kapat

25.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Varto ders olsun
1966 Varto depreminden kurtulanlar, hâlâ 'geçici' olarak verilen teneke evlerde yaşıyor. "Biz 33 yıldır ev verilecek diye bekliyoruz. Vermediler. Hiç olmazsa bu kez hükümet depremzedelere ilgili davransın" diyorlar

Rana DOĞRUER

Bundan tam 33 yıl önce Erzurum ve bölgesini büyük acıya boğan Varto depreminin acılı insanları, hâlâ, ta o zamanlar kendilerine "geçici" olarak verilen teneke evlerde yaşamlarını sürdürüyorlar. Her gün kendilerine insan gibi yaşayacakları evlerin tahsis edilmesini bekleyen, 33 yıl öncesinin depremzedeleri, "Biz teneke evlerde yaşamaya alıştık ama, devlet hiç olmazsa bu kez işi ciddiye alsın ve acılı insanlara yardımlarında özenli davransın" diye duygularını dile getirebiliyor ancak.

Varto depremzedelerinin çoğu o teneke evlerde yaşamlarını yitirdiler, şimdi onların çocukları ve torunları, devletin yıllar önce, 'hükümetler önce' verdiği "ev" sözünü tutmasını bekliyor.

'Sonları bize benzemesin'
1966'nın depremzedeleri, "Verilen sözlere inandık, çok acı çektik. Biz bu 'geçici evlerimize' alıştık. İnşallah Adapazarlılar'ın, Gölcüklüler'in sonu bizim gibi olmaz" derken, Marmara bölgesini acıya boğan depremi hüzünle izliyorlar. 1966'da yüzlerce insanın öldüğü, onlarcasının kaybolduğu felaketin mağdurlarınsın eşleri ya da varisleri, devletin onlarca yıl önce verdiği ev denemeyecek, kartondan yerlerde, çetin doğa koşullarına karşı yaşam savaşı veriyor. Kontraplaktan mamul, tek göz 'evlerde' en az 7 nüfusla yaşamaya çalışan depremzedelere elektrik, su hizmetleri bile hâlâ ulaşmıyor. Bu manzara karşısında yetkililerin tek söylediği ise, "Beklemeye devam edin."

'Depremden sağ çıkanlar öldü'
33 senedir bir yuva bekleyen Varto depremzedelerinin umutsuzluğu, gün geçtikçe kızgınlığa dönüşüyor. Kartondan evleri, geçici mülk olduğundan belediye hizmeti de alamayan Vartolular, "Kışları donuyor, yazları pislikten hasta oluyoruz. Deprem çok kişiyi öldürdü; ama asıl depremden sonra, fakirlikten, soğuktan, hastalıktan birçok insan ölüp gitti" diyorlar. Yine de devlete olan güvenlerini kaybetmeyen çok sayıda Vartolu, "Ne yapalım, ölene kadar bekleriz" diyerek, çaresizliklerini ifade ediyor.

Varto yıkılalı 33 yıl oldu
Doğu Anadolu'da, Bingöl dağlarının güneyinde, Erzurum-Muş karayolunun geçtiği yer olan, Muş'un en az nüfuslu ilçesi Varto, 19 Ağustos 1966 günü saat 14.22'de, 20 saniye süren 6.5 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. 85 kilometrelik bir alanı etkileyen, merkez üssü Varto olan depremde, 20 bin 7 bina yıkıldı, 2 bin 279 kişi öldü, 1485 kişi yaralandı. Depremden sonraki artçı şok sarsıntılar, 6 Aralık 1966'ya kadar sürdü. Varto ve çevresinde daha önce de, 1946, 1950, 1956, 1957 ve 1959 yıllarında hasarlı veya hafif sarsıntılar kaydedilmişti. Bunlardan 31 Mayıs 1946'da olan depremde, yine binlerce bina yıkılmış, 839 kişi ölmüştü.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır