kapat

21.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bir rekor da bonodan
Hazine'nin 3.1 milyar dolarlık rekor miktardaki tahvil satışı yaptığı ihaleye iki katına yakın talep geldi. Bu, hükümete açılan yeni kredilerin göstergesi oldu

Hazine iç borçlanma senetlerinin bilançolardaki yüksek payına dikkat çeken ve bunlardan zarar ettiklerinden şikayet eden bankalar, yine gönüllü olarak bonoya koştu. Dün Hazine 3.1 milyar doları aşan, tarihinin en yüksek iç borç geri ödemesi için iki ihale açtı. Ve aynı miktara eşit, 1 katrilyon 352 trilyon liralık borçlanma gerçekleştirdi. Üstelik iki ihaleye gelen toplam teklif tutarı, satış miktarının iki katına yaklaştı. Faiz oranı ise yüzde 91.03 ve yüzde 96.20 ile son iki ayın en düşük seviyesinde oluştu.

Bankaların bonoya gösterdikleri bu ilgi ve faiz seviyesi son günlerde reformlar konusunda hızlı adımlar atan hükümete açılan yeni kredilerin de göstergesi oldu.

Stoğun yüzde 7.7'si
Reform çabaları piyasadaki iyimserliği artırınca, Hazine de dünkü ihalesinde oldukça başarılı borçlanma gerçekleştirdi. Haziran sonunda 40.4 milyar dolara çıkan iç borç stokunun yüzde 7.7'si bir günde yenilendi.

Bu arada 27 Temmuz'ta ilk kez ihraç edilecek ve 400 trilyon civarında satış hedeflenen 3 ayda bir değişken faizli, 3 yıllık tahvilleri alma konusundaki çekimserlik de, bu kağıtlara talebi artırdı. Piyasanın en çok işlem gören kağıdı 23 Ağustos 2000'lerde faiz sabah yüzde 90'a doğru gerileyebildi. Aynı vadeye açılan ihaleye 2.9 katrilyonun üzerinde talep geldi. 19 Ocak bono ihalesine gelen teklif tutarı ise 1.4 katrilyonu aştı.

Ancak ihaleden sonra faiz 1-2 puan yükseldi. Bu yükseliş bazı oyuncuların haddinden fazla bono alması, bazılarının da sabahki iyimserlikle hemen al-sat yapma amacıyla hareket etmesinden kaynaklandı.

NADİN TAŞCIOĞLU

İç borç stoku 17 katrilyon
Hazİne'nin iç borç stoku Haziran sonunda 16 katrilyon 969 trilyon liraya yükseldi. Mayıs sonunda 16 katrilyon 5 trilyon lira olan stok, bir ayda yüzde 6 oranında arttı. Dolar bazında stok 40 milyarı geçti. Yılbaşında 11.6 katrilyon olan stok, altı ayda yüzde 46 yükseldi. Aynı dönemde devalüasyon yüzde 26, enflasyon yüzde 24 arttı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır