kapat

23.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Sabırlı döviz' bekleniyor
Merkez Bankası'nın döviz pozisyonu 8 milyar doları aştı. Ancak kısa vadeye yerleşen gelen paranın uzun vadeye çekilmesi gerekiyor

Merkez Bankası döviz pozisyonu sonunda 8 milyar doları da aştı. Temmuz başından bakıldığında 1.2 milyar dolar satın alan Merkez Bankası, 20 Temmuz itibariyle 8 milyar 46 milyon doların sahibi.

Döviz girişine paralel olarak, piyasanın Merkez Bankası'ndan kullandığı fon miktarı da geriliyor. Ay başında eksi 2 milyar dolar seviyesindeki açık piyasa işlemlerinin bakiyesi, 12 Temmuz'da 1 milyar doların altına, 20 Temmuz'da 632 milyon dolara kadar indi. Ancak piyasaya giren yeni dövizin 'TL'de kalma vadesi, ya da daha önemlisi girdiği TL enstrümanının vadesi' istikrarın sağlanması açısında önemli. Geçen günlerde gecelik faiz yüzde 60'ların altına gerilediği zaman, hemen dövize kaçan bir miktar yatırımcı, kısa vadede, özellikle repoda yoğunlaşma olduğunu gösteriyor. Son günlerde bazı yabancı yatırım bankalarının müşterilerine yolladıkları raporlarda TL'de vadeyi uzatabilecekleri konusunda tavsiyeler yer alıyor. Fon yöneticileri, Hazine'nin son yaptığı iki ihalede de bir miktar yabancı talebinin olduğunu belirtiyorlar. Ama ilk fırsatta ürküp kaçmayacak sabırlı dövizin, asıl yapısal reformlar konusunda daha somut adımların atılması sonrasında gelmesi bekleniyor.

Maaş dönemi
Kamu mevduatı fazla zengin olmayan Hazine, Temmuz ayı maaş ödemeleri için yine avans kullandı. 16 Temmuz itibariyle avans bakiyesi 284 trilyon lira. 12-20 Temmuz arasında bankalardan 183 trilyon lira çekilmesi sonucunda, emisyon 1.7 katrilyon lirayı aştı. Merkez Bankası da sistemden çekilen paranın faizi aşırı yükselmemesi için likiditenin göstergesi rezerv parayı 178 trilyon artırmış durumda.

Rezerv 22.6 milyar
Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde, 9-16 Temmuz arasındaki bir haftalık dönemde 297 milyon dolar artış sağlandı. 9 Temmuz'da 22 milyar 312 milyon dolar olan Merkez Bankası döviz rezervleri, 16 Temmuz'da 22 milyar 609 milyon dolara yükseldi. Bu arada Temmuz ayının ilk 21 gününde 347 milyon dolarlık dış borç ödemesi gerçekleştirildi.
Nadin TAŞCIOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır