kapat

21.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Turizmde skandal!
1997'de, Turizm Bakanlığı'ndan Türkiye'nin Avrupa'da tanıtım işini alan ENA Reklam'ın sahibi Erol Özkoray, gazete, dergi, TV ve bilboardlara yüz binlerce dolarlık ilan verdi. Paraları ödemeden ortadan kayboldu

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ

Türkiye turizm sektöründeki krizi aşmak için kıvranırken, Avrupa basını ve reklam ajansları bir Türk reklamcı tarafından dolandırılmanın öfkesini yaşıyor.

1991 yılında ünlü Fransız reklamcı Seguela'yı Türkiye'ye getirip ANAP'ın kampanyasını katılmasını sağlayarak tanınan ENA İletişim Şirketi'nin sahibi Erol Özkoray, 1997 yılında Turizm Bakanlığı'nın Avrupa için hazırladığı tanıtım paketini üstlendi. Özkoray, Fransa, Belçika, Hollanda, İspanya ve İtalya'da gazete, televizyon, dergi ve bilboardlara reklam verdi. Özkoray, bu reklamların bedelini Turizm Bakanlığı'ndan aldı, ancak Avrupa'daki reklam ajanslarına ulaştırmadı.

Avrupa'daki ajanslar, turizm kuruluşları, gazeteler, reklam bedellerini alamayınca Özkoray'ı Paris'teki şirket merkezinden aramaya başladılar. Ancak Özkoray'a ulaşamadılar. Özkoray, izini kaybettirmek için sahibi olduğu ENA İletişim'i devre dışı bıraktı ve "IDEA" adlı, Paris merkezli yeni bir şirket kurdu. Şirket Paris'in ünlü bulvarı Champs-Elysees'de büro açmış olarak gösterildi. Avrupalı alacaklılar adresi buldu. Ancak bu adreste de Erol Özkoray'la bağlantı kurulamadı.

Bakanlık harekete geçti
Avrupalılar, son çareyi Turizm Bakanlığı'na başvurmakta buldu. Bakanlığa telefonlarla ve fakslarla yapılan başvurularda, Özkoray'ın reklam bedellerini hâlâ ödemediği belirtilerek, adresinin bulunması için kendilerine yardımcı olunması istendi. Ayrıca Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'ne de Türk reklamcıyla ilgili çok sayıda başvuru yapıldı.

Yapılan başvuruları dikkate alan Turizm Bakanlığı, sektöre zarar veren Erol Özkoray hakkında Fransa'da dava açtı. Özkoray'ın şirket merkezi Paris'te bulunduğu için dava halen Paris Ticaret Mahkemeleri'nde sürüyor.

Turizm Bakanı Erkan Mumcu da göreve başladıktan sonra "Özkoray Vakası" ile karşılaştı ve hemen tüm Devlet kuruluşlarını harekete geçirdi. Mumcu, Maliye Bakanlığı dahil birçok makama yazı göndererek, Özkoray'ın durumu hakkında bilgi verip, bu şahıs ve şirketiyle iş yapılmaması konusunda uyarıda bulundu.

Özkoray'ın vergi borçları konusunda da Maliye harekete geçti. Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu da Özkoray ile ilgili soruşturma başlattı.

Üstelik Özkoray sadece Avrupa basınının değil, uluslararası bir turizm birliği olan "SKAL Clubu" de dolandırdı. Merkezi İspanya'da olan SKAL International yönetiminden Erol Özkoray'ın Paris'teki adresine, Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'ne ve Turizm Bakanlığı'na gönderilen yazılarda 30 bin dolarlık alacağın ödenmesi istendi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır