kapat

19.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Büyük balık küçüğü yutuyor
Bilişim sektöründeki maliyet artışı, şirketleri büyümeye zorluyor. Gelişmek zorunda olan şirketlerin ar-ge ve büyüme ihtiyaçları, küçükleri zorluyor

METE TANSU

1990'lı yıllarla birlikte başlayan küreselleşme hareketi beraberinde de birçok sorun getirdi. Bu sorunlardan en fazla nasibini alanlar ise küçük şirketler oldu. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artan maliyetler, araştırma-geliştirme çalışmalarının ayrılan büyük meblağlar orta ve küçük ölçekteki şirketleri zor durumda bıraktı.

Birçok büyük şirket, ufak şirketleri yutarak piyasada daha fazla söz sahibi olmak istemeye başladı. Küreselleşmenin beraberinde getirdiği bu sorunlar, şirket evliliklerinin daha da yoğunlaşmasına neden oldu. Bunun yanı sıra dünyada yatırım için dolaşan paranın çok fazla olması üretim miktarını da artırdı.

AR-GE üstünlüğü
Şirket sayısının fazla olması ve globalizasyonun etkisiyle şirketler ellerindeki olanakları daha etkili kullandırmaya zorlandı. Aynı iş kolunda çalışan ve kâr payları gittikçe düşen şirketler, gereksiz harcamalardan kurtulmak ve Ar-Ge çalışmalarında rakiplere üstünlük sağlamak için birleşmeye başladı. Özellikle otomotiv, ilaç ve telekom sektörlerinde görülen sansasyonel evlilikler, orta ve küçük işletmeler için kurtuluş yolu oldu. Artık küçük işletmeler birleşerek, birbirlerinin gözünü oymak yerine daha güçlü hale gelmeye başladı.

Çünkü sektörde para kazanan şirketler sadece ilk ikide olanlardı. Bu sıralamanın dışında kalanlar ise ancak arta kalan pazarla yetinmek zorunda kalacak. Yalnız şunu da unutmamak gerekir ki, bu evliliklerin başarılı olması uyum şarıt gerekiyor. Birbirlerinin kültürlerine uyum sağlayamayan birçok şirkette, yavş yavaş sornular baş göstermeye başlıyor. Yani illa ki iki büyük şirket birleştiği zaman başarılı olacak diye bir kaide yok.

Tabii ki bu trendten Türkiye'deki şirketlerde etkilendi. Özellikle 1998 yılında görülen en büyük şirket birleşmeleri Koç Grubu'nda görüldü. Bunu Sabancı Holding, Anadolu Grubu gibi Türkiye'nin dev şirketleri izledi. Türkiye'nin ekonnomik başarısını ve potansiyelini gören birçok yabancı şirket, Türkiye'ye yatırım yapmak için gelmeye başladı. Türkiye'nin Avrasya ve Kafkasya'ya girişteki kilit ülkelerden biri olması yabancıların daha da çok dikkatini çekiyor.

Microsoft, Visio'yu aldı
En son olarak görülen birleşme ise Microsoft'un Visio'yu Microsoft, diyagram ve teknik çizimlerle ilgili programları üreten Visio şirketini 1.3 milyar dolara satın alıyor. Microsoft tarafından yapılan açıklamada, böylece şirketin iş ürünleri alanındaki bir boşluğu doldurmuş olacağı kaydedildi. Açıklamada, merkezi Seattle'da bulunan Visio'nun satın alınması konusunda iki şirket arasında anlaşma sağlandı. Visio, mühendislik şemaları gibi teknik çizimler ve şirket yöneticileri ile tasarımcıların profesyonel çizimleri için programlar üzeriyor. Halen 3 milyon müşterisi bulunan ve 1990 yılında kurulan Visio, geçen yıl 166 milyon dolar satış gereçekleştirdi. Microsoft'un en etkili başkan yardımcılarından Bob Muglia, şirketin, piyasaya yeni sürülmüş olan Visio 2000 serisi ürünlerinin, Microsoft büro programlarından ayrı, ancak tamamlayıcı olarak piyasaya sürülmeye devam etmesini önermeyi planladıklarını açıkladı. Microsft'un Finans Başkanı Greg Maffei de anlaşmanın Microsoft'un gelirine kısa vadade önemli katkıda bulunacağını, uzun vadede de iş imkânlarının gelişeceğini söyledi. Bakalım bundan sonra şirketler ne gibi strtejilerle karşımıza çıkacaklar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır