kapat

25.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bankalar borç erteliyor
Bankalar Birliği ve Hazine harekete geçti. Kamunun yanı sıra, özel bankalarna olan kredi borçlarının ertelenmesi konuşuluyor

Okan MÜDERRİSOĞLU

Ankara- Kamu bankalarının, depremden etkilenen merkezlerdeki müşterilerinin kredi borçlarını erteleme kararı özel bankaları da kapsayacak şekilde yaygınlaşıyor. Bankalar Birliği ve Hazine depremin mali sektöre yansımaları konusunda süratle harekete geçti ve Türk Ticaret Kanunu'ndan kaynaklanan istisnai durumlara karşı tedbirli olunması önerisinde bulundu.

Ticaret Kanunu'nun 643 ve 723. maddelerinde "Mücbir sebepler"in tanımlandığı belirtilerek, bankalara, vadesi gelen alacaklarını zamanında tahsil edemeyecekleri, bu nedenle kanuni takibe geçmelerinin mümkün olamayacağı, müşteri bazında hasar tesbitine göre erteleme kararları alınması gerekeceği hatırlatıldı.

Bankacılık sektörünün Kocaeli, Sakarya ve Yalova'daki toplam kredi stokunun 330 trilyon lira civarında olduğu hesaplandı ve erteleme kapsamına girebilecek kredi miktarının belirlenmesine çalışıldığı öğrenildi.

Kredi kartları
Bu arada bankalar deprem bölgesindeki kredi kartı müşterilerinin borçlarını belli sürelerle erteliyor. Bankalardan yapılan açıklamalar şöyle:

Yapı Kredi Bankası, deprem felaketinden etkilenen kredi kartı hamillerinin hesaplarına faiz ve ücret uygulamasını bir ay süreyle durdurduğunu bildirdi. Toprakbank İzmit, Adapazarı, Düzce ve Yalova şubelerinden verilmiş kredi kartları faiz borçlarının bir ay süreyle ertelendiği belirtildi.

Akbank Adapazarı, Düzce, Derince, Bekirdere, Karamürsel, Yalova, Uzunçarşı, Kocaeli, Gölcük, Pamukova, Tütünçiftlik, Akyazı, Kaynarca ve Kentsa şubelerinin kredi kartı müşterilerinin Ağustos ayı borçlarını bir ay süreyle erteledi.

Halkbank'tan kredi
ANKARA- Halkbank, deprem yaralarının sarılması için çalışmalara başladı. Doğal afetler karşısında, müşteri borçlarını ertelemesine dönük özel bir kararname çıkaran Halkbank yönetimi, depremde ticari hayatı ağır yara alan işletmeleri rahatlatıcı bir dizi kararı da uygulama aşamasına taşıdı. Depremzede esnafın ve KOBİ'lerin kredi borçlarını erteleyen Halkbank, yeni kredi açılması için de formül buldu. Geliştirme Destekleme Fonu'ndan, depremden zarar görenlere yeni kredi açılması için kaynak talep edildi. Bankanın, esnaf ve KOBİ'lerdeki kredi stokunun 20 trilyon lira dolayında olduğu ve bu kredilerin, sözkonusu işletmeler yeniden faaliyete geçinceye kadar talep edilmeyeceği belirtildi.

Bu arada banka hasar gören banka şubelerinin yerine, mobil şubeler kuruldu. Haftasonu emekli aylıkları ödendi, mevduat işlemlerine başlandı.

Halkank Genel Müdürlüğü, Körfez, Düzce, Gölcük ve Çınarcık şubelerinin depremden büyük hasar görmesi üzerine, bankacılık hizmetlerinde aksama olmaması için mobil şubeleri devreye soktu. 4 otobüs şubeye dönüştürüldü. Mobil şubeler, haftasonundan itibaren faaliyete geçti. İlk aşamada SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları, vergi iadeleri ve farkları ödendi. İkinci aşamada, olağan mevduat işlemlerine başlandı. Vatandaşların özellikle döviz bozdurdukları ve acil nakit ihtiyaçlarını karşıladıkları dikkati çekti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır