kapat

25.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Rafineri 4 ay kapalı
Tüpraş'ın toplam üretiminin yüzde 35'ini gerçekleştiren İzmit Rafinerisi'nin dört ay süreyle çalışamayacağı açıklandı. Bu sürenin Tüpraş'ta yaratacağı kâr kaybı yaklaşık 10 trilyon lira

Türkiye'nin en büyük sanayi şirketi Tüpraş'ın İzmit Rafinerisi dört ay süreyle çalışamayacak. Deprem sonrası rafinerideki bir tankta çıkan ve 7 tanka kadar sıçrayan yangının sonucu özetle böyle. Tüpraş'ın cirosunda yüzde 35'le en büyük payı kapan, günde 226 bin varil ham petrol işleyen İzmit Rafinerisi'nin bacasının tütmemesi de şirkete kayıp verecek.

Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Alakoç dün düzenlediği bir basın toplantısıyla rafinerideki yangınının bütünüyle söndürüldüğünü belirterek, "Yanan hampetrol ünitesi dışındaki diğer ünitelerin, mevcut imkanlarla, en geç 4 ay içinde yeniden üretime geçirileceğini umut ediyoruz" dedi.

Tahtası kapalı
Alakoç, rafinerinin söndürülmesine katılan Azerbaycan ekibiyle düzenlediği basın toplantısında çalışanlardan 13'ünün depremde yaşamını yitirdiğini, 24 çalışanla da bağlantı kurulamadığını söyledi. Tüpraş'ın yalnız yangınla değil, çok büyük bir deprem ve bunun doğurduğu olağanüstü koşullarla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Alakoç, zararın 200 milyon dolar civarında olduğunu tahmin ettiklerini belirterek, gerçek tutarın yüzde 15 hata payı ile 31 Ağustos tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu'na iletileceğini belirtti. Bu durumda borsada şirket tahtasının 1 Eylül'de açılabileceğini ifade ettti.

Yangına geç müdahale edildiği yönündeki eleştirileri de cevaplayan Alakoç, deprem sonrasında rafineride aynı anda 3 değişik yerde birden yangın çıktığını ve depremin neden olduğu olanaksızlarla mücadele etmek zorunda kaldıklarını kaydetti. Deprem nedeniyle de ana su hattının "kağıt gibi" olduğunu, bütün emniyet vanalarının attığını vurgulayan Alakoç, "Orada bir cehenmem yaşanıyor. Çalışma ortamı, normal bir çalışma ortamı değil" dedi. Alakoç LPG konusunda bir sıkıntı yaşamanmayacağını belirtti. Tüpraş'ın 19 Ağustos'ta fors majör ilan ederek daha önceki tüm yükümlülüklerini iptal ettiğini belirten Alakoç, "Bu fors majör çerçevesinde 6 kargo yani 800 bin ton hampetrol alımı iptal edildi" dedi.

Türkiye hazırlıksız
Alakoç, dünyada 1980'den sonra kontrol dışına çıkan olaylar için "felakete hazırlık planları" yapıldığını ama Türkiye'de hiçbir kurumda bu planların olmadığını ifade etti. Alakoç, Tüpraş'ın tüm tesislerinde bu planları hazırlamak için çalışmalara başlandığını ifade etti. Tüpraş'ta çalışan elemanların, acil hale karşı hazırlıklı olduklarını ifade eden Alakoç, kendi elemanlarının, yurtdışından gelen ve bu konuda özel eğitim almış olan kişilerle karşılaştırılmamasını istedi.

Türkiye'de büyük ölçüde üretim ve hizmet mekanizmasının, devlet elinde olduğunu da belirten Alakoç, "Bu bağlantıların, özelleşmeden dış dünyayla açık olarak net bir şekilde çok yeni gelişmeleri takip edememesi, muhakkak bir atalet kazandırmıştır. Bunun için özelleştirme istiyoruz" dedi.

Kârdan kayıp 10 trilyon
TÜpraŞ Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Alakoç, dün düzenlediği basın toplantısında Türpaş İzmit Rafinerisi'nin yaklaşık 4 ay süreyle çalışamayacağını belirtti.

İzmit'in Tüpraş cirosunda yüzde 35'lik pay sahibi olduğu ve şirketin altı aylık esas faaliyet kârının 43.9 trilyon olduğu göz önüne alındığında ortaya şöyle bir hesap çıkıyor.

İzmit'in ciroda altı aylık payı 15.3 trilyon lira. Bunun 1 güne düşen kısmı yaklaşık 85 milyar liraya denk geliyor. Yani İzmit bir gün çalışmasa Tüpraş'ın faaliyetten doğan kârı 85 milyar lira azalıyor. Gün sayısını 4 aya çıkardığımızda da kâr kaybı kaybı 10.2 trilyon liraya yükseliyor.

Tüpraş 100 trilyon vergi ödedi
TÜPRAŞ'ın dün 100 trilyon lira vergi ödediği öğrenildi. Devletin deprem felaketi ile sarsılan Marmara Bölgesi'ndeki kuruluşlara vergi muafiyeti getirmesine rağmen Tüpraş bu muafiyetten yararlanmadı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır