kapat

21.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Taksicilerde fatura işkencesi kalktı!..

Son vergi yasalarıyla getirilen hatalı bir uygulama daha düzeltildi. Maliye Bakanlığı bir tebliğ yayımlayarak onbinlerce taksici esnafı fatura düzenleme işkencesinden kurtardı.

Sadece onları değil, 8-9 dakika süren faturanın düzenlenmesi sırasında, sıkışan trafiği de kurtardı.

Aylar önce, taksicinin bir fatura düzenlemesinin kaç dakika tuttuğunu "kronometre tutarak" tespit ettirdiler. Tam 8 dakika sürüyordu...

Taksicinin fatura düzenlemesi demek, şu bilgileri faturaya yazması anlamına geliyordu: Müşterinin adı, soyadı, unvanı, adresi, bağlı olduğu vergi dairesi, o vergi dairesindeki vergi hesap numarası, yapılan taşıma hizmetinin nereden nereye olduğu, taşıma hizmeti bedelinin kaç lira tuttuğu, bedele KDV'nin dahil olduğu, genel toplam, ayrıca yazı ile şu kadar liradır, ifadesi yazılıyordu. Durun, daha bitmiyordu, torpido gözü açılacak, kaşe alınacak, ıstampa bulunacak, kaşe ıstampada mürekkeplendikten sonra, faturaya basılacak. Kaşenin üzeri imzalandıktan sonra, faturaya tarih atılıp arkadaki araçların korna sesleri sırasında müşteriye verilecekti... Evet Sevgili Güngör Uras, taksicilerin fatura düzenlemesini eleştirdiği bir yazısında, olayın ayrıntılarını böyle açıklamıştı...

Nihayet, yaklaşık 7,5 aydır süren bu işkence, bir tebliğ ile sona erdi.

Taksiciler ve vatandaş ne yapacak?

Şu andaki Maliye Bakanımız Sayın Sümer Oral, Maliye Müfettişi kökenli, deneyimli bir Maliyeci'dir. Olumlu bir özelliği de, sadece bürokratın dediklerine değil, dışarıdakilerin de sesine kulak vermesidir. Bu, güzel bir meziyettir.

Yaklaşık üç hafta önce, kendisiyle vergi yasalarında yapılması gereken değişiklikler konusunda, başbaşa iki saati aşan özel bir konuşmamız oldu. Akademisyen kimliğimle konuştuğum için, ele alınan konuların hiç birini, bu sütunlara yansıtmadım. Konulardan biri de, taksicilerin fatura düzenleme zorunluluğunun kaldırılmasıydı.

Bunun için yasaya gerek olmadığını, Vergi Usul Yasası'nın mükerrer 257. maddesindeki yetki ile bir tebliğ çıkartılarak düzeltilebileceğini hatırlattığımda; "Biz onu hemen düzeltiriz" dediler ve düzelttiler.

Bundan böyle, taksiciler fatura yerine "perakende satış fişi" verecekler. Bu fişlere ad, soyad, adres ve diğer müşteri bilgileri yazılmayacak. Sadece tahsil edilen bedelin yazılacağı bu fişler, alanlar tarafından "gider belgesi" olarak kullanılabilecek.

Maliye Bakanı Sayın Sümer Oral'ı gerek taksicileri, gerekse vatandaşı ve trafiği, fatura işkencesinden kurtardığı için içtenlikle kutluyoruz.

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır