kapat

25.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yardıma sigorta şartı
Dünya Bankası yardım için deprem sigortasını ön şart olarak ileri sürdü. Hazine'nin kontrolü altında özel sigorta şirketleri tarafından havuz kurulması düşünülüyor

Okan MÜDERRİSOĞLU

ANKARA- Deprem yaralarının sarılması için Türkiye'ye gelen Dünya Bankası heyeti, "sigorta" sistemi kurulmasını ön şart olarak ileri sürdü. Dünya Bankası'nın da sıcak baktığı modele göre, Hazine'nin kontrolü altında, özel sigorta şirketleri tarafından sigorta havuzu kurulacak. Fon temini için özel bir tahvil çıkarılarak uluslararası piyasalara ihraç edilecek. Depremin, gerek yerleşim bölgelerinde gerekse altyapıda yolaçtığı hasarın karşılanmasına katkıda bulunması beklenen Dünya Bankası'nın, ilk günden konut sigortası şartını getirdiğine işaret eden bürokratlar, "Adana Depremi'nden sonra alınan Dünya Bankası kredisi var. Dünya Bankası, kredinin bir bölümünün de sigorta konusuna ayrılmasını istedi. Konut sigortası modelinin belirlenmesi için bir danışman firma seçilecek" dediler.

Sigorta modeli
Deprem sigortasının çok kapsamlı bir model çalışmasını gerektirdiğini vurgulayan yetkililer, şu değerlendirmeyi yaptılar:

"Öncelikle, deprem haritalarının çıkarılması, risk bölgelerinin ayıklanması, risk bölgelerine göre prim farklılaştırılması lazım. Toplanan primlerin ne şekilde değerlendirileceğinin de belirlenmesi gerekli. Şirketleri elde ettikleri fonları kullanmada ciddi kurallara hatta kısıtlamalara tabi olacak. Fon'un idaresi hazinede olabilir. Havuz sistemindeki paraların getirisinin yüksek olması lazım. Bu sistemi kurmaya çalıştığınızda, iki yıl sonra bugünkü gibi bir deprem olursa, sistem kurulmadan çöker. 5 yıl sonra olursa riskler karşılanabilir. Kamunun kontrolüyle özel sigorta şirketleri tarafından oluşturulacak havuz düşünülüyor."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır