kapat

03.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Öğrenciler rehabilite edilecek
Çocukların, deprem sonrası duydukları kaygı ve korkuyu üzerlerinden atamadan normal hayatlarına dönmeleri mümkün değil. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü de bu konuda önlemler alıp, yeni eğitim dönemi için öğretmenler aracılığıyla rehabilitasyon çalışmaları yapacak.

Neslihan DEMİR

Bugünlerde şiddetli olarak yaşanan sıkıntılardan biri de psikolojik rahatsızlıklar. Özellikle çocuklar depremden çok etkilendiler. Pek çoğu evlerine girmek istemiyor, uyuyamıyor ve sürekli 'yeniden deprem olursa' korkusu yaşıyorlar.

Yeni başlayacak eğitim döneminde öğrencilerin başarılı olması için, içlerinde taşıdıkları bu korkulardan sıyrılmaları gerekiyor. En az öğrenciler kadar öğretmenlerin verimi için de profesyonel bir rehabilitasyon şart.

Üç farklı grup
İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, bu hassas konuda gereken çalışmaları yapmaya başladı. Şube Müdürü Ülkü Beşkardeş'ten aldığımız bilgilere göre, müdürlük bu konuda faaliyet göstermek üzere üç grup oluşturmuş.

Birinci grup: Bunlardan ilki 125 kişilik rehber öğretmenden ve 43 kişilik müfettiş grubundan oluşuyor. Bu grup, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi psikiyatrları tarafından 3-10 Eylül tarihleri arasında eğitilecekler.

İkinci grup: Bu grup ise 25 kişilik. İzcilerle birlikte Sağlık Müdürlüğü tarafından eğitime alınacaklar. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin Mazhar Osman Salonu'nda, hastanenin çalışmalarıyla ilgili bilgi alacaklar.

Üçüncü grup: Bu grup da kendi içinde 12 gruba ayrılıyor. Her grup, ikisi rehber öğretmen, ikisi müfettiş olmak üzere dörder kişiden oluşuyor. Bu kişiler, yardıma ihtiyacı olanlara yardım edecek ve özel tim gibi çalışacak.

Öğretmenler eğitilecek
Gruplar daha sonra sınıf öğretmenlerini bilgilendirecek ve yeni eğitim döneminde öğrencilerin psikolojik çöküntüden kurtulmaları için faydalı olacaklar. Rehber öğretmenler tarafından eğitilen öğretmenler, çocuklara okullar açıldığı günden itibaren, depremin doğal bir olay olduğu, nasıl oluştuğu, korunma yöntemleri, bunun tekrar olabileceği fakat paniğe kapılmamak gerektiği gibi konularda rahatlatıcı bilgiler verip, kendilerini iyi hissetmelerini sağlayacaklar.

Bu, deprem sonrası açılan yaraların ruhsal boyutunun tedavi edilmesi açısından çok önemli bir adım. İstanbul'dan sonra deprem bölgesindeki diğer il ve ilçelerde de eğitici çalışmalarda bulunacak olan timin ulaşımında bir sorun çıkmaması için bakanlık gereken tüm kolaylıkları sağlamayı garanti ediyor.

Şu anda depremden hasar gören binaların onarılması için çalıştıklarını söyleyen Ülkü Beşkardeş, deprem bölgesindeki diğer illerden İstanbul'a çok sayıda öğrenci nakilleri olduğunu belirtti. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün çabalarından biri de hasar gören okulları kurtarmak. Yani yıkmak yerine takviye ederek, ayakta kalmasını ve sağlamlaşmasını sağlamak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır