kapat

29.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Aksa hemen kapatılsın'
Deprem sonrası gaz sızıntısının yaşandığı tesiste üretimin hemen durdurulması gerektiği yolunda rapor hazırlandı

İbrahim ÖGE (SHA)

DünyaNIN dev elyaf fabrikalarından Aksa'nın üretime devam etmesinin çok tehlikeli olduğu ve hemen kapatılması gerektiği yönünde rapor hazırlandı. Deprem sonrası kısmen üretime başlayan fabrikada Çevre Bakanı Fevzi Aytekin'in onayıyla fabrikada inceleme yapan Bursa İl Çevre Müdürlüğü uzmanları, Aksa'nın Yalova için büyük bir tehlike oluşturduğu görüşüne vardı.

Raporda, fay hattının tam üzerinde bulunan "akrilonitril" tanklarının çevre için tehdit oluşturduğu belirtilerek şu noktalara dikkat çekildi: "Akrilonitrilin alevlenmesi sonucu meydana gelebilecek patlamalar ve yanma etkisiyle oluşacak nitrojendioksit ve hidrojensiyanür bilinen en zehirli gazlardır. Ani ölümlere neden olabilecek akrilonitril buharlarının statik elektrikten doğan kıvılcımdan bile etkilenebileceği gözönüne alındığında, fay hattı üzerinde bulunan fabrikanın, artçı depremler devam ettiği sürece çok önemli tehlike arzedeceği açıktır."

Raporun sonuç bölümünde, tankların boşaltılması gerektiği belirtilerek, "Dayanıklılık testleri ve zemin etüdleri yaptırılmalı. Fabrikanın onarım çalışmaları tamamlanmadan üretimin süresiz olarak durdurulmasının uygun olacağı kanaatindeyiz" denildi.

Aksa'dan yayIlan ölüm
* Herhangi bir sarsıntı ile oluşabilecek statik elektriğin, ani ölümlere neden olabilecek bilinen en zehirli gazı açığa çıkartabilir.

* Şu anda kısmen faaliyette bulunan fabrikada atık su tesisleri artıma yapamıyor. Yağ ve diğer atık sular denize akıtılıyor.

* Deprem sırasında akrilonitril tanklarından
4 bin ton sızıntı oldu. Çevredeki ağaç, çalı ile kaplı alan tamamen kurudu. Kurutulmuş bataklık ve fay hattı üzerindeki bu fabrika hâla büyük tehlike yaratıyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır