kapat

03.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Baba'dan af mesajı
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel veto ile Hükümete bir 'af' mesajı gönderdi: "Ayrıcalıklı suçlular ve özel af istemiyorum..."

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hukuk danışmanlarının "stratejik" bir dille kaleme aldığı veto kararının gerekçesinde, bundan sonra önüne gelecek af yasasının nasıl olmasını istediğine ilişkin ipuçlarını hükümete verdi. Veto gerekçesiyle, affa değil, bazı suçların ceza indirimiyle "ayrıcalıklı" konuma getirilmesine, bu yolla da "ayrıcalıklı suçlular" yaratılmasına karşı olduğunu ortaya koyan Demirel, hükümete "Ayrıcalıklı suçlular ve özel af istemiyorum" mesajını gönderdi ve Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı düşmemesi için, tasarının yeniden düzenlenmesi sırasında bu uyarılarının dikkate alınmasını istedi.

Özel af olamaz
Demirel, kanunda af kapsamı dışında gösterilen bazı suçların, ceza indiriminden yararlandırılarak "ayrıcalıklı" duruma getirmesini "özel af" kabul etti. Demirel, veto gerekçesinde, 313. maddenin "özel af getirilen ve ayrıcılık tanınan" suçlara örnek gösterdi. Demirel, bu durumun, 23 Nisan 1999'a kadar işlenmiş ve üst sınırı 12 yıl olan suçlardan verilmiş tüm cezaların bütün sonuçlarıyla birlikte affını öngören yasanın 2. maddesiyle verilen "genel af" görüntüsüyle de çeliştiğine işaret etti.

Cumhurbaşkanı veto gerekçesinde, 2. madde ile adeta genel affın düzenlendiğini, ancak 3. maddeye geçildiğinde, aslında genel bir affın söz konusu olmadığının görüldüğünü belirtti. Demirel devamında, 3. madde ile bazı suçların af kapsamı dışında bırakıldığını, 4. madde ile de kapsam dışı bırakılan suçlardan bazılarının ceza indirimden yararlandırılmasının öngörüldüğüne işaret etti. Demirel, 4. maddeyle getirilen bu istisnaların, 2. maddeyle çeliştiğini veto gerekçesinde, "4. maddede yapılan düzenleme ile af kapsamı dışında kalan bazı suçlarla, diğer suçlarda ceza indirimi sağlanarak, özel af niteliğine dönüştürülmüş" diyerek ortaya koydu.

Demirel'in ceza indirimi kapsamına alınarak özel af getirilen ve ayrıcalıklı duruma getirilmesine karşı çıktığı suçlar şöyle: "İşkence, cürüm işleyenleri saklamak, cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, memuriyet nufusunu suistimal, kasten adam öldürme, yağma, yol kesme ve adam kaldırma."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır