kapat

03.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Deniz altındaki eve tazminat yok
DEVLET Bakanı Şuayip Üşenmez, evleri ve işyerleri deniz altında kalan depremzedelerin tazminat ve konut hakkı bulunmadığını bildirdi. Üşenmez bu kişilerin hak sahibi olabilmesi için miras hukukunda gerekli değişikliğin yapılması gerektiğini söyledi.

Üşenmez, mevzuata göre depremde evleri, işyerleri ve arazileri deniz altında kalan hak sahiplerine tazminat ya da ev verilemeyeceğini belirterek, "Denizin altında ne kadar ev ve işyeri kalmışsa bunların hepsi devletindir. Bu kişilerin sayısı harita karşılaştırması ve hasar tespitinin ardından belirlenecek" dedi.

Sigorta tazmin edebilir
Depremde işyerlerinin de deniz altında kaldığını belirten Üşenmez, şöyle dedi: "Öyle vatandaşlar var ki, kuyumcuymuş, milyarlarca lira tutarındaki altını, deniz altında kalmış. Bunu devletin tazmin etmesi mümkün değil. Eğer sigortası varsa, sigorta tazmin edebiliyor. Ev için de aynı durum söz konusu. Eğer yeni bir kanun hükmünde kararname hazırlarsak bu kişilerin, yapılacak konutlardan yararlanmasını sağlayabiliriz. Adalet Bakanlığı, bu konuda gerekli kanun değişikliği yaparsa, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü de danışmanlık hizmeti verecektir."

Kaçak yapılar
Üşenmez, depremde zarar gören kaçak yapı sahiplerinin de hak sahibi olmasının mümkün olmadığını belirterek şöyle dedi: "Birisi denizi doldurup ev yapmışsa, diğeri 5 katlı binaya kaçak daire yapmışsa, hak sahibi olamayacak. Çünkü bunların tapu ve kadastroda sicil ve tescil kayıtları yok. Dolayısıyla hak sahibi olamayacaklar" diye konuştu.

Nevin BİLGİN


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır