kapat

15.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
AB yolunda en büyük sorun enflasyon
Üyelik için "bekleme odasına" alınan Romanya, Bulgaristan gibi ülkelerden hiç geri değiliz. Bir de enflasyonu düşürebilsek

Avrupa Birliği Komisyonu önceki günkü raporunda, Türkiye'ye tam üyelik için adaylık statüsünün tanınmasını önerirken, üyelik görüşmelerine katılacak ülkelerin sayısını 6'dan 12'ye çıkardı. Bilindiği gibi, AB, daha önceden üyelik görüşmelerini sürdürdüğü ve 'bekleme odasındakiler' olarak adlandırılan Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Estonya ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin yanına diğer 6 ülkeyi (Slovakya, Letonya, Litvanya, Bulgaristan ve Romanya) ekledi.

Komisyon'un raporunda Polonya, Macaristan, Slovenya, Estonya ve Letonya"nın AB'nin ekonomik kriterlerine yaklaştıkları ifade edildi. Malta ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin de AB'ye girmek için ekonomik kriterleri yerine getirmekte oldukları belirtildi.

Komisyon Türkiye'yi özellikle insan hakları ve demokrasi konularında uyardı. Aslında, Türkiye bu ülkelerin bazılarının epey ilerisinde büyük bir ekonomi. Örneğin, Komisyon'un ekonomik kriterlerine yaklaştığını belirttiği Macaristan.

MACAR BAŞARDI
Nüfusu 10 milyon olan bu ülkenin ekonomik büyüklüğü 47 milyar dolar. Döviz rezervleri 9.8, toplam yabancı yatırımlar ise 19.2 milyar dolar. Ancak, başarısı Türkiye'nin bir türlü gerçekleştiremediği enflasyonu aşağı çekmek ve bütçe açığını kapatabilmek. 1998 yılında yüzde 14.3 olan enflasyonu tek basamaklı rakama çektiği gibi 1998'de yüzde 6.5 olan bütçe açığının GSMH'ya oranını bu yıl yüzde 3.9'a indirdi.

Komisyon, Macaristan'ın yolsuzluklar ve organize suçlar konusunda yeteri kadar önlem almamak ve 600 bin kişilik Çingene azınlığa uygulanan etnik ayrımcılık konusunda da uyardı.

Adaylık görüşmelerine kabul edilen bir başka ülke ise Bulgaristan. Uzmanlar, Romanya ve Bulgaristan'ın Yugoslavya'nın NATO tarafından bombalanması sırasında yardımlarından dolayı ödüllendirildiği savunuyor.

Bulgaristan'ın kişi başına geliri 1.464 dolar. Türkiye'nin yarısı kadar. Bu yıl ekonominin yüzde 1.5 daralması bekleniyor. Ancak, geçtiğimiz yıllarda yaşadığı ciddi mali krize rağmen enflasyonu yüzde 5'e çekmeyi başardı. Ayrıca, Komisyon bu ülkeyi ekonomik reformları hızlandırması konusunda uyardı.

TÜRKİYE'YE UYARI
Özellikle, insan hakları ve demokrasi konusundaki kriterleri yerine getirmesi istenilen Türkiye, ekonomik olarak görüşmelere kabul edilen Bulgaristan, Romanya gibi ülkelerin hiç gerisinde değil. Hatta, Türk şirketlerinin bu ülkelerdeki yüklü yatırımları istihdam sağladığı gibi, bu ülkeden gelen kaçak işçiler de Türkiye'de iş bulabiliyor. Ancak, bir türlü düşürümeyen kronik enflasyon Türk ekonomisinin en büyük hastalığı ve AB yolunda en büyük engel.

Komisyon raporunda da bu konuya değinildi ve Türkiye'nin yüksek reel faizleri ve kamunun borçlanma gereksinimini aşağı çekmek için enflasyonist baskıların azaltılması ve mali açıkların daraltılmasına öncelik vermesi gerektiği belirtildi.

LEVENT GÜRSES


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır