kapat

21.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )


Ne kadar icraat o kadar kredi

Hükümet ve Meclis ekonominin gereklerini yerine getirdikçe, reformlar konusunda ilerledikçe faizler geriliyor, borsa yükseliyor.

Ankara reformlarda mesafe aldıkça piyasalar hükümete kredi açmayı sürdürüyor.

-Dün özelleştirmenin ve büyük yatırımların önünü açacak olan uluslararası tahkim Bakanlar Kurulu'nca imzalanarak Meclis'e sevkedildi. Reformların önemli zincirlerinden birinde kayda değer bir gelişme yaşandı.

n Sosyal Güvenlik Tasarısı'nın tümü değişikliğe uğramadan alt komisyonda kabul edildi.

* Hükümetin ortaklarından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, vergi konusunda duyulan güvensizlikten dolayı Türkiye'den yüklü miktarda para kaçtığını söyledi.

* Hükümetin diğer ortağı ANAP'ın Genel Başkanı Mesut Yılmaz ise tahkimin gelecek hafta Meclis Genel Kurulu'na geleceğini, vergi değişikliğini haftasonu Bakanlar Kurulu'nun görüşeceğini, Sermaye Piyasası Yasa Tasarısı'nın ele alınacağını ve Meclis'in Ağustos ortasına kadar çalışacağını açıkladı.

* Rekor borçlanma - Hükümet ve Meclis icraat yapmaya başladı. Ortaklar arasındaki uyum da iyi. Başlangıçta koalisyon konusundaki kuşkular önemli ölçüde azalmış durumda.

Piyasalar da Ankara'da bu yapılanlara karşılık veriyor.

Hazine şimdiye kadarki en büyük itfasını tek kalemdeki borçlanmayla karşıladı. Dünkü ihalede Hazine 3.1 milyar dolarlık iç borçlanma senedi satarken faizlerde herhangi bir yükseliş yaşanmadı. Üstelik son bir yıl içinde en düşük faiz oranı olan yüzde 91'den bu rekor borçlanmayı yaptı.

* Borsanın rekoru - Hisse senedi piyasası ise önceki hafta TL bazında rekor kırmıştı. Haftanın ilk gününde de bu rekorunu yeniledi. Dünkü gelişmeler endeksi 6.000 puanın üzerine taşıdı.

Seans içinde 6.015 puana kadar yükselen endeksin 7 Temmuz tarihindeki 4.542 puanlık taban seviyesine göre artışı yüzde 32.43'ü buldu. Hafta sonuna göre iki günlük artış yüzde 5.54 düzeyinde.

* İcraat takvimi - Piyasaların bu tepkisi neyin doğru olduğunu gösteriyor.

Reformlar konusunda hükümet ve Meclis yol aldıkça, piyasalardaki bu olumlu eğilimlerin devamı gelebilir.

Açıklanan takvime göre, Ağustos ortasına kadar veya Eylül'e doğru hükümet ve Meclis reformlar konusunda yapacaklarını önemli ölçüde tamamlamış olacak. Eylül'de ise IMF ile yeniden masaya oturulması bekleniyor. Ekim gibi de anlaşmanın olacağı tahmin ediliyor.

* Yabancıların tavrı - Piyasalarda şu anda riski yerliler alıyor. Hisse senedi fiyatları yükselirken bono faizleri bu alımlar sonucunda düşüyor.

Yabancı yatırımcılar daha çok beklemede. Reformların tamamlanmasını ve IMF ile anlaşmanın sağlama alınmasını bekliyorlar. Eğer bu bekleme dönemi uzamaya devam ederse siyasi gelişmeleri daha yakından izleyen yerlilerin alımları sonucu yabancılara yine yüksek fiyatlardan hisse senedi almak düşecek.

Sonuç - "Tanrılar çok çalışana herşeyi bahşeder"

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır