kapat

25.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
FİLİZ ÇİÇEK BİL(fcicek@sabah.com.tr )


Hesap sorma zamanı!

Depremden zarar görenlere, yakınlarını kaybedenlere, tüm duyarlı yurttaşlara ve sivil toplum kuruluşlarına çağrı: Enkaz kaldırılıp, kanıtlar tamamen yok olmadan tespit yapılması ve sorumluların cezalandırılması için Savcılığa suç duyurusunda bulunun ayrıca TBMM'ne faks çekin

Deprem felaketi ile tarifi zor kederler yaşadık. Acıları acımız oldu, kayıpları kaybımız. Birlik olup yardıma koştuk, yetiştik, yetişemedik.

Şimdi aynı duyarlılığı onların hakkını arama konusunda gösterelim. Yaşanan bir deprem felaketidir ama ölümlerin tek sorumlusu apansız gelen afet değil.

Ölüm "Geliyorum" diyordu, Veli Göçer gibi müteahhitler inşaatta deniz kumu kullanarak küpünü doldururken. Bu çürük yapıları kontrol eden inşaat mühendisleri alacağı rüşvetin pazarlığını yaparken kapımıza dayanmıştı bile. Belediyeler ruhsat verirken 'bina' adlı mezarlara, ölüm kapımızı aralamıştı.

Şimdi hak arama, hesap sorma zamanı. Kurtarılanlar, kurtarılamayanlar, annesiz-babasız kalan çocuklar, yavrusunu kaybeden analar, torununu arayan dedeler için 8 gündür gösterdiğimiz duyarlılığı devam ettirelim. Sorumluların cezalandırılması adına ilk adımı atalım:

Deprem felaketini atlatmış olanlar, şoktan kurtulabilmiş değiller. Yiyecek bulma, barınma ve sağlık sorunlarını aşamadılar. Oysa enkazın kaldırılmasıyla birlikte tüm kanıtlar ortadan kalkmış olacak. Savcılığa yapacağınız suç duyurusuyla enkazlarda veya hasar görmüş binalarda tespit yapılmasını sağlayabilirsiniz. Mağdur olan, olmayan herkes Savcılığa suç duyurusu yapabilir.

Kentin adliye binaları çökmüşse ve iş yapamıyorsa en yakın ildeki mahkemelere başvurabilirsiniz. Tespit yaptıramıyorsanız bir noteri enkaza götürüp birlikte kanıt toplayın. Noterin enkazdan alacağı bir beton parçası bile daha sonra mahkemede delil olarak kullanılabilir.

Anayasa'nın bize verdiği hakkı kullanıp, Meclis'in de suçluların yakalanması konusunda azami çabayı göstermesini isteyelim. Meclis'i fakslarımızla göreve çağıralım. Yurttaşlar, kamu ile ilgili dilek ve şikayetlerini yetkili makamlara ve TBMM'ne yazı ile bildirmek hakkına sahiptir. TBMM bu başvuruya yazılı olarak cevap vermek zorundadır. (Şikayet ve ihbar niteliğindeki yazılarda başvuranın ismi, imzası ve adresi bulunmalı)

TBMM'nin faksı: 0-312- 420 51 65

Yaptığınız suç duyurusu ve şikayetlerin bir örneğini de bize fakslayın. Faks numaramız: 0-212- 502 85 94. Birlikte kamuoyu oluşturalım. Yardıma ihtiyacı olanlara el uzatmak bir insanlık göreviyse, mağdurlar adına hak aramak da bir görevdir. Sessiz kalmayalım.

Savcılığa yapılacak suç duyurusunun örneği

....................Cumhuriyet Başsavcılığı'na

Suç duyurusunda bulunan:......................

Adres:.........................................

...............................................

Sanıklar: Binaların yıkılması sonucunda binlerce yurttaşın ölümüne, yaralanlanmasına ve evsiz kalmasına neden olan, sorumlu bulunacak müteahhit, kontrol eden mühendis, imar izni ve ruhsat veren belediye yetkilileri

Olaylar ve Hukuki Gerekçe:
1) 17 Ağustos Salı günü saat 3.02'de meydana gelen deprem sonucunda....... ili/ilçesinde birçok insan yaşamını yitirmiştir.

2) Depremi takip eden günlerde basında açıklanan bilimsel raporlar, uzman görüşleri, meslek odaları açıklamaları ve gözle görülecek derecede açık ve seçik olan gerçeklere göre; yıkılan binalar proje eksikliği, zemin etüdü noksanlığı, malzeme hırsızlığı, aşırı kâr tutkusu, denetimsizlik, yasa dışı imar durumu ve ruhsat verilmesi gibi somut nedenlerle içinde yaşayan yurttaşlara mezar olmuştur.

3) Kent planlama ilkelerine uyulmamış, afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkında yönetmelik hükümleri açıkça ve ağır biçimde ihlal edilmiştir. Belediyeler, kentin çürük ve yumuşak zeminlerinde rant tutkusu ile imar izinleri vermişler, yapılan imar plan değişiklikleri ile kat arttırımını sağlamışlar, inşaatları doğru dürüst kontrol etmemişlerdir. Kollektif bir kent suçu işlenmiştir. Failleri bellidir

4) Japonya Deprem Araştırma Kurumu'nun, üniversitelerin jeoloji ve diğer ilgili bölümlerinin raporları gözardı edilmiş, kent arazilerini spekülatif amaçla arsaya çevirmek amacıyla bu cinayetler işlenmiştir. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın muhtemel deprem ve afet riskine karşın kıyı alanlarında, yumuşak ve çürük zeminlerde yapılaşmaya izin verilmiştir. Kent planlama ve jeoloji bilimleri hiçe sayılmıştır.

5) Deprem enkazı kaldırılmaya ve deliller yok olmaya başlamıştır. Bu bakımdan Sayın Savcılığın, kamu adına olaya müdahale etmesini, yıkılan binaların fotoğraf ve tanıklarla tespitini, yıkıntıdan beton, demir, kiriş örneği alınmasını, numunelerin mühürlenmesini, bilirkişi eliyle numunelerin tetkikini ve normlara uyup uymadığının tespitini, mevcut imar durumu ve imar ruhsatı dosyalarına ivedilikle el konulmasını, yüksek kata ve uygun olmayan zeminde inşaata imkan veren meclis üyelerinin ve belediye bürokratlarının tespit edilmesini, sanıklar hakkında T.C.K.'nun 455. maddesine göre üst sınırdan 10 yıl hapis ve tecziyeleri için ceza davası açılmasını, şikayet dilekçemin akibeti hakkında tarafıma bilgi verilmesini, duyarlı bir yurttaş sıfatıyla arz ve talep ederim.

Saygılarımla,

(İmza)

../08/1999

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır