kapat

10.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çatlak kapanmıyor
Bahçeli araya girdi ama MHP'li vekiller imza vermemekte direndiler. Böylece 'irtica ile mücadele' yasa paketi Anayasa Komisyonu'nda yine görüşülemedi

Devlet Denetleme Kurulu'nun vakıflar ile ilgili inceleme yapabilmesini öngören ve irtica yasa paketi içinde yer alan kanun tasarısındaki "Koalisyon çatlağı" dün de giderilemedi. Başbakan Bülent Ecevit ile Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin devreye girmesine rağmen, MHP'li milletvekilleri tekrir-i müzakere için imza vermeyince, tasarı yeniden komisyon gündemine alınamadı ve bu nedenle de görüşülemedi.

Böylelikle Meclis Anayasa Komisyonu'nda, MHP'nin de muhalefet ile birlikte hareket etmesiyle görüşülmesi usul yönünden reddedilen vakıfların, denetim altına alınmasını öngören tasarının tekriri müzakeresi yapılmayacak.

Meclis içtüzüğünün 43'üncü maddesine göre, bir tasarı veya teklifin, komisyonda tekrar görüşülmesi için toplantıda hazır bulunan üyelerin salt çoğunluğunun imzasının gerekiyor.

MHP muhalefetle
Anayasa Komisyonu Başkanı ANAP'lı Ertuğrul Yalçınbayır, "MHP muhalefet ile birlikte hareket ettiği için tekriri müzakere için gerekli salt çoğunluğu sağlayamadık. Bu yüzden komisyon raporunu hazırlayıp baskıya gönderdik. Tekriri müzakere yapılmayacak" dedi.

Başkan Yalçınbayır, vakıfların denetim altına alınmasını öngören yasa tasarısının hükümet tarafından en kısa zamanda yine Meclis'e gönderilebileceğini de belirtti.

Hükümeti etkilemez
Bu gelişme üzerine DSP Grup Başkanvekili Ali Günay, bu konunun koalisyon arasında bir sorun yaratacağını zannetmediğini belirterek " Komisyonlar ihtisas yerleridir. Hükümet olayı ayrı, komisyon çalışmaları ayrı. Bu durum hükümeti etkileyecek bir olay değil" dedi.

MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse ise, tartışmanın sadece usulle ilgisi olduğunu ve koalisyonda krize yolaçabilecek bir durum bulunmadığını söyledi. Köse, "Bizim arkadaşlarımız burada, usul meselesine itiraz etmişlerdir. Esasla ilgili bir tartışma olsa, o zaman hükümeti ilgilendirirdi" dedi.

Necmettin Cevheri: "Tek oy bile alsam adayım"
DYP'de olağanüstü kongre girişimleri imza engeline takılan muhalifler, tüm hesaplarını artık 20 Kasım'da yapılacak olağan kongre için yapıyorlar. Muhalefetin lider adayı Necmettin Cevheri ise Genel Başkan Tansu Çiller'e karşı rakip olacağını "Tek bir oy alacağımı dahi bilsem, aday olacağım" diyerek açıkladı.

Genel İdare Kurulu'ndan (GİK) olağanüstü kongre kararı çıkartmak için topladıkları imza sayısı 20'de kalan muhalifler, 20 Kasım 1999'da yapılacak olağan kongreye odaklandılar. Çiller'in kurultayda üstünlük sağlamak amacıyla başlattığı teşkilat operasyonlarını, Başkanlık Divanı'ndaki temsilcileri aracılığıyla, asgari düzeyde tutmaya çalışan muhalifler, Ağustos ayı ortasından itibaren, ilçe ve il kongrelerine katılarak "Saf" tutmayı planlıyorlar.

DYP'li muhaliflerin Cevheri'ye, "Millet işaret bekliyor. Biraz daha aktif ol" ricasında bulundukları öğrenildi. Erken atılacak bir adımın beklenenin aksine, harekete ve DYP'ye zarar vereceğini vurgulayan Cevheri ise kararlılığını, "Bu yoldan dönüş yok. Tek bir oy alacağımı dahi bilsem, aday olacağım" diyerek gösterdi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır