kapat

23.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SERPİL YILMAZ(syilmaz@sabah.com.tr )


İki günde üç ülkede lobi yaptı

Almanya'da Schröder'le iş dünyasını buluşturan Tara, ertesi gün de özel uçağıyla AB Dönem Başkanı Atisaari'yle görüşmek üzere Finlandiya'ya uçtu.

Kiminle konuşsan, "Bu kadar çalışkan bir hükümet gelmedi" diyor. Bunu diyenler arasında Sakıp Sabancı da var, yabancı sermayeli kuruluşların yöneticileri de... Meclis'in ateşi, iş dünyasını da sarmış olacak ki, onlar da sefere çıktılar.

TÜSİAD İstişare Konseyi Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Başkan Erkut Yücaoğlu, İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Meral Gezgin Eriş, Odalar Birliği Başkan Yardımcısı Yavuz Zeytinoğlu, Türk-Amerikan İş Konseyi Başkanı Mustafa Koç ve tek kurumsal temsil yetkisi olmadan toplantıya katılan işadamı Şarık Tara, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile çarşamba günü bir öğlen yemeği yediler. Akşam da Türkiye'ye dönüp, Almanya'nın popüler politikacısı Dışişleri Bakanı Joschka Fischer onuruna verilen yemeğe katıldılar.

Bu hızı sağlayan önemli etken Şarık Tara'nın özel uçağıydı. Eczacıbaşı iş toplantıları nedeniyle Almanya'daydı, diğer katılımcılar ise Tara'nın uçağıyla gidip-geldiklerinden, aynı gün içinde hem İstanbul, hem de Almanya'daki toplantılara katılabildiler.

Şarık Tara'yı dün de Finlandiya havalimanında buldum. Zürih'e uçuyordu. Zürih'e gitme nedeni yalnızca kızı Zeynep'i ziyaret etmek. Ancak Finlandiya ve Almanya seferi tamamiyle Türkiye-AB ilişkileriyle ilgili.

Türkiye'nin Rusya Federasyonu ile kurduğu ekonomik ve siyasi ilişkilerdeki etkisi bilinen Tara "Dışişleri çok iyi çalıştı. AB konusunda tutarlı ve kararlı davranıldı. Almanya'nın olumlu tavır almasında en önemli etken budur. Bugün benim vasıtamla görüşmeler yapılmış olabilir, yarın da başkası yapar" diyor.

Sol avantajı
Finlandiya Cumhurbaşkanı ve AB Dönem Başkanı Martti Atisaari'yle dün başbaşa bir kahvaltı eden Tara, görüşmeyle ilgili izlenimini şöyle antıyor: "Almanya'daki bir arkadaşım vasıtasıyla kendilerine ulaştım. Schröder gibi Ahtisaari de Türkiye'nin Helsinki'de, aday ülke statüsünü kazanmasına destek vereceğini söyledi. Ancak görüşülecek daha 15 ülke var."

Schröder ile Türk iş dünyasının buluşması ve AB üyeliğinde destek sözü alınmasıyla, PKK'nın ikinci adamı Cevat Soysal'ın yakalanması arasında bir ilişki olup olmadığına ilişkin olarak Tara, "Ne biz, ne de karşı taraf bu konuda konuşmadı. Görüşmelerimiz daha çok üçüncü ülkelere ortak yatırımlar ve ikili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ekseninde yoğunlaştı. Almanya'da iktidarda olan sosyalist bir partiyle anlaşmamız daha kolay" açıklamasını yapıyor. Tara dış temaslarında, Türkiye'deki hükümete ilişkin aldığı yorumları ise, "Baştaki endişeler kalktı" diye aktarıyor.

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır