kapat

21.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ankara rüzgarı
ANAP Lideri Yılmaz, Tahkim, Sosyal Güvenlik, Gümrükler ve Vergi yasaları görüşülmeden, Meclis'in tatile girmeyeceğini söyledi. Yılmaz, "Bu düzenlemeleri 20 Ağustos'a kadar bitireceğiz" dedi

Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ise, güvensizlik sonucu 30 milyar doların yurt dışına çıktığını, yapılacak düzenlemelerle kaçan sermayeyi ülkeye kazandırmayı hedeflediklerini söyledi

'Tüm yasaları çıkaracağız'
Ankara- ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Meclis'in ekonominin önünü açacak yasaları görüşmeden tatile çıkmayacağını söyledi. "Meclis, Uluslararası Tahkim, Sosyal Güvenlik, Vergi, Örgütlü Suçlar, Gümrük ve SPK yasalarını görüşmeden tatile girmeyecektir" diyen Yılmaz, bütün bu düzenlemelerin 20 Ağustos'a kadar tamamlanmasını hedeflediklerini belirtti.

Mesut Yılmaz, ANAP grup toplantısında yaptığı konuşmada uluslararası tahkime ilişkin Anayasa değişikliğinin bugün (dün) Meclis'e sunulacağını, bu hafta Anayasa Komisyonu'nda ve önümüzdeki hafta da Meclis Genel Kurulu'nda görüşüleceğini söyledi.

Yılmaz, MHP'nin Anayasa'nın 83. ve 100. maddesini incelemek istediğini ve bu nedenle Anayasa değişikliğini ikiye ayırdıklarını belirterek şöyle devam etti:

"Uluslararası Tahkim'i düzenleyen Anayasa'nın 47, 125 ve 155. maddelerine ilişkin değişiklik teklifi bugün (dün Meclis Başkanlığı'na sunulacak. Anayasa Komisyonu'nda bu hafta görüşülecek ve önümüzdeki hafta Genel Kurul'a gidecektir. Tahkim Türkiye'ye gelecek yabancı sermayenin önünü açacak bir düzenlemedir. "

Yılmaz, Meclis tatile girmeden çıkacak yasalardan birincisinin Uluslararası Tahkim, ikincisinin Sosyal Güvenlik, üçüncüsünün Örgütlü Suçlarla Mücadele, dördüncüsünün Vergi Yasası, beşincisinin Gümrük Yasası ve yetişirse bir de Sermaye Piyasası Kanunu çıkarılması olduğunu söyledi.

Konuşmasında Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısına da değinen Mesut Yılmaz, tasarıda "58-60" olarak belirlenen emeklilik yaşının kesinlikle değiştirilmeyeceğini söyledi ve "Tasarıyı sadece yaş olarak görmek sosyal miyopluktur" dedi.

"Tatlısu demokratları"
Daha sonra ANAP'a yönelik eleştirileri yanıtlayan Yılmaz, medyada sözde demokrat geçinenlerin demokrasi nutukları atarak partiyi yıpratmaya çalıştığını öne sürerek, ANAP'a tepki gösterenleri "tatlısu demokratları" olarak nitelendirdi ve "Gerçek anlamda demokratsanız o zaman demokrat olmanın bedelini de ödemeyi göze almak zorundasınız. ANAP olarak bu bedeli ödedik ödemeye de devam edeceğiz" diye konuştu.

Apo'nun özrü gibi
Yılmaz, borsa spekülasyonu iddialarıyla başlayarak ANAP'ı yeniden hedef haline getirme gayretleri olduğunu iddia ederken, "Bu çirkin iddialar aslında beni olduğu kadar ANAP'ı yıpratmaya yöneliktir. Bunu ilk defa yazan yazar köşesinde özür diledi, ben yanlış yazmışım dedi. Ama iki gün boyunca Türkiye'nin bütün gazeteleri bu iddiaları manşetlerinden verdiler. O özür dilemeyle Apo'nun özür dilemesi arasında ne fark var?" diye sordu.

Yılmaz, KİT'lere yapılan atamalara yönelik eleştirilerin de ANAP'ı yıpratma amacı taşıdığını öne sürdü.

'30 milyar dolar kaçtı'
Ankara- Başbakan Yardımcısı ve MHP lideri Devlet Bahçeli, ekonomik güvensizlik nedeniyle 30 milyar doların yurtdışına çıktığının tahmin edildiğini söyledi. MHP Meclis Grup toplantısında konuşan Bahçeli, ülke dışına kaçan sermayeyi vergi kanunlarında ve mali düzenlemelerde rahatlama sağlayarak ülkeye kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.

İç borç stokunun 40 milyar dolara yükselmiş olması ve vadenin kısalığının ekonominin en can alıcı noktaları olduğunu belirten Bahçeli, "Bu duruma seyirci kalamayız" dedi.

Tasarıya ince eleştiri
Üstü kapalı biçimde sosyal güvenlik reform tasarısını eleştiren ve tasarıyı yetersiz bulduğunu söyleyen Devlet Bahçeli, "Düzenlemeler kapsamlı bir reforma dönüşürülmeli" dedi. Bahçeli, reformun sadece yaş düzenlemesiyle sınırlı kalmaması ve yaş seviyelerinin ülkenin gerçeklerine uygun bir tarzda tespit edilmesini istedi.

Devlet Bahçeli, memura yapılan yüzde 20 zammın yetersiz olduğunu da vurgulayarak, "Ancak bu düşük zam oranına rıza göstermemiz, kamu harcamalarında kısıtlama yapma ihtiyacından kaynaklandı" dedi.

Kapsamlı reform
Bahçeli, konuşmasında, "Sosyal güvenlik reformunun sadece yaş düzenlemesiyle sınırlı kalmaması ve yaş seviyelerini ülkenin gerçeklerine uygun bir tarzda tespit etmenin gereği vardır" dedi ve şöyle devam etti:

"Ekonomik zorlukları, sosyal ihtiyaçlarla ve önceliklerle dengelemek mecburiyeti vardır. Sosyal güvenlik ile ilgili düzenlemeler, kapsamlı bir reforma dönüşmelidir. Bu reform kapsamında, sosyal güvenlik kuruluşlarının yeniden yapılanmasını öngörmekteyiz. Ülkenin yıllardır birikmiş sorunlarını aşmak için cesaret ve kararlılıkla yapılması gereken reformları gerçekleştirmek bizim görevimizdir. Ülkenin geleceğini karartacak kötü gidişe (dur) demek zorundayız ve bu konudaki atılımları yapmak bu hükümetin görevidir."

Bahçeli, devletin ekonomideki hantal yapısının toplumun en önemli hastalıklarından birisini oluşturduğunu söyledi. Özelleştirmenin bu hantal yapının tasfiye edilmesinde başvurulacak yöntemlerden birisi olduğunu kaydeden Bahçeli, ancak bugüne kadar bu konuda başarısız olduğunu belirtti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır