kapat

21.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İspanyollar'a örnek olsun
İyi haber! Türkiye'de artık hayvan dövüştürülmeyecek. Umarız Meclis Çevre Komisyonu'nun aldığı bu karar başta İspanya olmak üzere bütün dünyaya örnek olur

Nuri KAYIŞ

İSPANYOLLARIN ünlü boğa güreşlerini izlediğiniz de fena oluyor musunuz? Ya da bir deve güreşi, horoz veya köpek dövüşü? Size iyi bir haber Türkiye'de bundan böyle hiç bir hayvan hiç bir insan tarafından dövüştürülmeyecek. Meclis dün Hayvan Hakları Kanun Tasarısı'nı görüştü. Meclis Çevre Komisyonu'nda, deve güreşleri ve maymunların sigara içmesi gibi konular görüşülürken sert tartışmalar yaşandı.

Tasarının hayvan dögüşlerinin yasaklanmasıyla ilgili, 14'üncü maddesi üzerinde söz alan FP'li İlyas Arslan, "Bu maddeye göre folklorik nedenle yapılan deve ve boğa güreşleri, horoz ve köpek dövüşleri yasaklanacak. Kaş yaparken göz çıkartıyoruz, Anadolu insanının eğlencesine mani oluyoruz" dedi.

"Böyle eğlence mi olur?"
Bu sözlere hayvan hakları savunucusu Meliha Yılmaz Vakfı'nın Temsilcisi Olcay Topuzoğlu sert tepki gösterdi. Topuzoğlu, "Hayvanları kan revan içinde bırakarak eğlence olmaz. Hayvanları dövüştürmek şiddettir ve buna bakarak eğlenmek sadistliktir. Bazı yerlerde horozlar mahmuzlarına jilet takılarak dövüştürülüyor. Böyle bir şeyin ne sporla ne eğlenceyle ilgisi olamaz" diye konuştu.

FP'li Ahmet Sünnetçioğlu ise, hayvanların eğitilmesine karşı olmadığını, ancak bazı hayvanların zararlı maddeler verilerek eğitildiğini kaydetti, maymunlara sigara ve bira içirilmesinin yasaklanmasını önerdi.

Komisyonda ikinci tartışma FP'li Nurettin Aktaş ile Çevre Bakanı Fevzi Aytekin arasında çıktı. Aktaş'ın, "Bu tasarı kanunlaştığı takdirde uygulama Çevre Bakanlığına bırakılıyor. Oysa bu bakanlığın daha teşkilat yasası bile yok. 46 il'de örgütü yok. Nasıl yapacak da hayvanları koruyacak?" dedi.Çevre Bakanı Fevzi Aytekin ise, Çevre Komisyonu üyesi bir milletvekilinin Tarım Bakanlığını savunmasının talihsizlik olduğunu ifade etti.

Madde kabul edildi
Tartışmaların ardından 14'üncü madde verilen önergelerin doğrultusunda şu şekilde kabul edildi : "Hiçbir hayvan, doğal kapasitesini veya gücünü aşacak şekilde veya hayvanın yaralanmasına, gereksiz acı çekmesine veya bunalıma girmesine neden olacak yöntemlerle eğitilemez. Hayvanları başka bir canlı hayvan üzerinde şiddet için alıştırıp eğitmek, şiddetini denemek, onların acı çekmesine, yaralanmasına, sakat kalmasına ve ölümüne neden olacak şekilde dövüştürmek yasaktır. Hayvanların eğitilmesi ile ilgili hususlar Çevre Bakanlığınca çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenir."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır