kapat

23.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
AKSA sızıntısı kontrol altında
Çevreye korkulu anlar yaşatan AKSA'daki akrilonitril gazı sızıntısının bugünden itibaren tamamen kontrol altına alınması bekleniyor

Yalova'da faaliyet gösteren en büyük sanayi grubu olan ve Dinçkök ailesine ait olan akrilik ve elyaf üreticisi AKSA'da yaşanan gaz sızıntısı kontrol altına alındı. Deprem sırasında AKSA'ya bağlı AKKİM fabrikasındaki üç akrilonitril tankı hasar görmüş ve tanklardaki akrilonitril maddesi sızıntı yapmaya başlamıştı. Ortaya çıkan zehirli gaz ise Tüpraş yangını ile yüreği ağzına gelen bölgeye yeniden korkulu anlar yaşatmıştı.

Firmanın sahibi Ömer Dinçkök ile Genel Müdür Selçuk Ergin, arızanın giderilmesi için yapılan çalışmalara bizzat katıldılar. Ergin önceki gün yaptığı açıklamada deprem sırasında zarar gören üç akrilonitril tankının ikisinin boşaltıldığını, üçüncü tanka da günde ortalama 10 ton köpük sıktıklarını belirterek, "Gaz sızıntısını önlemek için çalışan personelemizden 27'si zehirlendi. Üçüncü tankı kontrol altına almak için olağanüstü bir çaba harcıyoruz. Sorun 30 saat içinde giderilir" dedi. Zehirlenen 27 çalışan tedavi edilip taburcu edildi.

Akrilonitril nedir?
Yaklaşık 35 yıldır sanayide kullanılan akrilonitril, elektronik araçların ABS ismi verilen kabinlerinin ve tekstil eflafının yapımında kullanılıyor. Türkiye'de Petkim'in ürettiği akrolonitril'in dünya çapındaki üretimi 5 milyon ton. Patlayıcı ve yanıcı özelliği bulunan madde insanlarda, aşırı miktarda solunduğunda ise ölüme kadar varabilen etkiler yapıyor. Fakat madde asıl ölümcül etkiyi deniz yaşamı üzerinde gösteriyor.

Okuyan: Çevre için tehlike yok
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Yalova Kriz Merkezi Koordinatörü Yaşar Okuyan, AKSA fabrikası'nda depremden sonra meydana gelen gaz sızıntısından kaynaklanan sıkıntının, yarın (Pazartesi) akşam itibariyle tamamen ortadan kalkacağını düşündüklerini bildirdi.

Okuyan, Yalova'nın Taşköprü beldesinde kurulu AKSA fabrikasına bağlı AKKİM tesislerinde bir tanktaki patlama sonucu akrilonitril gazının sızıntı yaptığını hatırlattı. Köpükleme çalışması yapıldığını, tankın tamamen boşaltıldığını, ancak bir başka tankın kapağının çatladığını ve buradan buhar sızıntısının başladığını anlatan Okuyan, şunları söyledi: "Çevre Bakanlığı'na bağlı ekipler, bölgede sürekli ölçüm yapıyor. Olay yüzde 90 kontrol altına alındı, ama hala sıkıntılı bir durum mevcut. Sıkıntının yarın (Pazartesi) akşam itibariyle tamamen ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Ölçümlere göre herhangi bir tehlike söz konusu olursa, civar yerleşim yerlerini boşaltırız. Ancak şu an için böyle bir şey söz konusu değil."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır