kapat

21.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
DPT: Üretimde düşüş ikinci çeyrekte durdu
DPT, aylık raporunda ekonomik krizin durma noktasına geldiğini belirtti. Raporda, üretimdeki düşüşün yılın ikinci çeyreğinde bittiği de belirtildi

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), ekonomiyi derinden sarsan durgunluğun sona ermek üzere olduğu 'müjdesini' verdi. DPT'ye göre, yılın ilk çeyreğinde devam eden talep ve üretimdeki yüksek oranlı düşüş, yılın ikinci çeyreğinde durdu.

DPT'nin Haziran ayına ilişkin ekonomik gelişmeler raporuna göre, talep yönünden ele alındığında, yılın ilk çeyreğindeki üretim gerilemesinin esas nedenini, özel tüketim ve özel sabit sermaye yatırımlarındaki düşüşler oluşturdu. Rapora göre, gayri safi milli hasıladaki daralma ise esas olarak imalat sanayi ve hizmetler sektörü katma değerlerinde meydan gelen düşüşlerden kaynaklandı.

Yılın ilk çeyreğinde tarım sektöründeki ılımlı büyümenin nedeninin hayvancılık kesimi üretimindeki artış olduğu değerlendirilirken, sanayi sektörü katma değerindeki gerilemenin imalat sektörü içinde yer alan, başta taşıt araçları olmak üzere, dokuma, kimya ve makine alt sektörlerindeki ciddi üretim düşüşlerinden kaynaklandığı belirtildi.

Katma değer azaldı
Hizmetler sektöründeki katma değer azalışının ise büyük ölçüde sanayi üretimi, ithalat ve turizmdeki küçülme nedeniyle ticaret ve ulaştırma sektörlerindeki düşüşlerin sonucu olduğu belirtildi. Sonuçta mevcut göstergelerin, 1998 yılının ikinci yarısında başlayan ve 1999 yılının ilk çeyreğinde de devam eden talep ve üretimdeki yüksek oranlı düşüşün yılın ikinci çeyreğinde durduğuna işaret ettiği vurgulandı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır