kapat

23.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Faiz stopaja takıldı
22 Temmuz kararlarının açıklanmasının ardından dün faiz 2 puan yükseldi. Piyasa repoya getirilecek ilave stopajdan rahatsız oldu

Hükümetİn uzun süredir beklenen ve içeriği konusunda çeşitli spekülasyonlar yapılan paketi dün açıklandı. Piyasaların ilk tepkisinde faiz yaklaşık 2 puan yükseldi, borsa yüzde 2.3 oranında değer kaybetti. Daha çok kısa vadeli bakış açısıyla hareket eden piyasanın bu olumsuz tepkisi biraz kâr realizasyonundan kaynaklandı. Bu arada mali miladın kaldırılması ve ekonomiyi canlandırıcı önemleri bir tarafa bırakan para piyasası, repoya getirilecek ilave stopajdan rahatsız olarak faizi yükseltti. Bir ara yüzde 93'ün üzerine çıkan 23 Ağustos 2000 vadeli tahvilin faizi, kapanışta yüzde 92'nin altına indi.

İlave maliyet
Dün Başbakan Ecevit repo ve mevduat faizi gelirleri için beyanname vermek yerine, kaynağından kesinti yapılacağını açıkladı. Maliye Bakanı Sümer Oral da, repodaki stopaj oranının bir miktar artırılacağını belirtti.

Şu anda mevduat faizinden fon kesintisi ile birlikte yüzde 13.2 oranında stopaj alınıyor. Repodaki toplam kesinti ise yüzde 6.6 seviyesinde. Bu oranın mevduattakine doğru yükseltilmesi bekleniyor. Repo faizi ise bankaların elindeki katrilyonlarca bononun fonlama maliyeti açısından önemli. Repodaki stopajın artırılması, direkt olarak bono fonlama maliyetini de etkiliyor.

İşte bu maliyetin yükseleceği endişesi nedeniyle dün bono piyasasındaki ilk tepki, faizi bileşik bazda yüzde 93'e kadar tırmandırmak oldu. Daha sonra oran yüzde 92'nin altına gerileyebildi.

Aslında paketin genel olarak olumlu olduğunu belirten fon yöneticileri, faizde daha net bir yönün belirmesi için biraz daha beklemek gerektiğini ifade ediyorlar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır