kapat

23.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ekonomi canlanacak
Hükümetin ekonomiyi canlandırma yönünde dün aldığı kararlar sanayici ve bankacılar tarafından olumlu karşılandı. Kararların yürürlüğe girmesiyle ekononinin canlanacağını belirten sanayici ve bankacıların görüşü şöyle:

TÜSİAD

Paketİ TÜSİAD olarak son derece olumlu bulmaktayız. Önlemler paketi, iç talebi uyaracak ve ihracat pazarlarında sanayicinin rekabet gücünü destekleyecek bir dizi uygulamayı kapsıyor. Türk iş alemi, 1999'un ilk çeyreğinde, tarihinin en büyük daralmalarından birini yaşayan ekonominin yeniden canlandırılması için açıklanan paketin ivedilikle hayata geçirilmesini bekliyor. Ekonomik sıkıntının ülkemize maliyetinin asgaride tutulması için alınan bu düzenlemeler, piyasaları kısa sürede rahatlatacak, ekonomik beklentileri pozitif yönde etkileyecek.

Hüsamettin Kavi (İSO Başkanı)
Bugün Başbakan tarafından açıklananlar, üretime, önce ihracat boyutunda bir takım imkanlar sağlayacak. Onun da ötesinde, maalesef devlet ve toplumun güvensizliği nedeniyle Mali Milat'ın bloke ettiği ekonominin önü açılacak. Mali Milat'ın üç yıl ertelenmesinin bir mana taşıdığını düşünüyorum. Bu mana, Türkiye'nin enflasyonla mücadele programı. Bütün bunların esas reel faize nasıl yansıyacağı çok önemli. Gelişmelerin, para maliyetine yansımasını bekliyoruz.

Ali İhsan İlbahar (OSD Başkanı)
AlInan ekonomik tedbirler otomotiv sektörüne de biraz rahatlacak. Yine de yüzde 50'ye ulaşan vergilerin biraz düşürülmesi gerekiyor. Pirinç var, ama faydasını görebilmek için yağ ve tuza ihtiyaç var. Tüketici kredilerinin ucuzlatılmasının daralan talebi açmasını bekliyoruz.

Okan Oğuz (TİM Başkanı)
"Hükümetİn aldığı ekonomik önlemler son derecede olumlu. Özellikle ihracat yönelik olarak Eximbank'a aktarılacağı açıklanan 1.8 milyar dolarlık kaynak, makul süreler içinde kullandırılması halinde gerileme trendi içindeki ihracatımızı için bir can simidi olacak.

Sinan Aygün (ATO Başkanı)
BaŞta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bakanlarımıza teşekkür ediyoruz. Geç de olsa isteklerimize cevap almış olmaktan mutluyuz. Ekonominin rahatlayacağına inanıyoruz. Artık yastık altı para para ekonomiye dönecek. İnsanlar ev, araba alıp yatırım yapacaklar. 2-3 ay içinde etkileri görülmeye başlanacak.

Bülent Atuk (TGSD Başkanı)
Bunlar piyasanın beklediği ve bir miktar canlılık sağlayacak önlemler. Bizim sektörle ilgili olan nokta, ihracata fon aktarılmış olması. Paket genel olarak piyasanın beklediği psikolojik etkiyi yapıp geçici bir rahatlık sağlayacaktır. Kredi faizinin düşmesi kısa süreli çözüm. Ama beyaz eşya, otomotiv ve emlak gibi sektörlerin buna ihtiyacı var.

Azmi Sarıbay (Turyap Başkanı)
Açıklanan ekonomik önlemleri piyasayı rahatlatması ve olumsuz psikolojiyi değiştirmesi açısından olumlu buluyorum. Özellikle mali miladın ertelenmesi, insanların gayrimenkule yatırım yapması konusunda yaşadıkları endişeyi ortadan kaldıracaktır. İnsanlara nereden buldun diye sormak demek, `alma' demek. Bu paranın mutlaka kara para olması da gerekmiyor. Mali Milat ertelenince paranın gideceği yön doğrudan gayrimenkuldür.

Destek veriyoruz
Firmaların ödeme sıkıntısı çekmeleri nedeni ile bankaların vadesinde tahsil edemedikleri kredilerin Takip Hesaplarına aktarılma süresinin 30 günden 60 güne çıkarılması ile yine bu nedenle borçları ertelenen firmalara ertelenen kredi tutarının (null)i oranında sağlanacak ek kredi olanağının 0ranına çıkarılması ve kredi yenilemelerinde vadenin üç yıldan beş yıla uzatılması Bankaları ödeme güçlüğü çeken firmalarla olan ilişkilerinde büyük ölçüde rahatlatacaktır. Bankaların firmalar üzerindeki takip baskısı azalacaktır.

Eximbank'a sağlanan ek kaynakların ihracatçıya kullandırılması, döviz kredisi vadelerinin 2 aydan 18 aya uzatılması ihracatçı firmalara rekabet gücü sağlayacak ihracatın artmasına yardımcı olacak bir düzenlemedir. Ayrıca vadenin uzaması ihracat taahhütlerinin kapatılması konusunda da firmalara nefes aldıracaktır. Bunun yanında sağlanan ek kaynak likidite sağlayacağından faizlerin düşmesine olumlu katkıda bulunacaktır.

Bankalara verilen tüketici kredilerine uygulanan KKDF oranının % 'den % 'e düşürülmesi tüketici kredisi maaliyetlerini yaklaşık % oranında olumlu yönde etkileyecektir. Bu da piyasaların canlanması yönünde yararlı bir adımdır.

Mali Milat ile getirilen harcama ve tasarruf esasına dayanan gelir tanımının üç yıl süre ile ertelenmesi, kurumlar için Geçici Verginin oranının %' 0ye indirilmesi ve ödeme süresinin altı aya çıkarılması ve en önemlisi mevduat faizlerinin ve repo faizlerinin vergilendirilmesinde beyanname verme yükümlülüğünden kaldırılması son derece etkili kararlardır. Sistemden çıktığı tahmin edilen Milyarlarca Dolarlık kaynağın büyük bölümünün yeniden sisteme dönmesini sağlayabilecek önemde kararlardır. Bu durumda sistemin ihtiyacı olan likitide fazlasıyla sağlanmış olacaktır.

Sevindirici bir diğer karar da Hazineden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevine Sayın Recep ÖNAL'ın getirilmesidir. Kendileri Bürokrasideki engin deneyimleri, Bankacılık ve Sermaye Piyasası konularındaki bilgi ve tecrübeleriyle sektörümüze çok şeyler kazandıracaklardır. Zor olan bu görevi başaracaklarına inanıyoruz.

Zeki ÜNAL-Genel Müdür, Etibank A.Ş


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır