kapat

25.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'İki felaket gördük'
Bize kötü günümüzde sıcak dost eli uzatan yabancı kurtarma ekipleri başka başka dillerde aynı şeyleri söyledi: "Biz böyle felaket ve böyle hazırlıksız ülke hiç görmedik"

MEKSİKA EKİBİ
Umut tükenene kadar devam...
Mexico City'de 75 saniye süren 8.2 şiddetindeki depremin ardından yüzlerce kişiyi enkaz altından canlı çıkaran Meksikalı arama kurtarma ekibi, Gölcük'te de onlarca insana umut ışığı oldu. Enkaz altında bulunan bebek ve çocukların yaşama ihtimalinin hâlâ var olduğuna dikkat çeken Meksikalılar, "Biz depremden 12 gün sonra bile canlı çıkarttık" diyor.

21 kişilik ekip televizyonda haberi duyar duymaz harekete geçmiş ve 48 saatlik bir yolculuk sonunda Türkiye'ye ulaşmış. Ekibin genel koordinatörü Roberto Hernandez Azarcon, "Enkazlardan üç canlı çıkardık bu bile başarı. Türkiye'de binaların yapısı çok kötü" diye konuşuyor. Türkiye'de üç gün sonra dahi çıkarılan canlı sayısının çok az oluşuna dikkat çeken Azarcon tüm bunlara rağmen ümitlerini kaybetmediklerini belirtiyor. Daha önce El Salvador, San Fransisco, Kolombiya, Nikaragua ve Guatemela'da onlarca can kurtana uzman, "Özellikle 0-6 aylık bebekler organizma ve küçüklükleri dolayısıyla enkazdan çıkabilir" sözleriyle umut veriyor, ancak enkazlara dozer ile müdahalenin hata olduğunu ekliyor. Azarcon Türkiye'nin felakete hazırlıksız olduğunu da belirtiyor.

BELÇİKA EKİBİ
10 kişiyi kurtardılar

Depremden hemen sonra 22 kişi ve 18 köpekten oluşan bir ekiple gelen Belçikalı kurtarma uzmanları bir haftada 10 kişiyi hayata döndürdü. Ekip başkanı Komutan De Rieck, köpeklerinin içinde canlı olan enkazları anında belirlediğini vurguluyor.

Depremden zarar gören 2 binin üzerinde bina enkazı taradıklarını vurgulayan De Rieck "Yaşanan olaylar bizi gerçekten çok üzdü. Ama biz yardım için elimizden geleni yaptık. Şundan eminiz ki bizim kontrol ettiğimiz binaların hiçbirinden canlı çıkmaz. Kaldı ki artık çok geç. Enkazlardan daha fazla canlının çıkacağını zannetmiyorum, belki birkaç bebek kurtulur. Deprem bölgesinde ciddi organizasyon bozukluğu vardı" diye konuştu.

RUSYA EKİBİ
Kurtarma için çok geç kalındı
Gölcük'te kurtarma çalışmalarına katılan Rusya Federasyonu Olağanüstü Olaylar Bakanlığı Araştırma ve Kurtarma Genel Koordinatörü Stanislav Suanof, "Depremden 18 saat sonra kurtarma çalışmalarına başladık. 72 yaralıyı enkaz altından kurtarabildik. Depremde ilk 3 gün çok önemlidir. İlk üç günden sonra yaralı kurtulanların sayısı az olur. Bu felakette kurtarma çalışmalarına geç başlandı. Dünyanın dört bir tarafından profesyonel kurtarma ekipleri Türkiye'ye gelseydi canlı kurtarılanların sayısı binlerce olurdu" dedi. 95 kişilik ekiple deprem bölgesinde görev yapan Rus ekibin sorumlusu Suanof'un sözleri yaşadığımız dramın büyüklüğünü özetliyor:

"Biz doğal felaketlerde, savaşlarda, havada, karada ve suda kurtarma çalışmaları yaparız. Son 10 yılda, dünyanın dörtbir yanında kurtarma görevi yaptık. Nikaragua depreminde, Yugoslavya'da ve Afrika'daki iç savaşın ardından kıtanın değişik noktalarında bulunduk. Bunların hiçbiri Türkiye gibi değildi. Gölcük'te binalar sandviç gibi olmuş. İlk üç gün yaralıları çıkardık. Zaten bundan sonrakiler genellikle mucizedir. İlk üç gün diyorum çünkü böyle durumlarda ilk refleks hayati önem taşır. Oysa her şey için çok geç kalındı. Daha fazla insan hayata döndürülebilirdi ama olmadı."

MISIR EKİBİ
Mısır'ın dost eli bize sağlık verdi
Adapazarı Atatürk Stadı'nda sağlık hizmeti veren Mısır Sahra Hastanesi'nde bir ameliyathane, kan bankası, kadın doğum, çoçuk, acil yardım çadırı, eczane, su arıtma cihazı, jenatörler ile her türlü teknik personsel bulunuyor. Deprem faciasından sonra yardım için kurulan Mısır Sahra Hastanesi'nde acil kurtarma timiyle birlikte 14 doktor ve 120 kişilik personel çalışıyor. Portatif fırınlarda pişirilen ekmekler, hizmet veren gönüllülerin ve görevlilerin de ihtiyacını karşılıyor. Mısırlı yetkililer, kendilerine ihtiyaç duyulduğu sürece Türkiye'de kalarak hizmet vermeye devam edeceklerini belirttiler.

Tebernüş KİREÇÇİ / Veli SARIBOĞA Yakup YENİ / Fırat ACAR (SHA)


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır