kapat

29.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dünya tek yürek oldu

ERMENİSTAN
Türkiye'yi yasa boğan depremin 12'nci gününde, battaniye, ilaç ve jeneratörden oluşan 8 tonluk ilk yardım uçağını dün Türkiye'ye gönderdi. Ermenistan Olağanüstü Hal Daire Başkanı Uyacheslav Harutunyan, ilk günden itibaren yardım etmek istediklerini, ancak Türk Dışişleri'nden kendilerine beklemeleri yönünde uyarılar geldiğini söyledi.

Cevdet ÖZDEMİR

ALMANYA
Ruhr Havzası bölgesindeki Mülheim an der Ruhr Belediyesi ile kentte yaşayan Türk toplumunun ortaklaşa açtıkları depreme yardım kampanyasında, şimdiye kadar 150 bin marktan fazla bağış toplandı. Yardım kampanyasının yıl sonuna kadar sürdürülmesi kararı alındı. Ayrıca Hamburg kentinde yaşayan Pedagog Sevim Özbek, deprem felaketini yaşayan çocuklar için yüzlerce oyuncak topladı.

JAPONYA
Kobe depreminde kullanılan prefabrik konutlarla Sakarya'da "Japon Mahallesi" kuracak. Aralarında Liberal Parti milletvekilleri Yuriko Koike, İchiro Ozava'nın da bulunduğu 35 kişilik Japon heyeti, dün Sakarya Valisi Yener Rakıcıoğlu'nu makamında ziyaret etti. Koike, Japonya'nın, depremzedelerin barınma sorununun geçici olarak çözümlenmesi için Adapazarı'nda 4 bin kişilik prefabrik konutlardan oluşan bir mahalle kuracağını kaydetti.

DİĞER ÜLKELER
İnsani yardımlar ile kurtarma çalışmalarına katkı dışında yardım listesi şöyle sürüyor:

Slovakya: Arama kurtarma çalışmaları için 14 kişilik ekip yollayan Slovakya, 4 bin adet battaniye, 1500 sedye, 120 çadır, 20 seyyar mutfak, 10 portatif jeneratörden oluşan yardım paketi gönderme kararı aldı.

Ürdün: Prens Ali Bin Hüseyin himayesinde 8 doktor ve iki uçak dolusu ilaç ve gıda malzemeleri gönderdi.

Azerbaycan: Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in başkanı olduğu Marmara Grubu Vakfı, ailesini depremde kaybeden 100 çocuğu bir yıl okutmak veya 2-3 aylık rehabilitasyon için Azerbaycan'da misafir etmek istediğini bildirdi. İlgilenenler için telefon numarası: 0212 213 05 56.

Avustralya: BM aracılığıyla 600 bin Avustralya doları bağışladı. Uluslararası Kızılhaç tarafından yönlendirilmek üzere Avustralya Kızılhaçı'na 400 bin Avustralya doları gönderilirken, 300 portatif tuvalet alımı için BM Kalkınma Programı aracılığıyla 500 bin Avusturalya doları bağışlandı. Norveç: 2.5 milyon ABD doları tutarında fon ayrıca, OCHA kanalıyla 50 bin Amerikan Doları bağışlandı. Norveç'ten tam teşekküllü sahra hastanesi ile Türkiye'nin hizmetine hava kuvvetlerinden bir uçak geldi.

Kanada: Kızılhaça 1.05 milyon Kanada doları, Kanada halkı tarafından 250 bin Kanada doları, UNİCEF'e 50 bin Kanada Doları, Sahra hastahanesi.

İngiltere: Uluslararası Kızılhaça 500 bin sterlin, UNICEF'in çağrısına 185 bin sterlin, BM İnsani Yardım Koordinasyonuna 32 bin sterlin olmak üzere toplam 1.5 milyon sterlin nakit yardımı yaptı. 400 bin sterlin tutarında 715 adet çadır.

Hızır gibi geldi ama ilgi yok

Sibel YEŞİLMEN ANKARA- Üç su arıtma gemisi geri gönderilen ABD'nin deprem bölgesinin açığında demirlemiş durumdaki diğer 3 gemisi de "işsiz" kaldı. Yüzer hastaneye hasta gönderilmemesine şaşıran ABD Büyükelçiliği yetkilileri, "Bu ilgisizlik çok şaşırtıcı" dediler. ABD Başkanı Bill Clinton'ın talimatı üzerine İspanya limanlarından yola çıkan ve derhal deprem bölgesine gelen Amerikan 6. Filosu'na ait 3 gemi beklenen ilgiyi göremedi. En son teknolojik imkanlara sahip ameliyat ve röntgen odaları ile konusunda uzman cerrahların çalıştığı 600 yatak kapasiteli Kearsarge "hastasızlıktan" yakınıyor. Kurtarma gemisinden çok dev bir savaş gemisini andıran Kearsarge'daki hava ambulansı olarak görev yapan 22 helikopterin de uzun süredir hareketsiz bekledikleri belirtiliyor. Bu "ilgisizlik" gemi personelinde moral bozukluğu yaratırken, ABD Büyükelçiliği'nin de tepkisine neden oldu. Büyükelçilik yetkilileri sessizliğini ilk kez bozdu ve SABAH'a konuştu.

"İstendi, geldik"
"Türkiye istedi, hemen geldik, hasta kabulüne hazırız. yardım etmek istiyoruz" diyen bir Büyükelçilik yetkilisi "Kimse gelmiyor. Hasta yok. Neden gelmiyorlar anlayamıyoruz" diye ekledi. Aynı yetkili, "Nedeni ne olabilir?" sorusunu "Bu sorunun yanıtını bizden değil Türk yetkililerinden almanız gerekir" diyerek yanıtladı. Aynı yetkili kısa süre içinde gemilerin geri dönebileceği mesajını da verdi.

Ancak ABD gemiler konusunda yaşanan tatlıksızlıklara rağmen yardımı sürdürüyor. Değirmendere'de bir çadır kent kurulması için çalışmalarına başladı. Dün, 36 deniz piyadesi Gölcük'te 10 çadırdan oluşan bir Geçici Barınma Merkezi kurdu. Evsiz kalan 80 bin kişiyi barındırabilecek çeşitli ebatlardaki 5 bin civarında çadırın ise bugün erken saatlerde bölgeye gelmesi bekleniyor. Bu çadırların kurulmasında 2100 deniz piyadesi görev alacak.

Durmuş reddetmişti
ABD'nin yüzer hastanesi, Sağlık Bakanı Osman Durmuş tarafından daha önce reddedilmişti. Durmuş, reddettiğini Dışişleri Bakanlığı'na bildirmişti ancak Dışişleri, Durmuş'un ret cevabını ABD'ye bildirmedi ve gemiler geldi. ABD Büyükelçisi Mark Parris, gemileri karşılamaya giderken, hükümetten üç bakan da kendisine eşlik etmişti. Geçen hafta yaşanan bu gelişme, "hükümet Durmuş'un tavrını paylaşmıyor. Durmuş'un 'reddettik, ABD'lilere verecek hastamız yok' gibi açıklamaları nedeniyle ABD'lilerin gönlünü almaya çalıştı" şeklinde yorumlanmıştı.

Dış dünyadan sağlık personeli yardımı da hâlâ devam ediyor. Önceki gün de Kuzey Kore bir sağlık ekibini Gölcük'e gönderdi. Ancak, 2 beyin cerrahının bulunduğu ekip ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle ülkesine dönmek zorunda kaldı. Moldova'lı cerrahların da hasta olmadığı için boş oturdukları öğrenildi.

Chicago'dan 5700 çadır
TÜRKİYE'NİN Chicago Başkonsolosluğu, depremzedeler için 5 bin 700 çadır temin etti. Çadırların 450'si dün THY ile İstanbul'a gönderildi. Chicago Başkonsolosu Yavuz Aktaş, konsolosluk bünyesinde açılan yardım fonununda 100 bin dolar biriktiğini açıkladı. California'daki Türk Cemiyeti'nin açtığı yardım kampanyasında da 80 bin dolar toplandı.

General Motors'dan 50 bin dolarABD'nin Detroit kentinde bulunan dünyanın en büyük oto üreticisi General Motors (GM) firması da, depremzelereler için Kızılhaç kurumuna 50 bin dolar bağışladığını açıkladı. GM çalışanlarının açtıkları fonda da yardımların birikmeye başladığı ve GM'nin, çalışanlarıyla birlikte bir bağışta daha bulunacağı bildirildi. Chicago'da, Motorola ve US Robotik firmalarında da yardım kampanyaları başlatıldı.

Amerikan Kızılhaç teşkilatı ve diğer yardım kuruluşları tarafından, deprem mağdurları için toplanan bağışların miktarının 20 milyon doları aştığı bildirildi. Son olarak, merkezi Baltimore kentinde bulunan Katolik Yardım Hizmetleri kuruluşu, depremzedelere 500 bin dolar bağışlarken, Malden Mills şirketi, 500 bin dolar değerinde "kutup battaniyesi" hibe etti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır