kapat

25.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Deprem vergileri
Cep telefonunu, arsa, arazi ve taşıt sahiplerine bir defaya mahsus olmak üzere ek vergi geliyor. Bunlara ek olarak, yüzde 10 kurumlar ve gelir vergisi getiriliyor

Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nca kabul edilen, Marmara Bölgesi ve civarında meydana gelen depremin yolaçtığı ekonomik kayıpları gidermek amacıyla 30 Haziran 2000 tarihine kadar bazı mükellefiyetlerin ihdası ve bazı vergi kanunlarında değişiklik yapılması hakkındaki vergi tasarısı Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

Yüzde 10 ek vergi
Tasarıyla ek gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri tanımlanıyor. Buna göre 1998 yılı kazanç ve iradlarını yıllık beyanname ile beyan eden Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri, 1998 yılı ticari ve mesleki kazançları götürü usulde tespit dilen Gelir Vergisi mükellefleri, kanunun yayımı tarihinde ücret geliri elde eden, 1998 yılında elde ettikleri ücretlerin vergi matrahı 12 milyar lirayı aşan ücretliler ek gelir ve ek kurumlar vergisi mükellefi olarak belirlendi.Ek gelir vergisi matrahı 1998 yılı kurum kazancı olarak belirlendi. Bu vergi yukarıda belirtilen matrahlar üzerinden yüzde 10 olarak hesaplanacak.

Ücret gelirinin matrahı 12 milyar lirayı aşan ücretlilerin ek gelir vergisi matrahı, 12 milyarlık tutarın indirilmesinden sonra kalan tutar olacak.

Deprem bölgesi muaf
Tasarıyla ek gelir ve kurumlar vergisinde muaflıklar da düzenleniyor. Buna göre 17 Ağustos 1999 tarihi itibariyle Kocaeli, Sakarya ve Yalova illerinin merkez ve ilçeleri ile Bolu ilinin Gümüşova, Golkaya, Cumayeri ve Cılımlı ilçelerinde gelir ve kurumlar vergisi mükellefiyet kaydı bulunanlar (depremde zarar görmeyenler hariç) ile bu illerdeki işyerlerinde anılan tarihte ücretli olarak fiilen çalışmakta olanlar ek gelir ve kurumlar vergisinden muaf olacak.

Tasarı bir defaya mahsus olmak üzere bina, arsa ve arazilerin 1999 yılı emlak vergisi matrahları üzerinden ek Emlak Vergisi alınmasını öngörüyor. Bu vergi için mükellefler ayrıca beyanname vermeyecekler. Belediyeler ayrıca ek emlak vergisi tarh edeceklerdir.

Deprem bölgesi ek emlak vergisinden muaf tutuluyor. Emlak vergisi kanununda yer alan muaflıklarla istisnalar bu vergide geçerli olacak.

Oral: Halkımızdan fedakarlık bekliyoruz

Okan MÜDERRİSOĞLU

ANKARA-Maliye Bakanı Sümer Oral, deprem felaketinin yolaçtığı hasarların yeni mali sıkıntıları gündeme getireceğini, bu nedenle halktan fedakarlık isteneceğini söyledi. Oral, "Türkiye, bu işin maddi hasarını, gelişmesini sekteye uğratmadan çözecektir. Bunlar hiçbir zaman Türkiye'nin uygulamakta olduğu istikrar programını ve hedeflediği istikamette bir sapmayı gündeme getirmeyecektir" dedi. Maliye Bakanı Oral, sorularını şöyle yanıtladı:

* Halktan fedakarlık isteyeceksiniz değil mi?

Gayet tabi. Durum ortada. Halkın ilgisini, bağışlarını görüyorsunuz. Ekmeğini, çadırını alan o bölgeye götürüyor. Türkiye'nin toplumsal dayanışma gelenekseldir. Bu fedakarlığı bu toplum gösterir.

* Getireceğiniz vergi tasarısı ile ne kadar gelir hedefliyorsunuz?

Tasarı, kesin bir rakama dayanıyor. Belli tedbirler getiriyoruz. O tedbirlerin getireceği bir ilave gelir olacaktır.

* Ne tür önlemler alıyorsunuz?

Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin, mevcut beyanları üzerinden ek vergi. Motorlu Taşıtlar ve Emlak Vergisi açısından ilave bir taksit.

* Mevduat ve repo stopajları arttırılacak mı?

Bu konuyu da Bakanlar Kurulu'nda henüz görüşmedik. Ancak hazırlıklar var.

Neler getirildi?

Cep telefonlarına bir defaya mahsus ek vergi

Arsa, bina, arazi satışlarına ek emlak vergisi geliyor

Motorlu taşıt alım satımlarına da ek vergi

1998 ücret gelirleri matrahı 12 milyarı aşan kişiler yüzde 10 ek vergi ödeyecekler


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır