kapat

21.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Serin, mavi bir şairle buluşma
Behçet Necatigil'in eşine yazdığı mektupları içeren 'Serin Mavi,' bu şairin bugüne kadar hiç duymadığımız kadar yakın, sahici seslenişlerini kaydediyor

Nilay ÖRNEK

Behçet Necatigil, 1979 yılının bir aralık ayında yaşama gözlerini yumdu. Kuşkusuz dünya edebiyatının büyük isimleri arasında sayılması gerekir kudrette bir şairdi Necatigil; kendi mütevazı ifadesiyle, "Şiirde kırk yılını, doğumundan ölümüne, orta halli bir vatandaşın, birey olarak başından geçecek durumları hatırlatmaya, ev-aile-yakın çevre üçgeninde, gerçek ve hayal yaşantılarını ve duyurmaya harcayarak" meydana gelmiştir.

Yakın bir zamandır, Necatigil ailesinin manevi cömertliği sayesinde, bu büyük şairin kişiliği, kimliği, çevre ve kaynakları hakkında, birinci dereceden derin ipuçları sunan bir kaynağa sahip olduk... Yapı Kredi Yayınları'nın 'Behçet Necatigil-Bütün Eserleri' dizisinden çıkan "Serin Mavi" adlı kitapta yer alan, şairin başta karısı Huriye ve kızları Ayşe-Selma'ya, onun deyişle 'sevgili üçfıstıklar'ına yazdığı mektuplar bunlar.

Necatigil'in mektupları da tıpkı yaşamı, hayat görüşü ve şiirleri gibi "sade, içten, derinden". Bazı gün nerede kaldığını, kimlerle olduğunu, ne yiyip, içtiğini anlamakla yetinmiş, bazı günlerse şiirlerle dile getirmiş meramını.

Her zaman için "insanın içini sızlatan, belki biraz da kıskandıran" bir sevgi ve bağlılık duymuş eşi Huriye, kızları Ayşe ile Selma'ya. Mektuplara girişindeki "Sevgili Huri/ye (ayrıma dikkat), Canım efendim, Sevgili üç fıstıklar" gibi ifadeler bunun küçük birer örneği.

Hele bir de 1974 yılında yazdığı mektupta "Sevgili eşim aklında mıdır, bugün 28 ağustos, 1949'daki nişanlanışımızın yıldönümü" deyişi var ki, romantizmi 25'inci yılda da tam 12'den vuruyor. Bunun yanı sıra evine, eşyalarına, kedisine sıkı sıkıya bağlı, evdeki kurmalı saatinin kendi yokluğunu hissedip burukluk duyacağından bile endişeli, evcil yapıya sahip.

"Serin Mavi" maalesef pek iyi edit edilmemiş. En başta mektupların ne kadarlık bir külliyat içerisinden, hangi kriterlere göre seçildiği açıklanmıyor. Devamında, mektuplarda yer alan kişi, olay ve mekanları açıklayacak dipnot ya da göndermeler çok eksik. Bu yöndeki eksiklik, yapıtın son bölümüne eklenen şiirlerle biraz giderilmiş. Ama orada bile, şairin mektuplarında gönderme yaptığı şiirler bunlar mı, yoksa bu şiirler niye buraya seçilmiş, hiçbir açıklama getirilmiyor. Umarız, YKY bu yönde farklı bir 'özel edisyon'unu da hazırlar 'Serin Mavi'nin...

Necatigil, eşine yazdığı mektuplardan birinde "Öyle bir şarkı var galiba: 'Bu son mektup ayıracak biliyorum ikimizi', Bazı son mektuplar ayırmaz, kavuşturur.." diyor, çok doğru söylüyor. Şair Behçet Necatigil'in mektupları bizleri 'serin mavi' bir şaire kavuşturuyor.

"Serin Mavi", Behçet Necatigil'den eşine Mektuplar, Hazırlayanlar: Selma Esemen (Necatigil, Ayşe Sarısayın (Necatigil), Yapı Kredi Yayınları, Mektup, 108 sayfa


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır