kapat

03.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sinirler bozuk
Herkes diken üstünde... En ufak deprem söylentisi insanları sokağa döküyor. Dün de birileri "Deniz suyu ısınmış, deprem olacak" dedi, Kocaeli birbirine girdi

Mete TÜRKMEN (SHA)

İzmir Körfezi'nde deniz suyu sıcaklığı 41 dereceye çıkmış, birkaç saate kadar şiddetli bir deprem olacakmış", "Kocaeli'de valilik anons yapıyormuş evlerden çıkın diye, sirenler çalıyormuş", "Adapazarı'nda kışlalar boşaltılıyormuş"...

Kocaelililer dün işte bu söylentilerle sokağa döküldü. Saatlerce korku içinde "birkaç saat içinde olacak" denilen şiddetli depremi bekledi. Söylentinin kaynağı bilinmiyordu. Kimi haberi Kocaeli'nin yerel radyolarından Radyo KYÖD'ün verdiğini söylüyor, kimileri Kocaeli Valiliği'nin hoparlörlerden anons yaptığını iddia ediyordu. Göya birileri valiliği aramış ve deniz suyu sıcaklığındaki anormal artışı bildirmişti.

Kısa sürede yayıldı
Söylenti kısa sürede komşu kentlerde de duyuldu. SABAH'ın telefonları ardı ardına çalmaya başladı. Herkes duyduğu kadarını söylüyor, söylentinin doğru olup olmadığını soruyordu. Telefonlar sadece İstanbul'dan değil, Adapazarı'ndan, Bolu'dan hatta Balıkesir'den geliyordu.

Kocaeli Valiliği'nde de durum farklı değildi, telefonlar kilitlenmişti. Valilik çareyi ildeki tüm belediye hoparlörleri ve camilerden, hatta polis otololarından "Söylentilere inanmayın, sakin olun" anonsları yapmakta buldu ama panik bir türlü yatışmadı.

11 kişi gözaltına alındı
Vali Memduh Oğuz, hemen bir basın toplantısı düzenledi ve "evi sağlam olanların evlerine rahatça girebileceğini" söyledi. Oğuz "Psikolojik bozukluk yaşandığı bir dönemde bu söylentilerin üstünde durmayın. Deprem bir bozgundur. Bu bozgundan ne kadar kısa sürede sıyrılırsak o kadar iyi" dedi.

Daha sonra polise telsizle talimat veren Oğuz, vatandaşların sakinleştirilmesini, bu söylentiyi yayanların derhal tutuklanmasını istedi. Akşam saatlerinde, gözaltına alınanların sayısı 11'i buldu. Vali Oğuz, bu kişiler hakkında yasal işlem yapılacağını bildirdi.

"Hırsızların işi olabilir"
Kocaeli Vali Yardımcısı Kemal Karadağ da olayın bir diğer boyutuna dikkat çekti ve bölgeye hırsızlık ve yağma için gelen kişilerin bu tür söylentiler çıkarabileceğini söyledi. Karadağ "Şiddetli yeni bir deprem söz konusu değil. Bunlar söylentiden ibarettir. Deprem önceden bilinseydi, büyük depremi bilirdik. Valiliğin hoparlörlerden anons yaptırdığı söylentisi de asılsızdır. Halkımızdan, aslı astarı olmayan bu spekülasyonlara inanmamalarını istiyoruz" dedi.

Işıkara: Sadece yetkililere inanın
KANDİLLİ Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, "Bu bir dedikodudur. Vatandaşlar sadece yetkililerin açıklamalarına inansın ve evlerinden çıkarken hırsızlara karşı kapılarını kilitli tutsunlar" dedi. Deniz suyu sıcaklığının bir deprem habercisi olup olmadığının tespit edilebilmesi için sürekli izlenmesi gerektiğini söyleyen Işıkara şöyle devam etti: "Artçı şok ihtimali vardır. Artçı şoklar, 5.5'u da bulabilir, 5.5'un üstünde de olabilir. Burada hiç bir deprem etkinliği yok."

Deniz sıcaklığı normal: 22.5 0C
KOCAELİ Üniversitesi Rektörü Baki Komşuoğlu, deniz suyu sıcaklığının saat 15.00'te 22.5 derece olarak ölçüldüğünü söyledi. "Denizde ne bir ısınma ne de kabarma var" diyen Komşuoğlu "Bu tip söylentileri vatandaşlarımızın dikkate almaması gerekir. Biz her gün bu konuda valimize rapor veriyoruz. Şu anda yerkabuğunda olağanüstü bir gelişme yok" diye konuştu. Komşuoğlu, artçı depremlerden 5.0 üstü olanların bugüne kadar 10'u bulduğunu, bunların beklentiler doğrultusunda gerçekleştiğini ve giderek azaldığını belirtti.

'Deprem korkusu içimize yerleşti'
BAKIRKÖY Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Arif Verimli deprem dehşetinin ölüm korkusu ile eşleşerek beyinlere yerleştiğini, bundan kurtulmak için zamana ihtiyaç olduğunu söyledi. Verimli "Bunun yarattığı stres en ufak bir söylentiyle canlanıyor. Bu uyarılar panik olarak insanları ateşliyor" dedi. Bu durumun bir fobi olmadığını ancak "Akut stres bozukluğu" olarak tanımlanabileceğini anlatan Verimli şunları söyledi: "Bu durumdan kurtulmak ancak zamanla mümkün. Ancak bilim adamlarının medyaya yansıyan tartışmaları olumsuz etki yapıyor. İnsanlara tek ve gerçek bilgi verilmeli... Ancak deprem mağdurlarına bu tip bilgi gittiğinde, bu stres tablosu düzelir."

"Biz söylemedik"
DEPREM olacağı yolunda yayın yaparak, halkın paniğe kapılmasına neden olduğu iddia edilen Radyo KYÖD'ün yöneticileri bu iddiayı reddetti. 97.5'ten yayın yapan Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği Radyosu yöneticileri Sinan Tatlı (solda) ve Erdi Mirlay "15.00'te yayınlanan haber bülteninde sadece artçı depremlerin devam ettiğini ve hissedilemeyen 800 artçı deprem meydana geldiğini söyledik. Ama biz deprem olacak diye haber yapmadık" dediler. Valilik, radyonun yöneticileri hakkında soruşturma başlattı. Kocaeli Emniyet Müdürü Erdinç Sarıalp'in emriyle gözaltına alınan Tatlı ve Miray, akşam saatlerinde serbest bırakıldı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır