kapat

25.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İnternet'te oyuncak savaşları
Oyuncak sektörü de internetin cazibesine kapıldı. eToy'dan sonra Amazon.com ve ünlü perakende zinciri Wall-Mart büyük hedeflerle online satış başlattı

ÖZLEM AKSOY

İnternet dünyası ticaret savaşlarına sahne oluyor. Bu yıl özellikle oyuncak sektörünün devleri çok sıkı çarpışacak gibi gözüküyor. Yılbaşı zamanında internet üzerinden satılacak olan oyuncak sayısında patlama bekleyen şirketler yatırımlarını buna göre yapıyorlar.

1997 yılının Ekim ayında online oyuncak pazarına adımını atan eToy, oldukça mesafe katetmiş gözüküyor. Şimdi diğer oyuncak devlerinin tek hedefi bu firma. Herbiri yeniledikleri web siteleri ile amansız bir rekabeti başlatacaklarının sinyalini veriyor.

Geçtiğimiz aralık ayında eToy, en çok ziyaret edilen alışveriş siteleri arasında beşinci sıraya yerleşmişti. Şirketin gelirleri mali yıl sonunda 22.9 milyon dolara ulaştı. Bir önceki yıl bu rakam 530 bin dolarda kalmıştı.

Forrester Research adlı bir Amerikan firmasının tahminlerine göre online oyuncak satışları 2003 yılında 1.5 milyar dolara ulaşacak. Bu tahmin amansız bir rekabetin başlayacağı işaretini de beraberinde getirdi.

Dev oyuncakçı İnternet'te
Dünyada ve Türkiye'de kurduğu dev oyuncak mağazalarıyla başta çocuklar olmak üzere her yaştan insanın gözlerini kamaştıran Toys `R' Us geçtiğimiz Nisan ayında ayrı bir şirket kurarak, web sitesini bağımsız bir birim haline getirdi. İlk kez 1998 yılının Haziran ayında sanal oyuncak pazarına giren şirket, böylece bir kez daha yenilenerek tüketicilerin karşısına farklı bir kimlikle çıktı. Kurulan şirkete yönetim kurulu başkanı arayan Toys `R' Us bu konuda 80 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyor.

Kitaptan oyuncağa
Ancak yaşanan rekabette asıl bomba elektronik ticaretin dev ismi Amazon.com ile patlayacak. Dünyanın en büyük kitap mağazası olarak bilinen Amazon.com bu yıl oyuncak konusunda oldukça iddialı gözüküyor. Tüm dünyada yaklaşık 11 milyon müşterisi olan Amazom.com, pazara geç girişinin dezavantajını yaşayacak olsa da sahip olduğu potansiyel ile arayı kapatacak gibi.

Daha pazara girişlerinde bir hafta sora Yönetim Kurulu Başkanı Jeffrey Bezos şu açıklamayı yaptı: "İnanıyorum ki çocuk ürünleri konusunda en büyük online satıcı olacağız."

Çocukların renkli dünyasına girmek isteyen bir başka dev daha var. Dünyanın en büyük perakende zincirlerinden Wall-Mart, online oyuncak pazarında yer almak için bu yıl sonunda yeni sitesiyle hizmete girecek.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır