kapat

03.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Özelleştirmede bir başarı öyküsü
Ankara'da Et Balık Kurumu'na ait arsayı 22 milyon dolara satın alan toptancılar kooperatifi, 200 milyon dolarlık servet yarattı

Okan MÜDERRİSOĞLU

Özelleştirmede kör topal ilerleyen Türkiye, doğru kararlarla başarı öyküleri de yaratabiliyor. İşte Et Balık Kurumu. Son 5 yılda 3 milyar dolar yutan Et Balık'ın kombinalarını elden çıkarma politikası, batı bölgelerinde tahminlerin de ötesinde olumlu sonuçlar verdi.

Yıl 1995... 130 bin lira sermayesi bulunan GİMAT (Ankara Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Toptancılar Kooperatifi) Özelleştirme İdaresi'nden, Ankara Et Balık Kombinası arsasını 1 trilyon 350 milyar lira (22.3 milyon dolar) peşin parayla satın alır. 100 dönümlük arazi üzerinde derhal proje geliştirilir.

Arazinin 50 dönümlük bölümünde Koç Grubu'nun, Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezini kurması kararlaştırılır. 55 milyon dolar harcanan Migros Alışveriş Merkezi 18 ayda tamamlanır. Deprem nedeniyle sade bir törenle açılış yapılır. Alışveriş merkezindeki dükkanların yüzde 70'ini GİMAT alır.

GİMAT üyeleri, Sanayi Bakanlığı'ndan izin alarak kooperatif statüsünden çıkarlar ve 1.050 ortaklı bir şirket kurarlar. Şirket, Migros Alışveriş Merkezi'ndeki dükkanlarını yıllığı 10.5 milyon dolardan 12 yıllığına Koç Grubu'na kiralar. Arazinin kalan yarısında ise sağlık, spor ve eğlence merkezi kurulması için Almanlar'la 100 milyon dolarlık proje geliştirilir.

Hür teşebbüsün farkı
GİMAT'ın (Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Toptancılar Kooperatifi) başarı öyküsünü Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Cirav'ın ağzından dinleyelim:

"GİMAT, başarılı olmuş, dedikodusu çıkmamış ender kooperatiflerden biri. Gerçek anlamıyla 1988'de faaliyet egeçti. Et Balık Kurumu kombina arsası 1995'te özelleştirme eliyle ihaleye çıktığında, 130 bin lira sermayeli yan kuruluşumuzla teklif verdik. Özelleştirme İdaresi'ne teşekkür ediyoruz. Bize güvendiler. O zaman 22.3 milyon dolar karşılığı 1 trilyon 350 milyar lirayı kısa sürede ortaklarımızdan topladık. 100 dönüm araziyi ikiye böldük. Dev bir alışveriş merkezi kurulması için Migros'la anlaştık. 130 bin metrekare kullanım alanı olan Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezinin yüzde 70'i bizim. Payımıza düşen dükkanları, işletme birliği olması için 12 yıllığına Migros'a kiraladık. Yıllık 10.5 milyon dolar kira geliri alacağız. Koç Grubu'na da teşekkür ediyoruz. Her türlü fedakarlığı gösterdiler. Hatta, alışveriş merkezinin bir cazibe merkezi olması için 5 milyon dolar harcayıp Türkiye'nin ilk 3 boyutlu sinemasını kurdular."

Kooperatiften şirkete geçiş zor oldu
Özelleştİrmenİn ve serbest teşebbüsün önemine işaret eden GİMAT Başkanı Kemal Cirav, kooperatiften şirkete nasıl dönüştüklerini de şöyle anlatıyor:

"Kooperatiften şirkete dönüşmek çok zordur. Ancak Sanayi Bakanlığı'ndan Temmuz ayında bu izni aldık. 1.050 ortaklı Yeni Gimat İşyerleri İşletmesi AŞ'yi kurduk. Türkiye'de çok ortaklı şirketlerin sicili iyi değil. Ya işçi şirketleri olarak kurulup kötü yönetilmişler ya bazı dini akımların etkisi altında kalmışlar ya da ortaklarına yeterli kar payını verip memnun edememişler. Biz farklıyız. Sermayenin tabana yayılmasının gerçek örneğini göstereceğiz. Gelecek yıl kira ve işletme gelirlerimizin yüzde 90'ının ortaklarımıza dağıtacağız.

Arazimizin kalan yarısında spor, sağlık ve eğlence merkezi kurmak için çalışmalara başladık. Fizibilite etüdlerini Alman ITF İmmobilien Team Consulting GmbH, finans çalışmalarını ise Merrill Lynch yapıyor. Cumhurbaşkanımız da projeyle yakından ilgili ve her aşamasını takip ediyor."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır