kapat

29.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İnternet ayakta kaldı
İnternet depreme dayandı. İlk andan itibaren e-posta trafiği ülke içinde ve dünyada çok değerli bilgelere ulaşmayı sağladı.

İnternet'in nasıl güçlü bir iletişim aracı olduğu depremin ardından çarpıcı bir biçimde ortaya çıktı. Depremden hemen sonra her türlü telefon iletişimi kesilirken, İnternet üzerinde iletişim sürdü. Telefon hatlarındaki sorun 17 Ağustos'u izleyen günlerde de tam olarak giderilemedi. Ama daha ilk andan itibaren, e-posta trafiği ülke çapında ve uluslararası platformda insanların bilgilerini başkalarıyla paylaşmasını, yeni ve çok değerli bilgilere ulaşmalarını sağladı.

Bu konuda Sabah Online (http://www.sabah.com.tr) de hemen özel bir yayına başladı ve "Deprem Özel"de son haberler, yardım kampanyaları ve kriz merkezleriyle ilgili gerekli bilgiler, hava - yol durumları yayınlanmaya başlandı, depremle ilgili iletişim kurmak isteyenler için bir mesaj hattı açıldı.

ZDNet Türkiye (http://www.zdnet.com.tr) ise, İnternet üzerindeki ilgili kaynakları bir araya getiren bir site hazırlayıp yayına açtı. Her siteyle ilgili kısa değerlendirmeleri içeren bu sayfalarda yer alan Web kaynakları aşağıdaki gibi uzun bir liste oluşturuyor.

* Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü

http://www.koeri.boun.edu.tr/seismo/sismoloji.html

yaşadığımız felaket boyunca, sürekli verilerine başvurduğumuz, bir anlamda ağzının içine baktığımız, en yetkin merkezlerden biri. Genel deprem bilgilerine ve yeraltı hareketleri bilgilerine ulaşabileceğiniz bir kaynak.

* İTÜ Kocaeli Değerlendirme Raporu

http://www.itu.edu.tr/deprem/rapor/deprem.html

İTÜ'nün dünya çapındaki öğretim üyelerinin hazırladığı Kocaeli Depremi Ön değerlendirme Raporu. Önemli bilgiler, yıkımın boyutu ve ölçümler.

* AKUT sitesi http://akut.org.tr

AKUT (Arama Kurtarma Derneği) Web sitesinden, dernekle nasıl bağlantı kurabileceğinizi ve yardımlarınızı hangi yollardan nereye ulaştırabileceğinizi öğrenmek mümkün.

* Açık Radyo http://www.acikradyo.com.tr

Açık Radyo, depremle ve sonuçlarıyla ilgili durumu bildirmek üzere bir sayfa oluşturdu. Sayfadan, yardımlaşma için gerekli bilgiler, depremle ilgili son durumu özetleyen bir bülten ve genel deprem bilgileri yer alıyor.

* Depremzedeler için Yardım Kampanyası

http://www4.ncsu.edu/~bkoc/quake.html

ABD'de ve Türkiye'de, depremzedelere yardım etmek isteyenler için bir rehber sayfa.

* Başbakanlık Kriz Merkezi

http://www.basbakanlik.gov.tr/krizyonetimmerkezi/kriz.htm

Başbakanlık Kriz Merkezi'nin resmi Web sitesi. Son durum, duyurular, yaralılar listeleri gibi resmi bilgilere ilk elden ulaşılabiliyor.

* Deprem Felaketi http://www.depremfelaketi.org

Depremin sonuçlarıyla ilgili bilgiler, yardım kampanyaları, banka hesap numaraları gibi yararlı bilgilere ulaşabileceğiniz, bir grup ODTÜ'lünün eseri olan bir "ulaşılması gereken yerler" listesi.

* Deprem Sonrası Psikolojik Rehber

http://www.psikolog.org.tr

Türk Psikologlar Derneği'nin deprem sonrası yaşananlarla ilgili psikolojik rehberi. Ayrıca, derneğin psikologlara açık yardım kampanyasının ayrıntılarını da burada bulabilirsiniz.

* NTV Haberleşme Hattı

http://www.ntv.com.tr/deprem/ntv/ntvhat.htm

NTV'nin haberleşme hattında, hangi bölgede neye ihtiyaç olduğu, yardım organizasyonlarına ulaşım yolları ve hangi organizasyonların etkin olduğu gibi bilgilerin yanı sıra, ölü ve yaralı listelerine ulaşmak mümkün.

* Ulakbim Deprem Haberleşme Panosu

http://deprem.ulakbim.gov.tr

Ulakbim'in açtığı mesaj panosunda, deprem sonrasıyla ilgili en son duyurular, listeye mesaj atanların ilettiği bilgilere erişşmek mümkün. Sürekli güncellenen listeye göz atarak, yardım çalışmalarının gidişatını ve afet bölgelerindeki son durumu öğrenmek de mümkün.

* Bilkent Deprem Haberleşme Listesi

http://stk.bilkent.edu.tr

Bilişim çevresinin yakından tanıdığı Mustafa Akgül'ün oluşturduğu deprem haberleşme listesi. Bu sayfada listeye üye olduğunuzda, konuyla ilgili gelen mesajların hepsini e-posta aracılığıyla görebiliyorsunuz.

* Özgür Kocaeli Gazetesi

http://ozgurkocaeli.com.tr

Özgür Kocaeli Gazetesi, depremin en ağır darbe vurduğu bölgede neler olduğunu, yer adlarını, neredeyse bütün ayrıntıları vererek yayımlıyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır