kapat

23.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
CAN ATAKLI(ataklic@sabah.com.tr )


İşte depremi bilen adam

Bu köşede dün "İnanılmaz mektup" başlıklı yazıda adı geçen Cemalettin Yıldırım'ı dün bulduk. Haber Merkezi'nden Rana Doğruer ve Haluk Soysal'la birlikte Tekirdağ'a gittik.

Devletin en üst katlarına mektuplar yazıp içine şemalar koyan ve "18 Ağustos'ta deprem olacak" iddiasında bulunan Cemalettin Yıldırım karşımda gördüğümde şaşırmadım desem yalan olur. Çünkü kısacık boylu, saçı neredeyse sıfır numara traş edilmiş, hafif kamburu çıkmış, Türkçe kelimeleri ezerek ve bozarak konuşan adamın "depremi bilen" kişi olmasına rağmen yadırgatıcı geldi.

Cemalettin Yıldırım son derece konuşkan. 1929 yılında doğmuş, ilkokul mezunu, ahçılık, çaycılık yapmış.

Ama aynı Cemalettin Yıldırım ilkokulda resim dersinde kullandığımız her sayfasının arasında pelür kağıdı bulunan resim defterlerine yazdığı kitabı görünce insan ister istemez dehşete kapılıyor.

Cümlelerinin bir kısmı Türkçe hatalarıyla dolu olan "resim defterinden kitabın" teknik bölümleri ise insanı şaşırtacak kadar "bilimsel" ve "güçlü" cümlelerle süslenmiş.

Yıldırım 1939 Erzincan depreminden sonra "deprem konusunu kafasına takmış" kendi deyimiyle. Elindeki tek bilimsel kaynak bir ilkokul atlası. Bu atlasın coğrafya ve uzay bölümlerindeki "güneş sistemi" şemaları ve yanlarında kısacık açıklamalar Yıldırım'ın "bilimsel" çalışmalarının temel bilgisini oluşturmuş.

"Ay'ın hareketlerine" ve "güneş tutulmasına" göre yarattığı teori ile "deprem olacağını" tahmin ediyor. Yıldırım'a göre "deprem yeraltından değil, tepeden" geliyor. Güneş tutulmasından sonra ayın dünya yörüngesini tam ortadan geçtiği sırada oluşan çekim gücü depreme yol açıyor.

Yıldırım'ın "bilimsel teorisini" kendi ağzından ve çizgilerinden anlamak mümkün değil. Ama özellikle çizimler inanılmaz. Daireleri "tas kullanarak" çizen Cemalettin Yıldırım "bunu ben keşfettim" dediği bir uzay haritası için tam 10 yıl uğraşmış.

Yıldırım 17 Ağustos'taki depremi bir gün farkla bilmişti. Varto ve Adana depremlerini ise yine aynı şekilde yetkililere "haber vermiş" ama beklediği cevabı alamamış.

Perşembe günü çok gülmüş
Kandilli Rasathanesi Başkanı Ahmet Mete Işıkara'nın "Garip bir hareketlenme var, deprem olabilir" uyarısı yapıp Türkiye'yi sokağa döktüğü gece Cemalettin Yıldırım gülüp geçmiş. "Gökyüzünü inceleyen" Yıldırım "Hiçbir şey olmayacak, girin evlerinize rahat rahat uyuyun" demiş. Oturduğu mahallede Yıldırım'ın bu özelliği biliniyormuş. Bu nedenle yöre halkı "Cemalettin Hoca söylediğine göre tehlike yoktur" diyerek sokağa çıkmamış ve mışıl mışıl uyumuş.

Bir garip sohbet
Cemalettin Yıldırım'ın gözleri çok ilginç. Sanki garip bir derinliği var. Yıldırım "bilimsel" konulara girdikçe kafamda ister istemez "Sanki bu adamın beynine, kendisinin de tam çözemediği bazı bilgiler yerleştirilmiş. Bilincini kullanarak anlattıkları, beyninde gizli olanların çok küçük bir bölümü" gibisinden bir fikir uyanıyor.

Saçma gibi geliyor bu düşünce ama, Yıldırım'ı görmek, kitabına bakmak, çizimlerini incelemek ve "bilimsel" teorilerini anlatırken dinlemek gerek.

Bir kere ciddiye alınmış
Cemalettin Yıldırım, anlatırken garip bir dil kullanıyor. Örneğin hiç anlamadığım "Pi hesapları" deyimini kullanırken, ayın yörüngesel hareketini "sığır sidiği çizgisi" benzetmesiyle tanımlıyor.

Galileo'ya "Galo" diyen ve "Teorileri yanlıştı, haksız ün kazandı" iddiasında bulunan Yıldırım, üst katlara yazdığı mektuplar sonucu sadece bir kere ciddiye alınmış.

1968 yılında, Kandilli Rasathanesi Müdürü Muharrem Dizdar kendisini dinlemiş. Yıldırım "Müdür Bey beni tam ikibuçuk saat dinledi, sorular sordu, ilgilendi. Tam sonunda (senin tahsilin ne?) diye sordu. İlkokul olduğunu öğrenince elime haritalarımı elime ve bir de 2.5 lira verip beni yolladı" dedi. Buna çok alınmış.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır