kapat

25.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
"Camilerin etrafı boş olmalı!"
Binaların dayanıklılığı kadar, şehir planlamasına da gereken önem verilmesinin ciddiyeti bu depremde daha iyi anlaşıldı. Yanlış kentleşme sonucunda sağlam kalan binalar bile yanındaki binanın veya cami minaresinin üstüne devrilmesi üstüne düşmesi nedeniyle yerle bir oldu.

Yasemin K. ŞAHİNKAYA

Yaşanan büyük felaketten sonra ortaya çıktı ki, pek çok bilim adamı, depremden önce, olası bir depremle ilgili uyarılarda bulunmuş ve aktif bir deprem kuşağı üzerinde olan ülkemizde alınması gereken tedbirler hakkında öneriler getirmişler. Yaşananlardan da anlaşılacağı gibi pek dikkate alınmamışlar.

Felaket Önleme Teşkilatı
Dikkate alınmayan uzmanlardan biri de Profesör Dr. Ahmet Vefik Alp. Alp, iki sene önce Japonya'da hâlen uygulanan Felaket Önleme Teşkilatı'nı Türkiye'de kurmayı teklif etmiş, ancak hiçbir yetkiliden olumu ya da olumsuz bir yanıt alamamış.

Camilerin etrafının boş olmasının zorunluluğunu, çünkü son derece hassas yapılar olan minarelerin orta kuvette bir sarsıntıda dahi yıkılıp, çevreye zarar vereceğini belirterek bu konuya da dikkat çekmeye çalışmış.

Şehir planlamasının gereği
Alp, bundan sonra yapılması gerekenlerin başında Türkiye'de deprem kültürünün benimsetilmesi olduğunu, bunun için de gerek suni sarsıntılarla tatbikatlar yapılmasının, gerek okullarda ve iş yerlerinde eğitim verilmesinin zorunluluğunu dile getirirek şunları söylüyor: "Deprem bölgelerinde, güvenlik açısından, binaların yapımı kadar şehir planlanma sürecinde de dikkate alınması gereken şeyler var.

"Bir bina yapılırken Köy İşleri'nden, Su İşleri'nden, Orman Bakanlığı'ndan, Kültür Bakanlığı'ndan Enerji Bakanlığı'ndan görüş alınıyor ama şimdiye kadar şehir planlamadan hiçbir görüş alınmış değil. Tabii Afetler Genel Müdürlüğü'nden de bu yönde bir görüş istenmedi," diyerek bu konudaki aksaklıkları dile getiriyor.

"Şehir planlaması yapılırken de bir takım sınırlamalar getirilmeli, üstelik sadece depreme yönelik değil, yangın, sel, fırtına gibi tüm doğal afetler göz önüne alınmalı," diyen Ahmet Vefik Alp, deprem sırasında devrilen cami minarelerinin, depremden hasar görmeyen binalara bile hasar verdiğini söylüyor. Geç kalınmış olsa da, her şeye rağmen uyarıyor: "Camilerin etrafının boş olması lâzım!"


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır