kapat

19.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
YILMAZ KARAKOYUNLU(yilmazk@sabah.com.tr )


Yeter ki gün eksilmesin...

Özellikleriyle dikkat çeken ve tarihe geçen kentler vardır. Bazen ticari yaşamı, bazen siyasi düzeni, bazen estetiği, bazen erotiği simgeler ve çekicilik kazanırlar.

İskenderiye, denizin ve edebiyatın simgelendiği kentti. Atina, demokrasinin okuluydu. Roma, hukuk kavramının yüceldiği yerdi. İstanbul dinlerin kesişme noktasıydı. Paris romantizmin, Londra paranın merkeziydi. Moskova komünizmin ön bahçesiydi. Washington dünyanın yönetildiği başkent...

Pekiyi Ankara nedir?

***

Dünyada kentleşme eğilimleri giderek hızlanmakta. 21. yüzyılın bilgi çağını gerçekleştirmesi, bekleyişlerin ve gelişmelerin kentlerde yoğunlaşmasını zorunlu kılıyor. Kırsal yaşam bilgi çağının gereklerine ve iletişim gerçeğine cevap veremediği için kentleşme kaçınılmaz noktaya gelmiş.

Dünyada liderliğe soyunan kentler yüzyıllardan beri bu niteliklerinde en ufak aksamaya meydan vermemek için, rekabetçi girişimlere kapılarını açıyorlar.

Nitelikleri ile dünya liderliğine soyunmuş kentlerin özel etkinlikleri var. Edebiyattan hukuka, paradan yönetime kadar yaygınlaşan karakterleri onları tarih değerlerinde doruklaştırıyor.

Pekiyi Ankara nedir?

***

Politik, ekonomik, sosyolojik ve estetik değerleri ile ünlenen ve tanımlanan kentler, bu özellikleri ile dünyanın diğer kentlerine örnek olduğu gibi yönlendirici değerler de kazanırlar. Geçmişten günümüze yansıyan incelikleri bu nitelikleriyle pekişir.

Pekiyi Ankara nedir?

***

İstanbul'dan karayoluyla Ankara'ya geldim. Deprem felaketine uğramış illerin ilçelerin arasından geçtim.

İnsanların her şeye rağmen Ankara'yı bir umut ülkesinin kafdağı gibi gördüklerine şaştım.

Ankara artık dünya siyaset tanımları içinde kaosun simegelendiği kenttir.

Bir siyaset tarifi düşününüz ki, içinde dün ile yarın ilişkisinin kuruluşunda bile zamana güvenilmeyen kronoloji yer alır.

Bu kent, dünyanın hayretli bakışları altında siyaset yapanların kendi çıkarlarını her şeyin üstünde tuttukları keyfiliğin coğrafyası olmuştur.

Bir siyaset başkenti düşününüz ki demokrasinin olgunlaşabileceği hiçbir kültürel gelişmesi yoktur.

Bir veya iki lider kaprisinin siyaset gibi takdim edildiği yerdir. Kabahatin tümünü yaşadığı halde her şeye bigane kalışın sorumsuzluğunu pekiştirir. Örnek sayılabilecek hiçbir siyasi deneyi bulunmayan kent olarak Ankara nedir?

***

21'inci YY kapısında Türkiye siyaset çekişmesiyle herkesin hayretini davet etmişti. Ve bu ülkenin başkenti olarak Ankara artık hiçbir siyaset hipotezinin geçerli olamayacağı kadar gerçeklere ve ahlaki değerlere yabancılaşmıştı.

Ankara'ya baktım: Ahlak ve akıl adına savunacak neyimiz kalmış?

***

Türkiye inanılmaz dinamiklerin ülkesidir. Akıl almaz hızlı değişimlerle değer yargıları oluşturur. Toplumu bu yargıların baskısında ezer. Dünyaya meydan okuyacak yanlışın içinde yalnızlığa mahkum eder. Ve sonra hatıra gelmeyen bir sebeple mücadele dolu günlerini bir kenara atar.

Dün göz yaşı döküp kanlı bıçaklı olmaya niyetlendiği haksızlığını ertesi gün dudak ucuyla küçümseyen basitliğe döker...

***

Cahit Sıtkı'nın o güzel şiirinin bitiş mısrasında kahır ile imkan çatışmasının derinliği anlatılır.

Biraz sabır, biraz tahammül açıkçası hepsinin üstesinden gelen bir tevekkül hissedersiniz: "Her mihnet kabulüm, yeter ki gün eksilmesin penceremden" dersiniz...

Meclis açılmak üzere...

Ankara böyle bir şehir. Herkesin umutla baktığı ufukta ceberrutluğunu esirgemeyen bir sertlik...

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır