaş taraftarıydı. Washington'da Beşiktaş United'ı kuran "dostumuz"un en büyük keyfi, hararetli futbol sohbetleri yapmaktı. Newberry'nin Türk gelenekleri içinde en çok hamam sefasını seviyordu. Koruma almadan hamama giderdi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır