kapat

25.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
"Gerekli dersler çıkarılacak"
CNN'de soruları yanıtlayan Ecevit, istifayı düşünmediğini, 1 yıl içinde yaraların sarılacağını söyledi

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, dün, CNN televizyonuna verdiği demeçte, Türkiye'nin ve Türk halkının zor günlerde dayanışmaya doğal bir eğilimi olduğunu belirterek, ülkenin bu zor günleri aşacağına inandığını söyledi.

Depremde evsiz kalmış insanların acil barınma ihtiyacını karşılamak için öncelikli olarak çadırkentler kurulduğunu, bunun da geçici prefabrik evlerle değiştirileceğini anlatan Ecevit, dünyanın her tarafından bungalovlar beklediklerini söyledi. Ecevit, daha sonra da uzmanlar tarafından belirlenen yerlere konut yapılması için çalışmaların başlatılacağını söyledi. Depremden "gerekli derslerin kesinlikle çıkarılacağını" vurgulayan Ecevit, inşaatların etkili biçimde kontrolünün mutlaka sağlanacağını belirtti. Depremin dünyanın ve Türkiye'nin yaşadığı en büyük felaketlerden biri olduğunu belirterek, "Ancak gördüğümüz uluslararası dayanışma moralimizi bir dereceye kadar yükseltti" dedi, ABD Başkanı Bill Clinton'a da yardım çağrıları nedeniyle teşekkür etti.

"Her ülke için zor görev"
Halkın organizasyon bozukluğu ve yeterli tepki gösteremediği için hükümete kızgın olduğunun belirtilmesi üzerine Ecevit, şöyle dedi: "Bu dünyanın her ülkesi için zor bir görevdir. Deprem, tek bir bölge, tek bir şehir ile sınırlı değildi, geniş bir alana yayılmıştı. İki gün boyunca haberleşme ciddi biçimde aksamıştı. Maalesef, deprem bölgesinde dün meydana gelen yoğun yağış, çalışmaları olumsuz etkileyen bir başka unsur olmuştur."

"Yeniden deprem olursa Türkiye hazır olacak mı?" şeklindeki bir soru üzerine de Ecevit "Yaşadığımız bu felaketten kesinlikle ders çıkaracağız. Derme çatma binalara ve inşaatlara karşı kesinlikle daha sıkı önlemler almalıyız. Zaten şimdiden bu çerçevede önlemler almaya başladık" dedi.

"Hükümetin halkın güvenini kaybettiği" sözleri üzerine de Ecevit, "Tabii ki herkesin şikayet etmeye hakkı var. Geçmişte inşaatların yetersiz kontrolü gibi hatalar yapılmıştır. Ancak biz hükümet olarak gerekli önlemleri almaya kararlıyız" dedi. Ecevit, bir başka soru üzerine, İstifayı düşünmediğini, hükümetin uyum içinde çalıştığını, bu hataları düzelteceğini, parlamentoda önemli yasa tasarılarının görüşüldüğünü ifade ederek, "devlet mekanizmasını sekteye uğratmak istemediklerini" belirtti. Ecevit, "Biz tarihte daha kötü durumlarla, felaketlerle başettik. Dolayısıyla, Türkiye'nin geleceğinden hiçbir şüphem yok" dedi.

Savcılıklara çağrı
Ecevit, daha sonra katıldığı MGK'daki devir-teslim töreninde bir gazetecinin "Deprem bölgesinde yıkılan binaların müteahhitleri hakkında çok sayıda iddialar var. İdari soruşturma düşünüyor musunuz?" sorusuna da şu cevabı verdi:

"Soruşturma, siyasal otorite tarafından yapılamaz. Savcılıkların devreye girmesi lazım. Biz özellikle gelecekte bu tür olayların olmaması için yeni önlemler düşünüyoruz. Onun dışında kaçak, sağlık, güvenlik, deprem koşullarına dayanıksız binalar için de gerekli araştırmalar yapılıyor."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır