kapat

03.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İnternet ekonomisi silip süpürecek
Yeniden şekillenen dünyada internet üzerinden alışverişin işlem hacmi geniş olacak. Şu anda 12 milyar dolar olan sanal alışveriş hacminin 2002'de 41.1 milyar doları bulması bekleniyor.

ÖZLEM AKSOY

Dünya yeniden şekilleniyor. İnternet sayesinde bildiğimiz tüm kavramlar yerini yeni dünya düzenine bırakıyor. Ekonominin de bundan payını alması kaçınılmaz. Hatta belki de en çok faydayı elde edeceklerden biri ekonomi dünyası. Ekonominin geleceği her geçen gün daha çok internet tabanlı ve elektroniğe dayalı hale geliyor.

Nedir internet ekonomisi? İnternet ekonomisi, Priceline.com adresinden kendi uçak biletinizin fiyatını belirlemek, eBay'in müzayede adresinden 2 milyon adet eşyayı pazarlık yaparak satın alabilmek ya da Amazon.com adresinden 8 milyon kişinin indirimli olarak kitap ya da müzik kaseti alabilmesidir.

Bu sayılanlar sadece bir başlangıç. Geçtiğimiz yıl Amerika'da internet üzerinden 7 milyar dolar harcama yapan web kullanıcılarının 2002 yılında 42 milyar dolar harcama yapması bekleniyor.

Kağıt paranın geleceği
Peki, internet ekonomisi içinde kâğıt paranın geleceği ne olacak? Toplum olarak nakitsiz bir geleceğe doğru mu gidiyoruz? Kimi görüşler tamamıyla bu yönde. Bir çoğumuz her ay otomatik olarak faturalarımızı online olarak ödeyeceğiz. Ve yakın gelecekte kredi kartının numarasını girmek, güvenlik önlemleri sayesinde kimse için sorun yaratmayacak.

İnternet ekonomisinde bugünkünden farklı olan en önemli taraf müşteriler. Satın alacağı hizmet ve ürünler konusunda çok daha fazla bilgiye sahip olan tüketiciler, anında yenilenen bilgi akışı ve talebe göre fiyat mekanizmasının avantajlarından yararlanıyorlar.

Tabii şirketlerin de avantajı gözardı edilemez. Dell Computer gibi bugün başarılı olmuş pek çok şirket, düşük maliyetlerden dolayı daha düşük fiyatla daha çok mal pazarlayabiliyor.

Ticarette patlama
Amerika'da yapılan bir başka araştırma internet ekonomisinin ne kadar hızlı büyüdüğünü adeta kanıtlıyor.

Geçtiğimiz yıl internetin ABD ekonomisi üzerindeki etkisi 301 milyar dolar olarak belirlendi. Bu 1.2 milyon kişiye istihdam sağlandığı anlamına da geliyor. Araştırmaya göre 301 milyar doların 102 milyar doları elektronik ticaretten (kitap, kaset, otomobil vb. ürünlerin satışı) geldi. Geri kalan kısmını ise donanım ve yazılım satışı, altyapı hizmetlerinden elde edilen gelirler oluşturdu.

Compaq, IBM, Microsoft gibi sektörün önde gelen isimleri de gelişmelerin verdiği hızla dijital cüzdanları birbir devreye sokuyorlar. Böylece internet üzerinde yapılan harcamalar dijital cüzdandan düşüyor.

Yeni ekonominin göstergeleri
Amerika öncü: İnternet kullanıcılarının sayısı büyük bir hızla büyüyor. Sanal alışverişte en büyük pay Amerikalı tüketicilerin.

Ekonominin yeni itici gücü: Bilgi teknolojisi sektörü 1998 yılı ekonomisi içinde iki kat büyüdü.

Kadınlar: 2001 yılında internet kullanıcılarının yüzde 45'i kadınlardan oluşacak.

Kullanıcılar: 1193 yılında internete bağlanan kişi sayısı 3 milyon iken bu yıl kullanıcı sayısı tüm dünyada 200 milyona çıktı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır