kapat

03.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Gözlükte dev ekran
En eski bilimkurgu hayallerinden biri gerçek oldu. Artık gözlük biçiminde basit ve hafif bir cihaz takarak, çok daha etkileyici bir biçimde televizyon izlemek mümkün

Olympus firması, piyasaya yeni bir 'gözlük-ekran' ürünü çıkarmaya hazırlanıyor. 'Eye Trek FMD 200' model adı verilen ürün, 180 bin piksellik iki likit kristal renkli monitördeki görüntüyü karmaşık bir prizmalar sistemi aracılığıyla doğrudan gözlere yansıtıyor. Bu sayede, gözlüğü takan kişi, ekran diyagonalı 130 santimetre olan, yani 130 ekranlık dev bir televizyon izliyor gibi olacak. 'Eye Trek' gözlük-ekranlar taşınabilir video-player'lara da takılabiliyor. Cihazların çalışması için gerekli enerji, 2 adet normal camcorder aküsünden sağlanıyor.

Olympus'un piyasaya sürdüğü 'Eye Trek,' televizyon görüntüsünü tamamen kişiye özel ve çok daha etkileyici hale getirmek üzere denenen bu tür gözlük-ekranların ilki değil. Ama bugüne kadar üretilen ekran-gözlük ya da video-fözlüklerin kullanımı, izleyenin kendi konum ve görüş ufkuna dair algısının bozulması sonucu, deniz tutmasına benzer ağır mide bulantısı ve kusmalara yol açıyordu.

İlk değil ama
Olympus firmasının mühendisleri bu sorunu çok basit bir yöntemle çözmüşler. 85 gram ağırlığındaki 'Eye Trek'lerde ekran görüntüsü bütün görüş ufkunu kaplamıyor, kenarlarda küçük bir bakış açıklığı bırakılmış ve 'televizyon tutması' sorunu ortadan kalkmış.

Ancak şirket yetkilileri, henüz perakende satış fiyatını belirlemedikleri, ancak 800-1500 Alman markı olacağı tahmin edilen yeni cihazlarının etkisine karşı tüketicileri yine de uyarma gereği duyuyorlar; "Eye Trek'in görsel etkisi o kadar güçlü olacak ki, özellikle çocukların duygulanımlarında muazzam dalgalanmalara yol açması söz konusu olabilir" diyorlar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır