kapat

21.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Enflasyona göre bilanço
SPK'nın dün yayımladığı tebliğe göre hisseleri borsada işlem gören şirketler Aralık'tan sonra mali tablolarını enflasyona göre düzenleyecek

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) halka açık şirketere mali tablolarını enflasyona göre düzenleme zorunluluğu getirdi. Dün SPK'dan, Başkan Muhsin Mengütürk imzasıyla yapılan yazılı açıklamada sermaye piyasalarının uluslararası standartlara uyumlu bir şeffaflıkla işleyebilmesi için iki yeni tebliğ hazırlandığı belirtildi.

Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek tebliğlerden ilki, uluslararası muhasebe standartlarına parelel yeni düzenlemeler, yani enflasyon muhasebesi getiriyor. Diğer tebliğ ise, hisse senetleri borsada işlem gören ve bağlı ortaklığı bulunan şirketlere, konsolide mali tablo düzenleme şartı getiriyor. Enflasyon muhasebesi şirketler için gösterge niteliği taşırken vergi gibi kanuni zorunlulukları için geçerli olmayacak. Yeni sisteme göre şirketler kâr dağıtacaklarsa da bunu enflasyona göre düzeltilmiş rakam üzerinden dağıtacak.

Gerçek tablo
Mengütürk, mali tabloların, piyasa katılımcılarının ihtiyaç duyduğu bilgileri gerçek ve karşılaştırılabilir olarak sunmasının önemine değinerek, yüksek enflasyonun söz konusu olduğu dönemlerde yapılacak raporlama ve topluluk oluşturan şirketlerde grubun faaliyet sonuçlarının ve genel mali yapısının görülebilmesinin özel bir önem taşıdığına işaret etti.

"Yüksek enflasyonun söz konusu olduğu dönemlerde, değer kaybeden para birimine göre sunulan faaliyet sonuçları ve finansal durumun gerçeği yansıtması mümkün olmamaktadır" diyen Mengütürk sözlerini şöyle tamamladı:

"Sonuçta gerek şirketlerin mali durumlarına ilişkin bilgilerin uluslararası kuruluşlar nezdindeki güvenirliği, gerekse uluslararası yatırımcıların Türk sermaye piyasalarındaki yatırımları artacaktır."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır