kapat

29.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
68 bin tutukludan 58 bini kapsamda
Türkiye'nin 46'ncı af yasası çıktı. 23 Nisan'a kadarki suçlar affedilince 26 bin 500 kişi hemen serbest kalacak

Türkiye 75 yıllık tarihinde 46'ncı kez cezaevlerini boşaltıyor. Türkiye'nin 46'ncı af yasası önceki gece sabaha kadar çalışan TBMM'de kabul edildi. Cezaevlerindeki 68 bin tutukludan 58 binini ilgilendiren afla 26 bin 500 kişi en geç 20 gün içinde özgürlüklerine kavuşurken, 32 bin kişi cezalarında sağlanan indirim sayesinde kısa sürede serbest kalacak. Af 23 Nisan 1999 tarihine kadar işlenen suçları kapsarken, başta terör olmak üzere tecavüzden uyuşturucu kaçakçılığına bir dizi suç hariç tutuluyor.

Yasanın özel suçlar dışındaki tüm suçlarla ilgili getirdiği değişiklikler şöyle:

"Müebbet cezaları 24 yıl ağır hapis cezasına çevrilecek. 12 yıldan az hapis cezaları tümüyle affedilecek. Daha uzun süreli cezalardan 12 yıl düşülecek. Eğer bu durumdakile 18 yaşından küçük ise, cezalarının 18 yıllık bölümü düşülecek. Suçun işlendiği tarihte 15 yaşından küçükler ise salıverilecekler."

Özel suçlar
Yasa uyarınca, ceza indirimi kapsamında bulunan TCK'nın ilgili maddelerinin yanısıra, Kaçakçılık, Ateşli Silahlar, Kültür ve Tabiat varlıklarını koruma ile vergi resim ve harçlara ilişkin kanunlarda yer alan suçlardan müebbette mahkum edilenlerin cezaları 30 yıl ağır hapis cezasına çevrilecek. Diğerlerinin cezalarının üçte biri, suçun işlendiği tarihte 15 yaşından büyük ancak 18 yaşını bitirmemiş olanların üçte ikisi, para cezalarının da yarısı affedilecek.

Kırcı'ya af
Yasaya hakkında 7 kez idam cezası verilen ve bundan önceki afla bu cezası 70 yıl hapse çevrilen Haluk Kırcı için de özel madde konuldu. "Aynı neviden verilen cezalar, sayısı ne olursa olsun tek bir ceza gibi infaz edilir" şeklindeki düzenleme ile cezası 10 yıla inen Kırcı hemen çıkacak.

Yasa ile tarihi eser kaçakçılığından yurt dışına kaçan Ayşegül Nadir, görevi ihmalden yargılanan Özel Harekatçı İbrahim Şahin, işkenceden yargılanan polisler de af ve ceza indiriminden yararlanacak. Tarkan da yurda dönüp askerliğini yaparsa kurtulacak. Kaçakların yurtiçinde ise 3 ay, yurtdışında ise 6 ay içinde başvurması gerekiyor.

Af ile 23 Nisan 1999'a kadar verilen ve ödenmeyen tüm trafik para cezaları silindi. Nevin BİLGİN-Cengiz UYSAL

Şebnem HOŞGÖR

İndirimden yararlananlar
CUMHURBAŞKANI'NA hakaret (TCK 158), TBMM üyeleri ve memurun hürriyetini tahdit (TCK 180), Devlet memurlarının devlet için alım ve satımda kendi kazançları için çalışmaları (TCK 208), Memuriyeti suistimal (TCK 232-234), Görevi ihmal (TCK 240), İşkence (TCK 243), Ruhsat almadan bomba yapma (TCK 264), Devlet memurlarına menfaat temini (TCK 278), İftira (TCK 285), Yalancı şahitlik (TCK 286), Yalancı tanık tedariki (TCK 291), Suçlu ve delil saklama (TCK 296), Kaçmaya yardım (TCK 302), Cezaevinden adam kaçırma (TCK 304-305), Suç işlemeye tahrik (TCK 311), Suçu övmek (TCK 312-1), Halkı paniğe sevk etme amacıyla alenen tehdit (TCK 312-a), Çete kurmak (TCK 313), Çetelere yardım (TCK 314-1), Kalpazanlık (TCK 316-317-323-324), Devlet mühür ve damgalarını taklit (TCK 332-334-336), Evrakta sahtekarlık (TCK 339-349), Sahte belge düzenleme (TCK 350-357), İhaleye hile karıştırmak (TCK 366-367), Yangın ve su baskınına neden olacak suçlar (TCK 369-370-372- 274-382), Nakliye suçları (TCK 384-386-388-390-392), Gıdaya ilişkin suçlar (TCK 394-397-400-401), Kasten adam öldürmek (TCK 448), Birleşik hallerde ölüme sebebiyet (TCK 451), Kastı aşan adam öldürme (TCK 452), Faili belli olmayan adam öldürme (TCK 463), Yağma yol kesme (TCK 495-499), Hükümete karşı izrar (TCK 517), Bilişim alanında sahte belge oluşturma (TCK 525-b ve c), 1918 Sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanunun 26 ila 29, 33 ve 36. maddelerinde yer alan suçlar, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki kanunun 12. maddesi, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 68. maddesi, Vergi resim ve harçlara ilişkin kanunlarda yer alan suçlar, Firar izin tecavüzü, yoklama kaçağı, bakaya veya saklı bulunma suçları hariç olmak üzere 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu'nda yer alan suçlar.

Öğrenciye "şartlı"
Öğrencilere YÖK'ün kurallarına uymaları şartıyla iki sınav hakkı tanındı

AF yasası, yüksek öğrenim öğrencilerine de yeni haklar tanıdı. Buna göre okuldan kaydı silinen ya da silinme durumuna gelenler, ilgili yüksek öğretim kurumunun mevzuat gereği aldığı kurallara uymak koşuluyla sınav hakkından yararlanabilecekler. Buna göre;

* 1989-1990'dan öğretim yılından yasanın yürürlüğe girdiği tarihe kadarki dönemde, yüksek öğretim kurumlarından her ne sebeple olursa olsun kaydı silinen ya da silinme durumuna gelen veya kendi isteğiyle ayrılan öğrencilere, iki sınav ve bir bütünleme hakkı verilecek. Bu durumdaki öğrenciler, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten, 1998-99 öğrenim yılında ilişiği kesilecek olanlar ise, ilişiği kesildikten sonraki iki ay içinde ilgili okullarına başvurarak ve bu kurumların aradığı kurallara uymak şartıyla bu haktan yararlanabilecekler.

* Türban nedeniyle okullarından ayrılan ve kayıtları silinen öğrenciler ise, türbanlarını çıkardıkları takdirde eğitimlerini sürdürecekler. Bu maddeye eklenen Genel Kurul'da eklenen bir hükümle, öğrencilere devam hakkı da verildi.

* GATA'da yasanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar yargıya intikal etmiş disiplin suçu nedeniyle ilişiği kesilenler dışında kaydı silinen ya da silinme durumuna gelenler, 2 ay içinde başvurdukları takdirde, belirlenen bir başka tıp fakültesinde öğrenimlerine devam edebilecekler.

* Yüksek öğretim ve Açık öğretim fakültesinin son sınıf ve tecil süreleri bitmiş öğrencilerin tecilleri bir defaya mahsus olmak üzere bir yıl uzatılacak.

Apo'nun sağkoluna af
BASIN suçlarını erteleyen yasa, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın "sağkolu" olarak tanınan ve halen Bursa Özel Tip Cezaevi'nde bulunan Sabri Ok'u da kapsıyor. Ancak Ok, diğer cezaları nedeniyle cezaevinden çıkamayacak. Yasayla, 23 Nisan 1999'a kadar sorumlu müdür sıfatı ile işlenmiş suçlar dahil basın suçlarını affetti. 12 yılı geçmeyen cezalara mahkum edilmiş olanların cezalarının infazı ertelenecek. Üst sınırı 12 yıl olan suçlardan dolayı açılan davalar da düşecek. Ancak bu kişilere 3 yıl içinde aynı suçu tekrarlamamaları şartı getirildi. FP'li Abdullah Gül, siyasi yasaklı Recep Tayyip Erdoğan

ve Necmettin Erbakan'ı ilgilendiren 312'inin kapsam dışı bırakılmasını eleştirdi. Gül, "Basına getirilen af, Aydınlık, Özgür Gündem, Proleterya'da çalışanlara getiriliyor. Tayyip Erdoğan cezasını çekti. Sayın Erbakan zaten beraat edecek. Bir tek Hasan Celal Güzel bundan yararlanacak. Gelin bunu sağlayalım" dedi. FP'nin bu yönde verdiği önergeler reddedildi. Bakan Basın affından aralarında "gazeteci" sıfatı taşımayanların da bulunduğu yaklaşık 50 kişi yararlanacak. Gazeteci Oral Çalışlar, Yalçın Küçük, araştırmacı-sosyolog yazar İsmail Beşikçi de bu kapsamda aftan yararlanacak.

130 bin memur affedildi
DEVLET daireleri, KİT'ler ve diğer kamu tüzel kuruluşlarında çalışan yaklaşık 130 bin memur ile kamu görevlisinin disiplin suçları affedildi. Yasaya göre, 23 Nisan 1999'dan önce meslekten çıkarma cezaları hariç olmak üzere, yasa, tüzük ve yönetmelikler gereğince memurlar ve diğer kamu görevlileri ile bu görevlerde bulunmuş olanlar hakkında verilmiş disiplin cezaları, bütün sonuçlarıyla affedilecek. Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar, basıt veya nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüzkızartıcı veya şeref ve haysiyet

kırısı suçlar ile, kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma gibi suçlardan ötürü memuriyetle ilişiği kesilenler aftan yararlanamayacak. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonraki ilk 30 gün içinde, memur ya da kamu görevlisi hakkında açılan davanın devam etmesini isterse, davaya devam edilecek. Ancak davanın aleyhine sonuçlanması durumunda, af hükümleri uygulanacak. FP'li Fetullah Erbaş, görüşmeler sırasında, ikinci bir işte çalıştığı için memuriyetle ilişiği kesilenlerin de af kapsamına alınmasına ilişkin önerge verdi. Ancak önerge reddedildi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır