kapat

25.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kefalet bile bağışladılar

Yunanİstan'dan Türk depremzedelere gelen yardımlar, şaşırtıcı boyutlar kazanmayı sürdürürken bu yardım kampanyalarına Yunanlı mahkumlar da katıldı. Yunanistan'ın çeşitli cezaevlerinde yatan mahkumlar depremzedelere yardım etmek amacıyla "kendi aralarında kan ve para topladıklarını" açıkladılar. Bazısı ise kefalet paralarını depremzedelere göndereceklerini dile getirdiler. Cezaevi yetkilileri, mahkumlardan gelen bu taleplerden sonra mahkumlardan kan almak için gerekli hazırlıkları yaparlarken, mahkumlar arasında toplanan para da depremzedelere para yardımı için açılan banka hesaplarına yatırılıyor.

1000 kişilik çadır kent
Yunan halkının depremzedelere büyük ilgisi Atina Belediye Başkanı Dimitris Avramopulos'u harekete geçirdi. Avramopulos, SABAH gazetesine verdiği özel demecinde, depremin duyulduğu ilk andan itibaren yardım kampanyası başlattığını ancak deprem faciasının boyutları ortaya çıktıkça tüm Yunan kentlerindeki belediye başkanlıklarını da harekete geçirdiğini söyledi. Avramopulos bugün kalabalık bir heyetle İstanbul'a geliyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ile görüşecek olan Avramopulos, Gürtuna ile Yunanistan'dan gönderilen tonlarca yardımın dağıtımı için eşgüdüm sağlayacak.

Avramopulos, oyuncak dahil akla ne gelirse 3 gemi dolusu yardım malzemesini yaklaşık 10 gün sonra İstanbul limanına bizzat getirecek. Atina belediye başkanı ayrıca deprem bölgelerinde bin aileyi barındıracak bir çadır kent ile bir seyyar hastane temin edecek. Atina'dan başka Selanik, Patras, Pire ve Girit'in Heraklion belediye başkanları da aynı amaçla para, gıda, giyim, çadır, ecza, battaniye gibi yardım kampanyalarını sürdürüyorlar. Depremlere pek de yabancı olmayan Patras ve Selanik kentleri belediye başkanları Türkiye'deki deprem bölgelerine teknisyen, deprem uzmanlarıyla depreme karşı mukavemet üzerine eğitim görmüş deneyimli mühendisler de gönderecek. Yunan parlamentosu dün Atina'dan İstanbul'a yardım malzemesi ve doktor ve hemşireleriyle dolu bir uçak gönderdi.

Öte yandan İstanbul Rum asıllıların oluşturduğu AEK adlı basketbol takımı, Türkiye'den herhangi bir ekiple maç yapıp, hasılatı da depremzedelere bağışlamayı önerdi.

"Vetoları kaldırın"
Yunan basınının tavrından sonra eski başbakan Konstantin Mitsotakis ile milletvekili kızı Dora Bakoyanni, Yunan hükümetinin Türkiye'ye AB içinde uyguladığ vetolarını kaldırmasını istediler. Yunan hükümeti sözcüsü Dimitris Reppas belki de ilk kez "bu konu yeniden gözden geçirilecektir" ifadesini kullanmakla Aralık ayında Helsinki'de yapılacak AB doruk toplantısında Atina'nın bir "sürpriz" yapabileceği olasılığını doğurdu.

STELYO BERBERAKİS


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır