kapat

23.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Babalara af yok
Mafya liderleri 'pişmanım' demekle yakayı kurtaramayacak. Ayrıca devlet çıkarı için 'Yeşil' benzeri ajanlar da kullanılamayacak...

TBMM Adalet Komisyonu, Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Yasa tasarısında önemli değişiklikler yaptı. Tasarıya yapılan eklemelerle, "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım gibi taşeronların devlet birimlerince "Ajan" olarak kullanılma ihtimali ortadan kaldırıldı. Alaattin Çakıcı, Kürşat Yılmaz gibi mafya liderlerine ise "pişmanlık yolu" kapatıldı. Tasarının ilk şeklinde, kamu görevlisi olsun veya olmasın herkesin "ajan" olarak kullanılabilmesi mümkünken yeni yapılan düzenlemeyle, bu uygulamanın kapsamı daraltıldı ve sadece kamu görevlilerinin çete suçlarını ortaya çıkarabilmek için "ajan" olarak kullanılması hükme bağlandı.

Babalara af yok
Tasarıda yapılan değişiklikle pişmanlık hükümleri arasına "Örgüt yöneticileri hariç olmak" ibaresi konuldu. Terörle mücadele kapsamına giren suçlar hariç olmak üzere, bu yasanın öngördüğü suçlarda, pişmanlık hükümlerinden yararlanılması halinde önemli indirimler öngörülüyor.

Suça karışmamış örgüt üyeleri soruşturma sırasında bilgi vererek örgütten çekilirse hakkında kovuşturma yapılmayacak. Suç işlendikten sonra soruşturma öncesi yetkili mercilere başvurup suçluların yakalanmasına yardımcı olanların cezaları sekizde bire kadar, soruşturma sırasında aynı yolu izleyenlerin cezaları altıda bire, son tahkikat sırasında pişmanlık hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin cezaları dörtte bire kadar indirilecek. Örgütün yöneticileri hariç olmak kaydıyla, hüküm kesinleştikten sonra başvurup bilgi vererek suçluların yakalanması konusunda yardımcı olanların cezaları ise yarıya kadar indirilecek.

Basına ceza
Tasarıda yer alan basına yönelik yaptırım hükümlerinde bir değişikliğe gidilmedi. Çete ve mafya mensuplarının örgüte haksız çıkar sağlamak için başvurduğu korkutma, sindirme, yıldırma politikasına ve propagandasına yerveren basın organlarına 2-4 yıl hapis cezası ve 5 milyar lira ağır para cezası öngörülüyor. .

Dinleme yetkisi
"İletişimin dinlenmesi veya tesbitini" düzenleyen 2. maddenin kapsamı da genişletildi. Eski tasarı, çete mensuplarına ait telefon, faks ve bilgisayar gibi iletişim araçlarının saptanması ve dinlenmesini hükme bağlarken, yeni düzenleme, çete mensuplarına ait olsun veya olmasın kullandıkları sözkonusu tüm araçların dinlenmesini hükme bağlıyor.

Bu düzenlemeye gerekçe olarak, "Çete ve mafya mensuplarının kullandıkları araçlar kendi üzerlerine kayıtlı değil. Üçüncü şahısların üzerine kaydı yapılıyor ama kendi kullanıyor. Bu düzenleme bu boşluğu dolduracaktır." düşüncesi gösterildi.

Şamil TAYYAR


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır