kapat

03.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Deprem tavsiyeleri
Bizimki gibi bir fay hattına sahip olan ABD'de, deprem kültürü okullarda aşılanıyor. İşte bizim okullarımızda verilmeyen deprem derslerinin önemli notları

Yaşadığımız deprem felaketi hepimizi olumsuz etkiledi. Çoğumuzun deprem konusunda bilinçli ve eğitimli olmayışı (Hıncal Uluç'un deyişiyle deprem kültürümüzün eksik oluşu) büyük bir panik yarattı. Depremin olduğu andan kısa süre sonra her yer sağa sola bilinçsizce koşup duran insanlarla doldu. Bu durum trafiği karıştırdı, bir. Bu nedenle yaralıların hastaneye kaldırması gecikti, iki. Enkaz altında kalanlara çabuk müdahale imkanı ortadan kalktı, üç.

Oysa yurtdışında durum böyle değil. Örneğin bizimki gibi büyük bir fay hattı üzerinde olan ABD'de, deprem anında sorun yaşanmaması için herkese okulda ders veriliyor. Aşağıdaki öneriler, ona deprem için verilen öğütlerin bazıları. Akılda kalmalarında fayda olduğunu düşündük...

"Evdeki önemli kağıtları (pasaport, nüfus cüzdanı, tapular, biraz cash para, etc.) bir çantada toplayın. Panik anında en azından ne nerede diye aranmazsiniz.

Herkesin yatağının başucunda çalışan bir el feneri olsun. Pillerini kontrol edin. Sallantı anında yatağın üzerine düşecek şekilde eşya yerleştirmeyin. Mesela kütüphane, kitaplık.. Uykudayken üzerine düşen radyo, TV, veya mobilyalarla uyananları tanıyoruz.

Arabaya su koyun
Eğer arabanız varsa içinde her zaman birkaç litre içecek su, biraz dayanıklı yemek, birkaç battaniye, fener bulunsun. Benzini hep yarıdan fazla dolu olsun. İstanbul dışında bir arkadaş-akraba bulun. Eğer şehir içinde telefonlarla birbirinize ulaşamayıp kaybederseniz, hepiniz bu kilit kişiyi ararsınız. Birbiriniz hakkında bilginiz olur. (Umun ki şehir dışı hatlar çalışsın. Çünkü bu sefer çalışmadı.)

Cep telefonunuz yoksa, almak akıl kârı. Deprem sonrası yerler ıslak olabilir, cam kırıkları, eşya parçaları vs ile kaplı olabilir. Yatağınızın başucunda veya yatağın altında fenerle beraber bir çift sağlam ayakkabı bulundurun. (Misafiriniz size tuhaf tuhaf bakabilir ama son gülen iyi güler...)

Güçlü birer düdük alın. Yanınızda bulunsun. İnsan en fazla birkaç saat bağırabilir, sonunda da hem yorulur hem de sesi kısılır. Halbuki düdükle yorulmadan insan sesinden 10 misli fazla gürültü yapılarak yardım ekiplerinin dikkati çekilebilir.

Artçı şoklar
Böyle büyük depremlerden sonra "artçı şok" denen sallantılar sık sık gelir. (Bilmeyen kaldı mı acaba?) Asap bozar, ancak çoğu zararsızdır. Düşünün ki iki tektonik katman, büyük bir güç ile birbirlerinin üzerinde kaydı. Büyük stresler ve kuvvetler neticesinde yeryüzü katmanlari yeni yerlerine yerleşiyorlar. Bu yerleşme sırasında sallantılar aynı çapta olmamakla beraber devam edecektir. Önemli olan, madem geceleri dışarda geçiriyorsunuz, mümkün olduğu kadar açık alanlarda sabahlamak. Yani, apartman bahçesi, evin arka bahçesi biraz risk taşıyor maalesef. Ben olsam arabamı doldurup büyük bir arsaya çekerdim. Zira aynen dediğim gibi deprem değil binalardır zaiyat yapan. Yanınızdan su, düdük ve el feneri eksik olmasın."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır