kapat

10.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kabine'de zam tartışması
Maliye Bakanı Sümer Oral, diğer bakan arkadaşlarının itirazlarına rağmen yüzde 20"de diretti ve sonunda bu oranı kabul ettirdi

Şamil TAYYAR

Kritik kararların alındığı Bakanlar Kurulu'nun dünkü toplantısında, ilginç anlar yaşandı. Başbakan Bülent Ecevit, toplantıyı açarken, intihar girişiminde bulunan Devlet Bakanı Hikmet Hikmet Uluğbay ile yaptığı görüşmeyi anlattı. Ecevit, izlenimlerini şöyle aktardı: "Sayın Uluğbay'ın sağlık durumu iyiye gidiyor. Birkaç gün sonra taburcu olacaktır. Umut ediyorum, en kısa sürede aramıza katılır."

Oral: Yüzde 20
Toplantıda Maliye Bakanı Sümer Oral, memur maaşlarına yapılacak zam konusunda her partiden bazı bakanlarla ortak bir çalışma yaptıklarını belirterek, yılın ikinci yarısı için zam oranını yüzde 20 olarak açıkladı.

Oral, zam oranına ilişkin bakanlara tek sayfalık bir metin dağıttıktan sonra, yıl sonu itibariyle kümülatif zam oranının yüzde 56'ya çıktığını belirtti. Maliye Bakanı'nın bu açıklamalarından sonra sözalan MHP'li Sadi Somuncuoğlu, zam oranının yüzde 25 olarak açıklanmasını istedi.

Oral "Bir puan bile arttıramayız" diye öneriye karşı çıkınca Somuncuoğlu bu kez, "Hiç olmazsa ekim ayında memurlara yüzde 5 ek zam verelim. Yılın son üç ayında sembolik de olsa bir iyileştirme yapmış oluruz" diyerek ek zam önerisinde bulundu. Maliye Bakanı buna da karşı çıkarak, "Biz memuru enflasyona yenik düşürmeyeceğimizi taahhüt ettik. Bu zamla birlikte maaşlara yapılan iyileştirme yüzde 56'ya çıkıyor, bu oran da yıl sonunda enflasyonun üzerinde olacaktır" dedi.

Refah payı verilecek
MHP'li Tunca Toskay, emekli maaşlarının TÜFE'ye bağlanmasına ilişkin karar tartışılırken, "Çok güzel karar ama Türkiye her zaman yüksek enflasyonla yaşamayacak. Hedefimiz de enflasyonu aşağıya çekmektir. Enflasyon düştüğünde emekli maaşlarına yapılacak iyileştirme ne olacak, enflasyon düşük diye artış olmayacak mı? Refah payı verilmesi doğru olmaz mı?" diye sordu.

Toskay'ın bu önerisine destek veren Ecevit, "Emeklilere refah payı verilmesi daha doğru olur" dedi.

Fon yönetimi
İşsizlik Sigortası için oluşturulması planlanan Sigorta Fon Yönetimi'nde 4 kamu, 3 işçi-işveren temsilcisinin bulunması kararı da tartışma konusu oldu. DSP'li bazı bakanlar, "Keşke tersi olsaydı, kamu temsilcilerinin çoğunlukta olması doğru bir karar değil" derken, MHP'li bakanlar, "Türkiye'de çalışan işçilerin büyük bölümü kamuda çalışıyor. Devlet hem işveren olarak prim ödeyecek hem devlet olarak ödeyecek. Onun için kamunun fon yönetiminde çoğunlukta olması doğru bir karar" diye konuştular. Çalışma Bakanı Okuyan da MHP'li bakanların yorumuna katıldığını, bu anlayış çerçevesinde düzenlemeye karar verildiğini ifade etti.

5 ile yeni vali
İçişleri Bakanı Tantan ise vali atamaları hakkında, "5 ile yeni vali ataması düşünüyoruz" dedi. Bu illerin Ankara, Burdur, Konya, Yozgat olduğu belirtiliyor.

Bakanlar Kurulu ayrıca yaşüzüm fiyatını 72 bin lira, anason fiyatını ise 820 bin lira olarak belirledi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır