kapat

21.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Reformun 8 şartı
Hazine KİT Genel Müdürü Dönmezler, "Sosyal Güvenlik Reformu, kayıtdışının önlenmesi ve işsizlik sigortası da dahil 8 temel unsura oturtulmalı" dedi

Hazine Müsteşarlığı KİT Genel Müdürü Ayşe Dönmezler, Sosyal Güvenlik Reformu'nun sekiz temel unsura oturtulması gerektiğini söyledi.

Dönmezler, "Türk Kamu İşletmeleri Birliği Bülteni'ninde yer alan "Sosyal Güvenlik Sisteminde Yaşanan Sorunlar" başlıklı yazısında sözkonusu temel unsurları şöyle sıraladı:

1- Kayıtdışı istihdamın sisteme dahil edilebilmesi,

2- Gerçek ücret beyanının teşviki,

3- Emeklilik sigortasının yaşlılık nedeniyle çalışmama riskine yönelik olduğundan hareketle asgari emeklilik yasasının belirlenmesi,

4- Yoksulluk sınırı altındakilere yeterli yardımın yapılabilmesi,

5- Bireysel emeklilik planlarının uygulanabileceği tamamlayıcı programların oluşturulabilmesi,

6- Sağlık sigortacılığı ile sağlık hizmeti sunumunun birbirinden ayrılarak sigortalıların sağlık himeti satın alabilmesinin olanaklı hale getirilmesi ve hastane seçimi konusunda özgür (özel, devlet, üniversite, SSK) kılınabilmesi,

7- Ülke koşullarına uygun primli bir işsizlik sigortasının oluşturulabilmesi,

8- İlgili kuruluşlarda verimliliğin ve kaliteli hizmet sunumunun sağlanması."

'Başarı için bunlar şart'
Dönmezler, Sosyal Güvenlik kuruluşlarının organizasyon problemlerine yönelik olarak kapsamlı bir sosyal güvenlik reformunun başarıya ulaşması için bazı konuların zorunlu görülmesi gerektiğini vurguladı ve şunları kaydetti:

"Başarıya ulaşılması için zorunlu görülen, her üç sosyal güvenlik kurumumuzun, reform programı çerçevesinde kurumsal zayıflıkları saptanarak, verimliliklerinin artırılması yönünde önerilerin geliştirilmesi ve uygulanması, sağlık ve emeklilik sistemlerinin birbirinde ayrılabilmesi için gerekli yasal ve kurumsal reformların geliştirilmesi ve uygulanması, prim toplanma sisteminin güçlendirilmemsi, kayıtdışı ve sigortasız çalışmanın önlenmesi ve izlemeyi kolaylaştıracak kişisel tanımlama numarası uygulanması geliştirilmesi önerilecek reform programına paralel stratejik yatırım programının oluşturulması konularının bir bütün olarak ele alınması gerekmektedir."

SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı'nın finansman açıklarının makro ekonomik dengeleri tehdit ettiğini belirten KİT Genel Müdürü Dönmezler, "1999 yılında bu kuruluşlara yapılan transferlerin 2.5 katrilyon lira ile GSMH'nin yüzde 3.12'sine ulaşacağı tahmin edilmektedir" dedi.

Dönmezler, ILO ile Hazine Müsteşarlığı'nın işbirliği ile geliştirilen Aktueryal model sonuçlarına göre, önlem alınmazsa bu oranın 2005 yılında yüzde 4.6'ya 2010 yılında yüzde 5.1'e 2020 yılında yüzde 7.5'e ve 2050 yılında yüzde 16.8'e ulaşacağını bildirdi.

Temel unsurları
Dönmezler, Sosyal Güvenlik Sistemi'nin temel sorunlarını şöyle özetledi:

"Erken emeklilik ve düşük prim ödeme gün sayısı, ödenen aylıklar ile toplanan primler arasındaki ilişkinin sağlıksızlığı, sigortalı istihdamın düşük olması, emeklilik aylığının hesaplanmasında tüm sigortalılık süresini dikkate alınması (SSK ve Emekli Sandığı için), düşük prim tahsilat oranları, idari ve yapısal bozukluklar, standart farklılıkları, af ve borçlanma yasaları, sağlık sigortası açıklarının artması sosyal yardım zammı gibi prim karşılğı olmayan önlemler, denetim yetersizliği, verilen hizmetin kalitesiz ve yetersiz olması."

REUTERS

'Prim gün sayısı değiştirilebilir'
ÇalIŞma Bakanı Yaşar Okuyan, yasa tasarısında yer alan emeklilik yaşı konusunda bir değişiklik olmadığını belirterek, emekliliğe esas prim gün sayısını ve kademeli geçişi yeniden düzenleyebileceklerini belirtti. Okuyan, ANAP Grup toplantısına ara verildiği sırada gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Emekli Sandığı, Bağkur ve SSK'nın tek çatı altında toplanmasını öngören bir hazırlık yaptıklarını ve tasarıyı daha sonra gündeme getireceklerini bildirdi.

Bu arada tasarı sadece emeklilikle ilgili düzenlemeler getirmiyor, SSK'ya ve İş ve İşçi Bulma Kurumu'na binlerce yeni eleman alınmasını da öngörüyor. Buna göre, SSK'ya 18 bin 800 personel alınacak. Bunların büyük bölümü baştabip, baştabip yardımcısı, doktor, hastane müdürü, hastane müdür yardımcısı, diş hekimi, eczacı, psikolog, diyetisyen, çocuk gelişimcisi, fizyoterapist, muhasebeci, şef, memur, anbar memuru, santral memuru, veznedar, daktilograf, şoför, başhemşire, hemşire, ebe, sağlık teknisyeni, yardımcı teknisyen, laborant ve hizmetli kadrolarına atanacak.

'Çok reformist tasarı, karar verirken zorlandık'
ANKARA- TBMM Sağlık ve Çalışma Komisyonu Başkanı, DSP'li Ertuğrul Kumcuoğlu, milyonlarca çalışanın emeklilik yaşının yükseltilmesi yönünde karar alırken bir hayli zorlandıklarını söyledi.

Kumcuoğlu, dün Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, yasa tasarısının sadece yaşla sınırlandırılmasının doğru olmadığını belirterek, "Çok reformist bir tasarı. İlk kez işsizlik sigortası Türk sistemine getiriliyor" dedi.

Tasarının nihai şeklini almadığını önümüzdeki günlerde Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüleceğini söyleyen Kumcuoğlu, "Ondan sonra Genel Kurul'da ele alınacak. Bu aşamalarda taraflar arasında bir uzlaşma olursa tasarıda bazı değişiklikler yapmak elbetteki mümkün" dedi.

Komisyon çalışmaları sırasında 53 maddelik tasarı üzerinde 38 değişiklik önergesi verildiğini, bunlardan 26'sının kabul edildiğini, 12'sinin ise benimsenmediğini kaydeden Kumcuoğlu, kabul edilen önergelerin teknik mahiyette olduğunu bildirdi.

Tasarının sadece emeklilik yaşını yükseltmediğini, işçi kesiminin yıllardır önemle üzerinde durduğu işsizlik sigortası gibi yeni bir sistemi Türk çalışma hayatına kazandırmayı da hedeflediğini anlatan Kumcuoğlu, tasarının devamı mahiyetindeki ikinci bir paketin yakında Meclis'e sunulacağını da hatırlattı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır