kapat

23.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
"Apo'yu idam etmeyin"
Türkiye'ye "idam cezasını kaldırın" çağrısı yapan Avrupa Parlamentosu, PKK'yı da uyardı: Terör eylemlerine son verin.

Fransa'nIn Strasburg kentinde iki gündür Apo'nun idamını tartışan Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu, dün sabahki oturumunda bir tavsiye kararı aldı. AP'nin "Öcalan'ın ölüm cezası ve Kürt sorununun geleceği" başlıklı kararı Avrupa'nın, olası idamı sonrası PKK şiddetinden korktuğunu gösteriyor. Parlamenterler "Avrupa'nın istikrarı ve güvenliği için Öcalan infaz edilmemeli" diyor.

Oy birliğiyle alınan AP kararında şu noktalara da değiniliyor:

Türk yetkililer, Öcalan'ın idam cezasını kesinlikle uygulamamalı.

Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Anlaşması adına verdiği uluslararası hukuki sözle ters düşen Öcalan hakkındaki kararın Yargıtay'da bozulması umut ediliyor.

Davanın büyük bir bölümünde askeri yargıç bulunduğu için adil bir duruşma olmadığı yolunda şüpheler var.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Mahkemesi'nin Öcalan konusunda vereceği olası karara Türkiye saygı göstermeli.

Öcalan'ın infazı Avrupa'nın güvenliği için ciddi sonuçlar doğurabilir. Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine büyük zarar verebilir.

Tecrübesizlik mi?...
Haziran'da seçilen Avrupalı parlamenterler, tecrübesizliklerinden karar metninde Türkiye'yi kızdıracak ve zaten yaptırımı olmayan kararın uygulanmasını kesinlikle baltalayacak terminolojik hatalar yaptılar. İşte örnekler: Türkiye'nin hassasiyet gösterdiği "Kürt halkı, azınlık hakları, Kürt sorununa siyasi çözüm" gibi sözler kararda defalarca tekrarlandı.

Ankara'nın örgütü muhatap almadığını bile bile PKK'yı "eylemlerine son verip barışçı bir çözüm için" çağırması da parlamenterlerin deneyimsizliğine bir başka örnek.

Nurdan BERNARD

FISCHER: Çok adil yargıladınız
Konuk Bakan, 2 günlük ziyareti sonunda yaptığı açıklamada Apo'nun asılmamasını isterken, "Türkiye'de 14 yıldır idam kararları uygulanmıyor. Öcalan davasıyla ilgili idam kararını da uygulamamanız daha doğru olur. Yargılama son derece demokratik, hukuk kurallarına uygun olarak gerçekleşmiştir. Ancak, Avrupa idamlara karşı çok hassas. ABD, 2 Alman'ı idam ettiğinde de ayağa kalktık. İdam kararı uygulanırsa Avrupa'da Türkiye'nin aleyhine kampanya başlar" diye konuştu.

Dışişleri Komisyonu Başkanı Kamran İnan'ın "Yargı süreci devam etmektedir. Dava dosyası Meclis'in önüne getirilirse Genel Kurul buna karar verir" sözlerine karşı Fischer, "Belki idam cezasını Meclis'e götüren dünyada tek ülke sizsiniz" dedi. Alman Dışişleri Bakanı, Yunanistan'la diyaloğun güçlendirilmesi ve Kıbrıs sorununun çözümlenmesini isteyince, İnan, "Burada çözümü tıkayan biz değil Yunanistan'dır. Yunanistan da sizlerden destek alarak çözüme yanaşmıyor" diye konuştu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır