kapat

03.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bu kitapların içinde çiçek kurutamazsınız!
Eğer yeni aldığınız kitapları içinize çeke çeke koklamaya ve içinde çiçek kurutmaya bayılıyorsanız, kitapların yeni nesline alışmanız kolay olmayacak

Muammer Özdemir - mozdemir@sabah.com.tr

Elektronik bir kitap denince aklınıza bilgisayar ekranında okuyacağınız basit, masa üstü yayın belgeleri gelmesin. Düpedüz kitaptan söz ediyoruz. Elinize diz üstü bilgisayarı andıran, ancak kitap okumaktan başka bir işe yaramayan, ekranlı ve taşınabilir bir cihaz alıyorsunuz. İçindeki bilgi bir bellek yongası, ya da mini bir disk içeren kartuşta saklanıyor.

Henüz kullanılan teknoloji konusunda herkesin üzerinde uzlaştığı bir standart oluşturulmuş değil ama her halükarda elektronik ortamda saklanıyor. Yani sararıp solma, ıslanma ve yanma tehlikesi yok. Neresinde kaldığınızı sayfanın kenarını kıvırarak değil, tam da kıvırmaya alıştığınız sağ üst köşeye dokunarak işaretliyorsunuz. Üstelik depolama kapasitesi de çok iyi.

Normal bir kitap büyüklüğünde bir cihaz belli bir anda 10 kadar kitap içeriğini belleğinde tutabiliyor. İçine yeni kitaplar da yüklenebiliyor. Çünkü kitabın içinde bir modem cihazı var. telefon soketine takıp İnternet'e bağlanarak kitapçılardan birinin sitesine uğrayıp depoyu fullemek mümkün. Elektronik ortamda olmasının avantajını kullanarak kitaptaki sözcük ve deyimleri arayabiliyorsunuz. Sayfa çevirme de tahmin ettiğiniz gibi bir tuşa basılarak yapılıyor. Özellikle tatile giderken yanında çok sayıda kitap taşımak zorunda kalanlar için pratik bir çözüm.

Göz yormuyor
Göz sağlığı açısından da bir riski yok. İster LCD olsun ister tüplü olsun bütün ekranlarda büyüteçle bakıldığında yazıların yuvarlak kenarlarının merdiven gibi zikzaklı olduğu görülür. Biz bunu fark etmesek bile gözümüz fark eder ve kısa bir süre sonra yorulur. Üstelik tüplü ekranlarda az da olsa bir miktar radyasyona maruz kalırız.

Elektronik kitapların ekranları LCD, radyasyon söz konusu değil. Harflerin yuvarlak yerlerindeki merdivenler ise özel yöntemlerle yumuşatılıyor. Microsoft bir yıldır bu teknoloji üzerinde çalışıyor. Bu konuda proje geliştiren başka yazılım şirketleri de var. Şu anda gelinen noktada ekrandaki piksellerden kaynaklanan merdivenler yine var ama gri tonlarla görünmez hale getirilmiş. Çok yakında da bir pikseli birden fazla parçaya bölerek netliği mükemmelleştirecekler.

Bu kadar çaba uzun vadede elektronik kitaplarda gelecek görmelerinden kaynaklanıyor. Ekranlarda ister büyüteçle ister mikroskopla bakın, matbaa kalitesinde bir netlik gördüğünüz anda elektronik kitaplar çağı resmen başlamış olacak.

Şu anda üretilen elektronik kitaplar da bu kaliteye epey yaklaşmış durumdalar. SoftBook adıyla piyasaya sürülen ilk elektronik kitaplardan biri de Jack London'ın Deniz Kurdu adlı kitabı. Elektronik kitap yayıncıları bu kadar sevilen yazar ve kitapları seçmiş olmalarına rağmen henüz ciddi bir başarı elde etmiş sayılmazlar.

İşler kesat
Son bir yıl içinde bu konuya verilen öneme ve yapılan yatırıma bakılırsa piyasadaki elektronik kitapların satışları büyük bir hayal kırıklığı yaratıyor. Piyasaya elektronik kitap sunan iki şirketten diğeri olan Rocket eBook da aynı dertten yakınıyor. Rocket'in 350 dolara sattığı ve SofBook'un 600 dolara sattığı elektronik kitap okuma cihazların şimdilik neredeyse yüzüne bakan yok.

İkisinin dünyadaki toplam satışı bini geçebilmiş değil. Üstelik insanların kitaplardan ya da okumaktan soğuduğu falan da yok. ABD piyasasında normal kitapların satışları bir yıl içinde yüzde 6.4 artış göstererek bu yıl 23 milyar olarak gerçekleşmiş.

Geçtiğimiz Şubat ayında PC Magazine Türkiye dergisinin Cursor adlı köşesinde elektronik kitapların hem okuyucu alışkanlıklarına uygun olmayan tasarımı hem de henüz mükemmelleşmemiş gösterim teknolojisi nedeniyle kısa vadede şansının olmadığı yorumu yapılmıştı. Ayrıca yazar ve yayıncıların, elektronik formatta yayınlanan kitapların korsanlığının yapılamayacağına ikna edilmesi gerektiğine değiniliyordu. Bu kehanetleri doğru çıktı.

Aynı yazıda uzun vadede kaçınılmaz olarak elektronik kitap kullanımının artacağı, hatta kağıda basılı kitapların pabucunun dama atılacağı yazılmıştı. Bunun için dört beş yıl var. İşin orasını hep birlikte göreceğiz.

Korsan korkusu
Müzik parçalarının yasa dışı olarak kopyalanıp dağıtılması MP3 standartlarının değiştirilmesiyle kısa sürede halledileceğe benziyor. Benzer bir şekilde teknolojik önlemlerle elektronik kitapların da kopyalanması önlenebilir, bu o kadar üzerinde durulması gereken bir sorun değil.

Bir de elektronik kitap okuyucularının şimdilik seçenekleri çok fazla değil. Piyasada bulunabilen toplam elektronik formatta eser sayısı binden az. Bunların da çoğu hemen herkesin daha önce okumuş olduğu en popüler klasikler. Eğer elektronik kitap yayıncıları çok sevilen birkaç yazarla anlaşarak, onların yeni birkaç kitabını sadece elektronik kitaplar üzerinde yayınlatmayı başarabilirlerse belki şeytanın bacağını kırmış olurlar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır